15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăLegea offshore dinamitează coaliția de guvernare

Legea offshore dinamitează coaliția de guvernare

Proiectul legii offshore a fost retrimis, ieri,  la comisii de plenul Camerei Deputaților. Solicitarea retrimiterii la comisii a venit din partea liderului UDMR Kelemen Hunor.  ALDE a acuzat lipsa unei dezbateri reale, iar ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a subliniat că trebuie stabilită o formulă de calcul care să permită ambelor părţi să fie cointeresate.

Senatul a adoptat, în urmă cu o săptămână, în calitate de primă cameră sesizată, Legea offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, cu o serie de articole favorabile operatorilor. Marţi după-amiază a avut loc şedinţa comisiilor pentru buget, industrii şi administraţie în care s-a discutat raportul final pe Legea offshore, aprobându-se alte amendamente, care ar duce la creșterea impozitelor pentru operatori. Deputaţii ALDE au părăsit dezbaterile din comisiile de specialitate pe legea offshore, liderul deputaţilor ALDE, Varujan Vosganian, argumentând că această dezbatere este ”o improvizaţie”, deoarece nu există o evaluare a impactului bugetar, o evaluare clară a resurselor şi nici un punct de vedere al Guvernului. ”ALDE nu a votat în niciun fel. Nu avem niciun punct de vedere de la ANRE, de la Guvern. Dacă Guvernul a dat bir cu fugiţii, cu cine aţi lucrat aceste amendamente? Nu s-a mai întâmplat să se modifice prevederi fiscal bugetare fără un studiu privind impactul bugetar. Este straniu că noi votăm o lege cu atâtea modificări la o lege care am votat-o acum două luni. Ce s-a întâmplat în aceste două luni? Cât de serioşi suntem în aceste modificări?”, a spus Varujan Vosganian, în şedinţa comisiilor pentru industrii, buget şi administraţie ale Camerei Deputaţilor.

 

UDMR, joc la două capete

În replică, social-democratul Iulian Iancu a arătat că amendamentele sunt mai favorabile decât forma iniţială a legii. ”Avem un studiu prezentat de companii şi mai este un studiu făcut cu Ministerul de Finanţe cu ANAF. Câştigăm 8,8 miliarde de euro şi suntem supăraţi şi părăsim sala. Foarte interesant”, a susţinut Iancu. În absența ALDE, amendamentele propuse de PSD au fost aprobate cu sprijinul UDMR.

Modificarea actului normativ a trezit protestele operatorilor din Marea Neagră. ” Din analiza preliminară, făcută în timpul ședinței, a tabelului cu propunerile de amendamante, s-a putut observa impactul semnificativ negativ asupra industriei offhsore și a viabilității unor noi investiții, în cazul în care aceste amendamente sunt adoptate”,  se arată într-o scrisoare transmisă de Asociația Română a Concesionarilor offshore din Marea Neagră (ARCOMN) președinților celor două camere ale Parlamentului și mai multor parlamentari.

Ieri înainte de votul final din plen, însă, surpriză. UDMR a cerut retrimiterea proiectului la comisiile specialitate, schimându-și poziția față de dezbaterile din comisii. Fără UDMR și fără ALDE, PSD nu are majoritate în Camera Deputaților iar social-democrații acceptat retrimiterea proiectului la comisii.

În schimb, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu a încercat să calmeze spiritele. ”Am fost luaţi pe nepregătite cu serie de modificări prezentate la comisie în ultimul moment. Aceste modificări au indus colegilor mei un sentiment de incertitudine legat de soliditatea propunerilor, pentru că ele nu au fost însoţie de nicio notă explicativă legată de efectele financiare pe care le produc. Colegii mei vor un proiect care să reflecte echilibrat care să ţină cont de interesele investitorilor, de a aduce câştiguri pentru stat şi de a exploata resursele României”, a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

PSD a fost de acord ca Legea offshore să fie retrimisă comisiilor pentru că nu se putea întruni o majoritate pentru a fi votată, a declarat liderul PSD, Liviu Dragnea, după ce Legea offshore a fost retrimisă comisiilor, în condiţiile în care ALDE a acuzat că social-democraţii au adus mai multe modificări fără să îi consulte. “Nu vreau să comentez mai mult, PSD îşi va susţine în continuare poziţia”, a mai spus Liviu Dragnea.

 

Majoritate fragilă

La Camera Deputaților majoritatea este de 165 de voturi, necesară pentru a trece un proiect de lege sau o hotărâre. PSD are 149 de parlamentari și, pentru a strânge 165 de voturi, are nevoie fie de sprijinul ALDE (19 deputați) , fie de susținerea UDMR (21 de deputați).

 

Amendamente care prevăd creșterea impozitelor

De precizat că față de forma adoptată în Senat, deputații din comisiile Camerei Deputaților au votat mai multe amemdamente cu un impact uriaș, și așa se și explică iritarea operatorilor. Printre altele, deputații din comisii au decis creșterea procentelor pentru aplicarea impozitului asupra veniturilor suplimentare. În unele cazuri se adaugă încă 10, 15 sau 20 de procente din veniturile suplimentare, motivarea fiind ”stoparea escaladării prețurilor și creșterea veniturilor la Bugetul de Stat”.  De exemplu, se aplică o cotă de 30% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 100 lei/MWh și mai mici sau egale cu 115 lei/MWh. În varianta Senatului, această cotă era de 20%. Un alt exemplu: se aplică o cotă 40% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 130 lei/MWh și mai mici sau egale cu 145 lei/MWh. În varianta Senatului, cota de impozitare era de 30%. În alte cazuri, creșterea este și mai consistentă. De exemplu, se aplică o cotă de 50% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 145 lei/MWh și mai mici sau egale cu 160 lei/MWh. În varianta Senatului, cota de impozitare era de 35%. Se aplică o cotă de 60% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 175 lei și mai mici sau egale cu 190 lei/MWh. În varianta Senatului, cota era de 45%. Un alt exemplu: se va aplica o cotă de 70% din veniturile suplimentare obținute în urma practicării unor prețuri mai mari de 190 lei/MWh. În varianta Senatului, cota era de 50%.

 

Argumente pro și contra

Printre amendamentele aprobate în comisii se numără și unul potrivit căruia limita maximă a deducerii investițiilor în segmentul upstream nu poate depăși 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore. Această modificare, dacă ar deveni lege, ar afecta interesele firmelor care doresc să opereze în Marea Neagră. În forma Senatului, limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream era de maxim 60% din totalul veniturilor suplimentare.

De asemenea, deputații PSD și UDMR din comisii au eliminat prevederea potrivit căreia regimul de redevențe și regimul fiscal nu se vor modifica, indiferent sub ce formă, în favoarea sau în defavoarea titularilor de acorduri, pe toată durata acordurilor și a prelungirilor subsecvente.

Între timp, PSD și ALDE continuă cu acuzațiile reciproce. Andrei Gerea, vicepreședinte ALDE, fost ministru al Economiei a criticat decizia PSD de a modifica fără consultări legea offsore. „Cu modificările de azi, cineva nu dorește ca exploatarea gazelor din Marea Neagră să înceapă și se dorește practic continuarea importurilor de gaze din Rusia. Practic noi închidem, nu mai dăm nici o șansă exploatării din Marea Neagră”, a comentat Gerea.

Iulian Iancu a replicat la rândul său. ”Amendamentele se refereau la contractele subsecvente și la aplicarea impozitului, de asemeni fusese luat în calcul. Această lege este extrem de favorabilă României, este prima dată când se realizează un echilibru perfect între statul român și furnizori. Când suntem în echilibru perfect, nu îi convine”, a spus Iancu. El a adăugat că invocarea Rusiei este o ”marotă”, folosită pe fondul lipsei de argumente.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Presa din Israel, despre presupusul atac asupra Iranului

Presupusul atac asupra Iranului ar trebui interpretat ca un avertisment adresat Teheranului cu privire la capacităţile ofensive ale Israelului şi ca un semn că Israelul...

Liniile STB care duc la Arena Națională, modificate cu ocazia partidei FCSB – Rapid

În această sâmbătă, liniile 86, 90 și 143 vor funcționa pe trasee temporar modificate, informează Societatea de Transport București (STB). “Cu ocazia organizării meciului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă