10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăLiderii coaliției i-au prezentat președintelui Planul Național de Reformă și Reziliență

Liderii coaliției i-au prezentat președintelui Planul Național de Reformă și Reziliență

Planul va fi prezentat în această săptămână și Guvernului, într-o primă lectură, iar decizia formală va fi dată săptămâna viitoare. Parlamentul nu va avea niciun cuvânt de spus legat de PNRR.

PNRR va avea 33 de componente, grupate pe cei 6 piloni care au fost introduşi de către Parlamentul European, iar fiecare domeniu de intervenţie va avea atât reforme, cât şi investiţii. Totuși, România are un buget alocat de 29,2 miliarde, mai mic decât suma inițială de 30,5 miliarde de euro. Planul va trebui transmis Comisiei Europene până la 30 aprilie.

Revoluția asistenței sociale

O componentă importantă a PNRR este cea care se referă la reducerea sărăciei și implementarea legislației privind venitul minim de incluziune. „O reformă ambiţioasă pe care am propus-o să fie inclusă în plan este implementarea legislaţiei pentru venitul minim de incluziune. Acesta este o reformă care a suferit numeroase întârzieri în România şi stimulează persoanele sărace să intre pe piaţa muncii formale. Aceasta va fi un fel de revoluţie în sistemul de asistenţă socială din România şi sper să găsesc o modalitate pentru a o include în plan şi a acoperi, parţial, costul implementării sale”, a declarat Ghinea, în cadrul unei dezbateri online.

Programul președintelui, „România educată” se va regăsi printre prioritățile PNRR. Planul va ţinti cele 1.600 de şcoli din România care sunt cele mai vulnerabile la fenomenul abandonului școlar, pentru împiedicarea acestuia. Ghinea a spus că acestea vor avea parte de investiții speciale și granturi pentru a-i menține pe copii la școală.

Bursele pentru copiii care fac trecerea la liceu, în condiţiile în care în astfel de perioade multe persoane, în special din zonele rurale, abandonează şcoala, din cauza costurilor ridicate cu mutarea din localitatea de provenienţă în localitatea unde este liceul, vor fi și ele prevăzute în PNRR. Acestea sunt doar o parte din reformele vizate pe plan educațional.

Investiții de mediu

În condițiile în care problemele de ecologie au devenit din ce în ce mai grave în întreaga lume, PNRR are o componentă importantă în acest sector. Planul se referă la managementul sustenabil al pădurilor, combaterea deşertificării, oprirea şi inversarea degradării solului. „Propunerea noastră iniţială este să investim 1,5 miliarde (euro n.r.) pentru împădurire şi biodiversitate. (…) cred că vom avea cele mai ambiţioase investiţii în păduri, atât în combaterea tăierilor ilegale, cu mijloace digitale şi moderne, urmărirea cantităţii de masă lemnoasă care este tăiată din păduri dar şi de asemenea o linie specială pentru plantarea de noi păduri. Suntem o ţară care este sub media UE când vine vorba de suprafeţele împădurite”, a spus Ghinea. 

Investiții în infrastructură

Cele mai ambițioase ținte se regăsesc cu siguranță în zona de infrastructură de transporturi. Acestea sunt împărțite pe doi piloni:

–        4,5 miliarde euro pentru autostrăzi, în Pilonul 3, „Creștere inteligentă, sustenabilă și inclusivă”

–        5 miliarde euro pentru calea ferată și metrou, în Pilonul 1, „Tranziție verde”

Întâlnire la Cotroceni

Președintele convocase pentru miercuri, ora 16.00, după închiderea ediției, o ședință de lucru pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență, la Cotroceni. La aceasta urmau să participe premierul Florin Cîțu, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Hunor Kelemen și ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

 

„Avem un guvern de coaliţie în România, dar vă pot spune că după negocieri foarte detaliate am reuşit să ajungem la un consens în cadrul coaliţiei, care va sprijini noul draft al planului”. CRISTIAN GHINEA, MINISTRUL INVESTIȚIILOR ȘI PROIECTELOR EUROPENE

 

TEHNIC VORBIND

Transporturi

Pentru zona de infrastructură, PNRR prevede 4,5 miliarde euro pentru autostrăzi și 5 miliarde euro pentru calea ferată și metrou.

România Educată

Fondurile pentru educație ajung la 4,5 miliarde euro și banii sunt împărțiți pe programe pentru reducerea abandonului școlar, digitalizare, învățământ dual, consolidare și eficientizare energetică a școlilor și achiziționare de autobuze pentru transportul elevilor.

Bani pentru păduri

Împădurirea și biodiversitatea vor primi finanțări de 1,5 miliarde de euro prin PNRR. 

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă