15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăLa Washington, polonezii au luat frișca de pe tortul de securitate și...

La Washington, polonezii au luat frișca de pe tortul de securitate și de energie

Analiștii au comentat o intruziune a Germaniei în proiect, deși nu este clar dacă toate statele partenere au fost de acord. Declarația ministrului de Externe german privind interesul spre axa Baltică-Marea Neagră arată că Berlinul și-ar reinterpreta politica față de țările uitate o vreme.

 

Adevăr sau fals?

Nu, adevăratele decizii ale Inițiativei celor Trei Mări – sau Trimarium – s-au luat la câteva mii de kilometri distanță, la Casa Albă, unde s-au întâlnit Andrzej Duda, președintele Poloniei și co-fondator al grupului, și Donald Trump, „părintele spiritual” al acestui proiect. Dacă președintele Iohannis a mers pe mâna unui Jean-Claude Juncker care va ieși la pensie la anul și pe Germania, din ce în ce mai aliniată Rusiei, președintele Duda a jucat cartea Trump. Presa de peste ocean folosește un joc de cuvinte, „Trump card”, termen care s-ar putea traduce în română drept armă secretă.

Informațiile scurse din Biroul Oval, înaintea discuțiilor cu Andrzej Duda, arată că Donald Trump a fost de acord cu temele care urmau să fie supuse dezbaterilor la București: energie și securitate. Acestea au fost primele subiecte atinse de președintele SUA.

„Vom vorbi despre gazoductul către Germania. Germania plătește miliarde și miliarde de dolari către Rusia, ceea ce nu cred că este potrivit. Niciodată nu am crezut că este potrivit. Cred că este ridicol. Și, cu siguranță, este un lucru foarte rău pentru poporul Germaniei. Spun asta tare și clar”, a zis președintele american.

Întrebat dacă se teme de vreo reacție ostilă a Rusiei din cauza apropierii de Polonia, liderul de la Casa Albă a răspuns: „Iubesc prietenia noastră cu Polonia. Iubesc prietenia noastră cu Polonia”. 

 

„Energia” transatlantică

Energia a fost un subiect principal și în conferința de presă comună a lui Donald Trump și Andrzej Duda. 

„Statele Unite și Polonia și-au asumat pe deplin obiectivul diversității energetice în Europa. Nicio țară nu ar trebui să fie dependentă de un singur furnizor extern de energie. Polonia a lucrat din greu să-și crească independența energetică. Construiește un nou gazoduct cu Norvegia, a construit un terminal de import de gaze naturale lichefiate. SUA și Polonia vor lansa un schimb diplomatic la nivel înalt cu privire la independența energetică. Noi suntem cel mai mare producător de energie din lume”, a spus Donald Trump.

„Fără îndoială, cea mai mare amenințare de acum este gazoductul Nord Stream II. Din păcate, construcția a început atât din partea germană, cât și din partea rusească. Această investiție amenință stabilitatea energetică în Europa. Fără nicio îndoială, amenință securitatea energetică poloneză. Există amenințarea unei dominații energetice rusești, mai ales când Rusia vorbește de mai multe gazoducte – Nord Stream III și IV. Amenințarea unei dominații rusești absolute în Europa, din punct de vedere al livrărilor de gaze”, a afirmat Andrzej Duda.

Nord Stream II a figurat și în declarația finală a întâlnirii dintre cei doi președinți.

Dar ce a zis Iohannis de relațiile germano-ruse? Nimic. În schimb, a lăudat Germania, pe care aliații României o acuză de destabilizarea Europei. „Începând cu summitul de la București, avem un alt stat partener al Inițiativei – Germania. Sunt convins că implicarea Germaniei va crește capacitatea Inițiativei de a atinge obiectivul comun de creștere a interconectivității și dezvoltării economice în regiune”, a declarat Iohannis.

 

Securitate

Cea mai importantă noutate din zona securității este faptul că SUA iau în calcul construirea unei baze militare americane permanente pe teritoriul Poloniei, o veche dorință a Varșoviei.

Andrzej Duda a reușit să-l atingă pe Donald Trump în punctele lui sensibile, adică orgoliu și portofel. Duda a spus că Polonia este dispusă să aloce două miliarde de dolari pentru construcția bazei și să-i dea numele „Fort Trump”. Oricine știe cât de mult îi plac lui Donald Trump clădirile cu numele său pe ele.

„A apăra țări care nu se pot apăra singure și pe poporul lor este o chestiune. Ar trebui să le ajutăm și să nu ne așteptăm la nimic în schimb. Dar, când apărăm țări imens de bogate care nu cotizează pentru apărare, înseamnă că cineva profită de noi”, a spus Donald Trump.

 

Inițiativa celor Trei Mări

Andrzej Duda a lăudat Inițiativa celor Trei Mări și a vorbit despre parteneriatul cu SUA în acest proiect.

„Toți liderii care au ținut discursuri au vorbit foarte clar despre dorința și nevoia unei cooperări cu SUA, cu privire la construirea de infrastructură nouă, drumuri, căi ferate, infrastructură pentru transportul de gaze și electricitate în Europa Centrală pe axa nord-sud. Mă refer aici la zona dintre statele baltice, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România, până la Marea Neagră, apoi prin Croația și Slovenia la Adriatică. Acesta este spațiul în care vrem să cooperăm. Acesta este spațiul în care vrem să ne dezvoltăm. Cooperarea noastră cu Statele Unite are o importanță crucială”, a transmis președintele polonez la Casa Albă. Curios, nimic despre UE și Germania.

La rândul său, Donald Trump a încurajat țările din Trimarium să intre și mai mult pe piața internațională de energie și să reducă barierele comerciale.

Inițiativa celor Trei Mări apare în declarația finală drept un proiect  care face parte din eforturile SUA de a crea un comerț liber, corect și reciproc avantajos de ambele părți ale Atlanticului. Acesta este la fel de important ca și apărarea și securitatea, scrie în documentul semnat de Donald Trump și Andrzej Duda.

 

Germania urcă în tren din mers, ajutată de Klaus Iohannis

La București, ministrul german de Externe, Heiko Mass, a spus câteva motive pentru care Germania merită să intre în jocul pe care nu l-a băgat în seamă la primele două reuniuni. Inițiativa celor Trei Mări este un forum pe care Germania vrea să-l utilizeze pentru a colabora cu vecinii din est pe probleme „politice, dar și de infrastructură și energie”, explică Deutsche Welle.

 

Punct critic – Nord Stream 2

Interesul german, mai ales în ceea ce privește infrastructura și energia, față de Inițiativa celor Trei Mări, ar putea însemna o „intrare în cușca cu lei”. Mulți oficiali din Europa de Est văd cu ochi critici mai ales proiectul Nord Stream 2. Dar declarațiile lui Mass, care invită firmele germane să participe la investițiile din cele 12 state de pe coridorul Marea Baltică–Marea Egee și Marea Neagră, arată că politica germană se revizuiește din mers în această zonă. 

Plecarea lui Heiko Mass din România direct în Macedonia și Albania demonstrează că Germania nu vrea să piardă trenul spre Balcani.

 

Concluzie

În timp ce la București Germania își făcea „numărul”, Duda era la Washington, semn că Varșovia joacă piesa cu piesele grele. 

Care este secretul unei relații atât de bune între Polonia și SUA? 

L-a spus chiar Andrzej Duda: „Președintele Trump spune «Întâi America», iar eu spun «Întâi Polonia». De aceea ne înțelegem atât de bine. În chestiunile importante, trebuie să ajungi la un acord, astfel încât ambele țări câștigă cât mai mult și pierd cât mai puțin”. La București cine spune „Întâi România”? 

Marius Ghilezan

Valentin Borcea

Cele mai citite

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Orașul Harkov ar fi fost atacat de Rusia cu un nou tip de bombă cu sistem de ghidare

Este posibil ca Rusia să fi utilizat un nou tip de bombă cu sistem de ghidare în atacurile aeriene asupra oraşului Harkov, din nord-estul...

Irina Begu, în sferturile de finală ale turneului WTA din Antalya

Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală ale turneului WTA 125 de la Antalya, după ce a învins-o în două seturi pe croata...
Ultima oră
Pe aceeași temă