12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăLegea contra spălării banilor a încins spiritele în Parlament

Legea contra spălării banilor a încins spiritele în Parlament

PSD a supus la vot un proiect de lege de două ori, pentru a obține aprobarea actului normativ. Iniţial, legea privind combaterea spălării banilor a fost respinsă, înregistrându-se 163 de voturi ”pentru”, 115 ”împotrivă” şi 4 abțineri. Grupul PSD a propus reluarea votului, pe motiv că în sală erau parlamentari care nu şi-au exprimat votul, deşi erau prezenţi. De fapt, lisa de vot arată că Alexandru Rotaru și Marcel Ciolacu, cei invocați de Suciu, votaseră de fapt. Ulterior, votul a fost reluat, legea fiind adoptată cu 170 de voturi ”pentru”, 70 ”împotrivă” şi o abţinere. S-a creat rumoare în sală și s-a auzit strigându-se ”Hoții!”. Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat de la microfon, adresându-se celor din PSD: ”Să vă fie rușine!”, acuzând încălcarea regulilor parlamentarismului.

Întrebat în legătură cu această situaţie, liderul UDMR Kelemen Hunor a spus: ”E o porcărie!”. El  precizat ulterior că se referă la vot în sine, nu la lege sau la Directiva europeană care trebuia aplicată prin adoptarea ei. Liderul PSD Liviu Dragnea susține că la mijloc ar putea fi o ”mână criminală”, care a manipulat sistemul de vot din Camera Deputaților.

Legea a fost adoptată de Senat în urmă cu o lună, iar Camera Deputaţilor este cameră decizională, astfel încât legea va merge la promulgare. Parlamentarii au adoptat și amendamentele Comisiei juridice, dintre care unul a fost cu dedicație pentru UDMR. Potrivit proiectului de lege, asociaţiile, fundaţiile şi federaţiile vor avea obligaţia să raporteze instituţiilor toţi beneficiarii finali, în caz contrar urmând să fie sancţionate drastic, cu amenzi de zeci de mii de lei. În această sintagmă urma să se încadreze inclusiv UDMR, formaţiune politică care funcţionează ca un ONG.

 

Cadoul PSD pentru UDMR

Însă, parlamentarii PSD și ALDE au votat exceptarea ”organizațiilor cetățenilor aparținând minoritățiilor naționale, membre ale Consiliului Minoritățiilor Naționale” de la obligativitatea ca asociațiile și fundațiile să raporteze instituțiilor statului toți beneficiarii finali. Deputații PNL și USR s-au opus modificărilor propuse dar acestea au fost adoptate cu votul reprezentanțiilor PSD.

”Asociaţiile şi fundaţiile, parte din societatea civilă, vor fi pur şi simplu bulversate de modificările care se aduc prin această transpunere obligaţiilor pe care le au. Gândiţi-vă că vor trebui să raporteze ca beneficiari reali fiecare persoană care poate fi identificată ca beneficiar final al serviciilor sociale pe care acestea le prestează”, a explicat Ioan Cupșa, deputat PNL.

O altă modificare votată se referă la interzicerea emiterii de acţiuni la purtător. ”Acţiunile la purtător emise anterior intrării în vigoare a prezentei legi vor fi convertite în acţiuni nominative şi actul constitutiv actualizat va fi depus la Oficiul Registrului Comerţului. Deţinătorii cu orice titlu de acţiuni la purtător le vor depune la sediul societăţii emitente în termen de 18 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi”, prevede actul normativ. Deputații au votat și ca persoanele fizice care exercită sau au exercitat funcţii publice importante să fie considerate persoane expuse public în sensul acestei legi. Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor transmite lunar către ANAF rapoarte pentru tranzacţii cu sume în numerar, rapoarte privind transferurile externe în şi din conturi şi rapoarte privind activităţile de remitere de bani primite de la entităţile raportoare care au obligaţia transmiterii informaţiilor respective către Oficiu.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a declarat, ieri, că liberalii vor sesiza Curtea Constituţională în legătură cu proiectul de lege privind combaterea spălării banilor.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă