15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăLegea pensiilor, sub semnul întrebării

Legea pensiilor, sub semnul întrebării

Legea privind sistemul public de pensii nu a întrunit, ieri în plenul Senatului, numărul necesar de voturi pentru a fi aprobată. Legea a fost reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituționalitate a CCR. Astfel, 65 de senatori au votat ”pentru”, 22 s-au abținut, numărul necesar pentru trecerea legii în Senat fiind de 68, pentru că este vorba de o lege organică. Au votat în favoarea legii senatorii PSD, ALDE și UDMR, partide care au împreună 89 de voturi. Însă, de la vot au lipsit 17 senatori PSD și șapte senatori ALDE. Senatorii PNL și USR s-au abținut.

Rezultatul este cu atât mai suprinzător cu cât legea a fost introdusă pe ordinea de zi la insistențele PSD și ALDE. Senatul este primă cameră sesizată în acest caz, legea urmând să fie trimisă Camerei Deputaților, forul decizional. În Cameră însă, PSD și ALDE nu au majoritate și vor avea, din nou, nevoie de sprijinul UDMR. O altă variantă ar fi ca Guvernul Dăncilă să emită o ordonanță de urgență pe aceeași temă.

După vot, ministrul Muncii, Marius Budăi, a încercat să dea vina pe Opoziție, deși PSD și ALDE au majoritate în Senat. „Ne pune bețe-n roate majorării pensiilor pentru părinții și bunicii noștri și, în general, majorărilor de venituri. Ce am spus noi, alianța austerității dovedește că își merită cuvântul. Eu îi asigur pe români și pe pensionari că noi, la Cameră, cu siguranță vom aproba, vom dezbate această lege. Este o lege bună pentru pensionarii acestei țări”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

 

Acuzațiile guvernanților

Acuzațiile la adresa Opoziției au fost reluate și de premierul Viorica Dăncilă. „Acest lucru arată modul în care abordeaza legea pensiilor opoziţia. Una declară, acuză guvernul de anumite lucruri de nivelul de trai arată grija pe care o au ei faţă de pensionari dar astăzi au votat împotriva legii pensiilor, acest dublu standard nu cred că va fi acceptat de pensionari”, a comentat Dăncilă.

În momentul în care i s-a spus că senatorii PSD au absentat masiv de la votul pe lege, premierul a declarat că „poate au lipsit justificat, poate au lipsit nejustificat, dar sa vedem mai întâi pe cei care au votat împotriva legii pensiilor.” Dăncilă a dat şi asigurări că legea va trece de Camera Deputaţilor: „Ne-am ţinut întotdeauna promisiunile faţă de pensionari, dacă nu am putut prin lege am făcut-o prin OUG. Pensionarii la 1 septembrie vor avea majorarea punctului de pensie şi vom trece legea pensiilor prin Camera Deputaţilor”. Ea a anunțat că va avea o întrevedere cu reprezentanții pensionarilor din România pentru a discuta despre Legea pensiilor.  „Am chemat și ministrul Muncii. Vom discuta și despre aspecte guvernamentale, dar întâlnirea de astăzi este o întâlnire politică”, a declarat premierul.  Întrebată dacă Legea pensiilor se va putea aplica din 2021, Viorica Dăncilă a răspuns: „De ce nu? Vedem, reluăm totul, ne uităm cu atenție pentru a lua cele mai bune decizii”.

Ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici a declarat că respingerea de către Senat a legii nu afectează cu nimic partea de pensii, iar în acest an există sumele necesare pentru ca majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie să aibă loc. Ele au fost cuprinse deja în legea bugetului pe anul 2019, a susținut ministrul Finanțelor.

 

Decizia CCR

La începutul lunii martie, CCR a decis, cu unanimitate de voturi, că legea pensiilor este parțial neconstituțională, actul normativ fiind retrimis Parlamentului pentru reexaminare. Sesizarea împotriva legii a fost depusă de PNL și USR la finalul anului trecut, după votul din Camera Deputaților.

Dispozițiile criticate de opoziție ca fiind neconstituționale priveau condiționarea dreptului la pensie al angajatului de îndeplinirea de către angajator a obligației fiscale de achitare a contribuțiilor reținute angajatului prin stopaj la sursă. Astfel, este deschisă posibilitatea încălcării dreptului constituțional la pensie al angajatului, fără ca acest lucru să fie determinat de neîndeplinirea unei obligații aflată în sarcina angajatului, se arăta în sesizare. De asemenea, mai sublinia opoziția, este instituită o discriminare nejustificată între persoanele cu dizabilități care urmează să beneficieze de pensie, fiind aplicată o măsură de reducere a stagiului de cotizare minim doar pentru o anumită categorie de persoane și nu pentru toți cetățenii cu nevoi speciale.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Un bărbat din Harghita a găsit un proiectil și două cartușe în curtea casei

Un bărbat dintr-un sat din Harghita a sunat miercuri seara la 112 și a anunțat că a găsit în curte în urma unor săpături,...

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...
Ultima oră
Pe aceeași temă