6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăLegătura dintre șefia SIE, moțiunea PNL și suspendarea lui Iohannis

Legătura dintre șefia SIE, moțiunea PNL și suspendarea lui Iohannis

Situația șefiei Serviciului de Informații Externe (SIE) se află în suspensie, pe fondul bătăliei politice de la București. SIE este condus interimar de adjunctul Silviu Predoiu, care iese la pensie în luna august.

Gabriel Vlase, propus de președintele Klaus Iohannis la șefia SIE, a discutat, ieri, cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în biroul acestuia de la Camera Deputaților, în prezența secretarului general al PSD, Mihai Neacșu. Vlase a susținut că Dragnea a aflat de la el de mișcarea lui Iohannis. ”Am vorbit și cu președintele partidului. L-am anunțat înainte de a merge la întâlnire cu domnul Iohannis. Hârtia este la Parlament, în proceduri parlamentare. La decizia celor doi președinți ai Camerelor, va intra în dezbateri”, a declarat Gabriel Vlase.

Marian Neacșu a preferat o abordare reținută, evitând să răspundă dacă s-a luat o hotărâre în ceea ce privește audierea lui Vlase în Comisia SIE, primul pas pentru a putea ajunge în fața plenului reunit. „După cum evoluează lucrurile, este puțin probabil să avem săptămâna asta un șef la SIE. Săptămâna viitoare ar putea fi posibil“, a estimat Neacșu. Anterior, președintele Comisiei SIE, Mihai Weber (PSD), declarase că nu există nicio decizie în partid privind audierea lui Vlase. Pentru a deveni șeful SIE, Vlase trebuie audiat de comisia de resort și votat de plenul reunit.

 

Planurile lui Dragnea

Potrivit unor surse din PSD, Liviu Dragnea l-ar fi dorit în fruntea SIE pe Claudiu Manda, președintele Comisiei SRI. Vlase, propus de președintele Iohannis, este considerat un susținător al fostului premier Mihai Tudose. De altfel, Tudose nu a mai așteptat decizia conducerii PSD și a anunțat, ieri, că el personal va vota în favoarea lui Vlase.

Dacă Vlase ar deveni șeful SIE, Dragnea se teme că numărul social-democraților care susțin tabăra Tudose va crește. Pe 21 iunie, Dragnea are un nou termen în dosarul de abuz în serviciu și liderul PSD nu își dorește un nou șef al SIE instalat în funcție. Dacă Dragnea ar fi condamnat, planul său de a lăsa partidul pe mâinile premierului Viorica Dăncilă ar fi pus în pericol de prezența lui Vlase în fruntea SIE, crede liderul PSD. Chiar și dacă Dragnea este achitat nu vrea să creeze un pol de putere în partid.

Pentru Liviu Dragnea strategia amânării pare cea mai potrivită. Dacă Dragnea l-ar respinge, oficial, pe Vlase, ar trezi nemulțumiri în partid, printre adepții fostului premier Tudose. Aceștia susțin că Tudose s-a retras din fruntea Guvernului, fără scandal, atunci când Dragnea i-a cerut-o și pare lipsit de logică faptul că PSD ar refuza șefia SIE. Mai ales că Vlase a condus ședințele Camerei Deputaților în care au fost modificate legile justiției, dorite de toți parlamentarii PSD, indiferent de tabăra din care fac parte.

 

Calcule pentru suspendare

Mai mult, liderul PNL, Ludovic Orban, a anunțat, ieri, că liberalii vor depune pe 20 iunie o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Votul la moțiune va fi programat spre finalul lunii iunie și orice nemulțumire din PSD poate fi periculoasă pentru Liviu Dragnea. Opoziția are 165 de voturi, având nevoie de 233 pentru a dărâma Guvernul. Misiune aparent imposibilă pentru că ar mai fi nevoie de încă 68 de voturi. Chiar dacă Guvernul nu va pica, orice fragilizare a majorității parlamentare va însemna că planurile lui Dragnea vor depinde din ce în ce mai mult de sprijinul UDMR.

Or, Liviu Dragnea are planuri mari pentru finalul sesiunii parlamentare, inclusiv suspendarea președintelui Klaus Iohannis, dacă acesta va refuza să o revoce pe șefa DNA Laura Codruța Kvesi. Însă, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat deja că în acest moment nu există motive de suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, considerând că ”ar fi greşeala poate cea mai mare din punct de vedere politic”. Cunoscând antecedentele UDMR, o asemenea declarație pare mai degrabă o invitație la negociere. Însă, în trecut, PSD a avut probleme de imagine de fiecare dată când a cedat solicitărilor de ordin etnic ale UDMR.

Dacă Iohannis ar fi suspendat, toate problemele PSD s-ar rezolva. Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, ar urma să devină președinte interimar. În această calitate, Tăriceanu ar urma să o demită pe Kvesi din fruntea DNA, să promulge legile justiției și să îl propună pe Claudiu Manda la șefia SIE. 

 

PNL depune moțiunea de cenzură cu o zi înaintea sentinței în dosarul lui Dragnea

Parlamentarii liberali vor depune moțiunea de cenzură „Opriți Guvernul marionetă“ pe 20 iunie, a anunțat președintele PNL, Ludovic Orban.

Ludovic Orban a spus că moțiunea de cenzură va fi depusă în Parlament ”pentru a pune punct unei guvernări dezastruoase pentru România, pentru a pune punct unei dominații asupra României a unui lider politic certat cu legea, a unui lider politic antieuropean, a unui lider politic care disprețuiește democrația, a unui lider politic care a capturat statul român și îl conduce prin ordine de la partid”.

„Orice parlamentar trebuie să treacă acest examen de conştiinţă. Orice parlamentar care nu va susţine moţiunea de cenzură nu este altceva decât un lacheu al lui Dragnea şi, de fapt, acceptă ca Dragnea să-şi bată joc de România şi acceptă ca România să fie scoasă de pe traiectoria normală de dezvoltare, de apartenenţă la UE şi NATO. Din acest motiv, sunt convins că în mintea şi în conştiinţa fiecărui parlamentar în următoarea perioadă trebuie să existe o analiză serioasă, lucidă, care să ducă la căderea Guvernului Dragnea. Suntem pregătiţi pentru orice tentativă a lui Dragnea de a ataca preşedintele României, fiind alături de preşedinte”, a mai spus Orban.

 

Acuzațiile PNL

România se află în fața unei provocări fără precedent, agenda Guvernului Dăncilă, condus în fapt de Liviu Dragnea, fiind aceea a unui „grup infracțional“ al cărui scop este subordonarea justiției și amputarea atribuțiilor președintelui, se arată în draftul moțiunii de cenzură „Opriți Guvernul marionetă“ inițiată de PNL.

Liberalii spun că actul de guvernare a fost viciat pentru că principalul obiectiv a fost acela de a asigura protecția lui Liviu Dragnea în fața legii. De asemenea, liberalii acuză politica antieuropeană a actualei puteri, România riscând astfel să devină membru de rang inferior al Uniunii Europene. Un alt motiv pentru care ”guvernul-marionetă” ar trebui să plece de la Palatul Victoria constă în contraperformanțele economice ale Executivului, liberalii afirmând că Guvernul nu a arătat dacă mai poate plăti pensiile și salariile angajaților.

Conform Constituţiei, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Potrivit Regulamentului ședințelor comune, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult cinci zile de la data depunerii. Dezbaterea și votul au loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.   

»Pe 21 iunie, ICCJ ar putea anunța sentința în dosarul de abuz în serviciu al lui Liviu Dragnea.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă