9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăLegea privind Institutul Levantului, condus de Emil Costantinescu, este socotită neconstituțională

Legea privind Institutul Levantului, condus de Emil Costantinescu, este socotită neconstituțională

Decizia de miercuri a Curții Constituționale intervine după ce președintele Klaus Iohannis a trimis la CCR o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 66/2019 pentru modificarea şi completarea Legii 117/2017 privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului.

“Motivele enunţate de iniţiatorii actului normativ nu sunt de natură să justifice o situaţie extraordinară a cărei reglementare nu putea fi amânată sau realizată pe calea procedurii obişnuite de legiferare”, menționa șeful statului în sesizarea de neconstituţionalitate pe care o adresase Curții Constituționale.

Tot în opinia șefului statului, un motiv de neconstituționalitate este că acea prevedere din noua lege care se referă la conducerea Institutului Levantului ar fi ambiguă.

Controversa publică privind această instituție a izbucnit acum trei luni. Astfel, în martie 2020, USR a propus chiar desfiinţarea Institutului Levantului, înființat și condus de fostul președinte Emil Constantinescu. „Un milion de euro nu este justificat pentru Institut, care foloseşte bani publici pentru promovare personală”, a susținut, la acel moment, deputatul USR Iulian Bulai.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Incident tragic la un Zoo din Kansas: o femelă de struț a murit după ce a înghițit cheile furate de la un angajat

Karen, o femelă de struț de 5 ani de la Grădina Zoologică Topeka din Kansas, a murit după ce a scăpat din țarcul ei,...

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă