13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăLiberalii disidenți, la ușa lui Tăriceanu

Liberalii disidenți, la ușa lui Tăriceanu

Biroul Executiv National al PNL a decis excluderea din partid a senatorului Daniel Zamfir, fost preşedinte al Comisiei economice din Senat şi iniţiatorul legii pentru plafonarea dobânzilor la creditele bancare. Decizia de excludere a fost adoptată cu 25 de voturi ”pentru”, două ”împotrivă” şi două nule, Alina Gorghiu şi Marian Petrache fiind cei care au propus o sancţiune mai uşoară. Hotărârea va trebui validată de Consiliul National, for care, de obicei, merge pe aceeași linie cu Biroul Executiv.

Propunerea de excludere a fost făcută chiar de președintele PNL, Ludovic Orban. „Daniel Zamfir nu este depăşit în materie de atacuri la adresa PNL de niciun reprezentant al PSD. Nu cred că în PNL are loc o persoană care este susţinută de PSD, iniţiază proiecte de lege alături de consilieri ai primului ministru PSD şi care este aplaudat la scenă deschisă de PSD pentru diferite proiecte pe care le pune în dezbatere”, a explicat Orban. Liderul PNL a reamintit că i-a transmis lui Zamfir trei avertismente publice, după ce acesta a promovat proiecte de lege care nu aveau susținerea liberalilor.

Biroul Executiv al PNL a decis şi demiterea conducerii PNL Sector 3.

 

Mica răzmeriță din PNL                               

De cealaltă parte a baricadei, Zamfir a pozat în apărător al nevoiașilor. ” Am spus-o şi în partid şi o să o spun cât voi avea ocazia: am toată convingerea că aceste legi sunt în favoarea oamenilor”, a declarat Daniel Zamfir. El susține că în spatele propunerii de excludere a sa din PNL ar sta „lobby-ul bancar şi al IFN-urilor”, care l-au „sucit” pe Ludovic Orban. Potrivit unor surse parlamentare, Daniel Zamfir ar fi purtat negocieri cu ALDE, partidul condus de Călin Popescu Tăriceanu, și este posibil să se alăture acestei formațiuni.

Fostul președinte PNL, Alina Gorghiu, a susținut că Opoziţia nu îşi permite să mai piardă parlamentari, afirmând că speră ca propunerea de excludere să nu se concretizeze la Consiliul Naţional.  Deputatul PNL Adriana Săftoiu critică excluderea unor membri din partid şi îi transmite lui Ludovic Orban că ”puterea e întotdeauna cel mai bun test pentru caracter”, inclusiv pentru cei care acum îi ”recită partitura” acestuia.

Pe de altă parte, în partid există și parlamentari mai puțin cunoscuți, care au demisionat sau ar putea să demisioneze în perioada următoare. Deputatul de Mureș Doru Oprișcan, fost membru PDL,  a demisionat, recent, din PNL. Parlamentarul îi acuză pe liberali că încă fac diferenţa între foştii PNL-işti şi foştii PDL-işti, iar partidul va ajunge, în județul Mureș, la 5%. Și în cazul lui Oprișcan, cea mai probabilă destinație va fi ALDE.

Alți doi senatori, Iancu Caracota și Siminica Mirea ar putea, de asemenea, să demisioneze din PNL pentru a se înscrie în ALDE.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Pensiile în luna mai. S-a hotărât dacă vor fi plătite în avans

Guvernul României a decis să aprobe în avans plata pensiilor și a altor drepturi prevăzute de legi speciale pentru luna mai 2024, conform informațiilor...

Florin Roman(PNL): „ Noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi metehne, ameninţări, şantaj, mizerie”

Deputatul PNL Florin Roman, coordonatorul campaniei partidului pentru alegerile locale, a declarat miercuri, la Târgovişte, că "noul PSD e de fapt vechiul PSD, aceleaşi...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă