10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăLegile justiției: PSD a pus pumnul în gură Opoziției

Legile justiției: PSD a pus pumnul în gură Opoziției

PSD a forțat toate procedurile parlamentare și a anulat orice fel de dezbatere din dorința de a aproba, într-o singură zi, două legi importante în domeniul justiției – cea privind organizarea judiciară și cea privind organizarea CSM.

Primul pas a fost convocarea Comisiei pentru Regulament. Ședința a fost convocată marți la ora 19.00 pentru ieri la ora 9.00, încălcându-se articolul din Regulament, potrivit căruia ședințele comisiilor sunt convocate cu cel puțin 24 de ore înainte. În Comisie, PSD, ALDE și UDMR au modificat Regulamentul, astfel încât timpii de dezbatere a unui act normativ în plenul Camerei să fie reduşi semnificativ, renunțându-se la dezbaterea tuturor amendamentelor. Noul Regulament prevede că, după încheierea timpului de dezbatere, se supun votului amendamentele prin care se propune eliminarea unor texte, apoi amendamentele adoptate de comisie. ”Dacă niciunul dintre aceste amendamente nu a fost adoptat, se supun votului amendamentele respinse din raport, în ordinea înscrisă în acesta. Dacă unul dintre amendamente a fost acceptat de majoritatea deputaţilor prezenţi, celelalte amendamente se consideră respinse”, se arată în amendamentul adoptat la propunerea președintelui Comisiei de regulament, Eugen Nicolicea (PSD) și a deputatului UDMR Marton Arpad. Deputaţii USR au formulat nu mai puţin de 6.623 de amendamente la regulamentul Camerei Deputaţilor, dar Eugen Nicolicea, a refuzat să le supună la vot. Săptămâna trecută, Comisia de regulament respinsese o propunere similară a lui Florin Iordache (PSD), în urma opoziției UDMR. Ieri, deputații Uniunii și-au schimbat votul după ce PSD le-a promis sprijin pentru un proiecte de lege privind înființarea  Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu-Mureș, închis prin hotărâre judecătorească.

 

Vot în orb

Miza amendamentului: evitarea unor dezbateri prelungite, după ce săptămâna trecută, PNL și USR și-au susținut amendamentele la legea privind statutul magistraților până la ora 23.00, când PSD a rămas fără cvorum. La mai puțin de o oră după votul din comiei,  noul regulament a fost dezbătut de plenul  Camerei Deputaților, fără ca deputații să primească raportul Comisiei de regulament. Mai mult, coaliția majoritară a venit cu altă inovație, stabilind două ședințe de vot final, una pentru Regulament și alta pentru legile justiției. Modificarea a fost adoptată de plen cu 176 voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR), 88 de voturi ”împotrivă” (PNL, USR, PMP) şi trei abţineri.

PNL şi USR au încercat  să tergiverseze şedinţa de plen a Camerei, invocând încălcarea Regulamentului de către majoritatea PSD-ALDE şi luând cuvântul în mod repetat pe procedură, un deputat PNL (Florin Roman) lipindu-şi chiar bandă adezivă pe gură, în semn de protest.

Unui deputat USR, Cătălin Drulă, i-a fost tăiat microfonul în momentul în care a pronunţat numele lui Liviu Dragnea. ”V-aţi enervat că aţi stat 11 ore aici săptămâna trecută. V-a pus Dragnea să staţi aici. V-a încurcat procedura şi, ca orice oameni politici rudimentari, daţi în cap procedurii”, a spus Drulă. ”O să fac un abuz acum şi o să vă tai microfonul. Aţi jignit suficient un minut”, i-a spus preşedintele de şedinţă, social-democratul Gabriel Vlase.

După vot, deputatul USR Lucian Stanciu Viziteu şi-a pus o cruce roşie pe gură şi a acuzat PSD de comportament dictatorial.

Deputatul PNL Raluca Turcan a acuzat faptul că această modificare ”pune capăt” democraţiei.

 

Reguli schimbate în timpul jocului

Modificarea Regulamentului Camerei Deputaţilor a fost publicată în Monitorul Oficial în jurul orei 13.00, după o oră de la adoptarea proiectului în plenul Camerei. Monitorul Oficial este în subordinea Guvernului și publicarea rapidă a permis PSD să aplice noul Regulament încă de ieri, la dezbarea privind legile justiției.
 Dezbaterile au început cu legea de organizare judiciară. Președintele de ședință, Gabriel Vlase (PSD) a scurtat la maximum timpul alocat proiectului de lege – cinci minute pentru fiecare grup parlamentar, două minute pentru neafiliați, 30 de minute pentru dezbaterea amendamentelor.  Fostul ministru al Justiției, Cătălin Predoiu (PNL)  a menţionat că prin acest proiect s-a înfiinţat o secţie care să investigheze magistraţii, subliniind că este o instituţie ”paralelă”. ”Constatăm că brusc v-a lovit febra legiferării. V-a lovit brusc când a apărut dosarul Belina”, a declarat Predoiu, adăugând că majoritatea parlamentară nu va putea modifica spiritul de independenţă a magistraţilor. Deputații PMP au părăsit dezbaterile.

Vot în viteză

În jurul orelor 15, Gabriel Vlase a anunțat că sistemul electronic de vot al Camerei Deputaților nu mai funcționează. După o pauză de 45 de minute, el a susținut că nu s-a reușit remedierea defecțiunii, iar deputații au început să voteze prin ridicare de mână.  După epuizarea timpului de dezbateri generale, s-a trecut la votul pe articole, iar opoziția nu mai avut ocazia să își susțină amendamentele. Potrivit noului Regulament, s-au votat întâi articolele care prevăd eliminări de texte.  După doar o oră, deputații au adoptat, pe articole, legea privind organizarea judiciară. În total, dezbaterile pe proiect au durat în jur de două  două ore și jumătate (incluzând dezbaterile generale și votul pe articole și scăzând pauza pentru verificarea sistemului de vot). Săptămâna trecută, dezbaterile la legea privind statutul magistraților duraseră 13 ore.

Cea mai controversată şi mai contestată modificare adusă legii privind organizarea judiciară a fost înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

 

 

Comisia Iordache, convocată în zi de doliu național

Comisia parlamentară specială condusă de deputatul PSD Florin Iordache a fost convocată pentru astăzi, pentru a discuta dezbate propunerile de punere în acord a codurilor din Justiţie cu deciziile Curţii Constituţionale, precum şi transpunerea Directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces. Cel mai sensibil punct aflat pe agenda comisiei este redefinirea infracţiunii de abuz în serviciu. Comisia a decis la începutul acestei săptămâni să îşi sisteze lucrările pe perioada celor trei zile de doliu naţional în memoria regelui Mihai, însă, ieri,  Florin Iordache a revenit asupra acestei hotărâri şi a convocat o nouă şedinţă pentru astăzi.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Nicu Ștefănuță a depus plângere la CNCD împotriva preotului Nicolae Tănase, din cauza declarației revoltătoare la adresa femeilor abuzate sexual

Europarlamentarul independent Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Grupului Verzilor din Parlamentul European, a depus o plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) împotriva preotului...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă