6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăDragnea: "Am cerut premierului să vadă ce acte normative trebuie adoptate pentru...

Dragnea: “Am cerut premierului să vadă ce acte normative trebuie adoptate pentru amnistie”

UPDATE 21:51 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să analizeze în Guvern ce acte normative trebuie adoptate pentru ca să nu ispăşească pedepse nevinovaţi acei români condamnaţi pe nedrept sau pe baza unor proceduri ilegale, el făcând referire şi la protocoalele cu SRI ale unor instituţii din sistemul judiciar.

“Despre această amnistie se tot discută. Ce i-am cerut eu astăzi doamnei prim-ministru în faţa colegilor din grupurile parlamentare? Să discute în Guvern, să se consulte cu colegii din Guvern care pot avea competenţe în domeniul ăsta şi să vadă ce acte normative trebuie să fie adoptate pentru ca zecile, sutele, miile (…) de oameni care ori au fost condamnaţi pe nedrept, ori (…) folosind nişte proceduri ilegale să poată să aibă şansa să nu ispăşească o pedeapsă sau să nu fie condamnaţi în continuare nevinovaţi (….) Nu ştiu care e aia, că e amnistie, că e propunerea domnului Toader (…) Sunt tot felul de variante (…) România are această problemă”, a declarat Dragnea, după şedinţa CExN a Partidului Social Democrat şi reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD, care au avut loc sâmbătă la Neptun.

UPDATE 20:46 “Am mai vorbit despre referendum (…) Am dat un vot în Comitetul Executiv Naţional de susţinere politică a acestui obiectiv (…) S-a stabilit data de 7 octombrie data organizării referendumului pentru familie”, a declarat Dragnea.

Conducerea PSD a decis, sâmbătă, în timpul şedinţei grupurilor parlamentare, care se desfăşoară la Neptun, că referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie va avea loc pe 7 octombrie

Social-democraţii au decis calendarul în privinţa referendumului pentru modificarea în Constituţie a definiţiei căsătoriei.

”Proiectul de lege va fi votat în perioada 12-13 septembrie în Senat, iar referendumul va avea loc pe 7 octombrie”, au precizat surse din PSD.

Camera Deputaţilor a adoptat, în mai 2017, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei care prevede că Fifor: CEx-ul PSD nu a fost despre dezbinare şi scandal, ci despre performanţă, solidaritate şi echipă
familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, semnată de 3 milioane de cetăţeni.

Fifor: CEx-ul PSD nu a fost despre dezbinare şi scandal, ci despre performanţă, solidaritate şi echipă

Comitetul Executiv al PSD nu a fost despre dezbinare şi scandal, ci despre performanţă, solidaritate şi echipă, susţine ministrul Apărării, Mihai Fifor.

“Comitetul Executiv de astăzi (sâmbătă -n.r.) nu a fost, aşa cum şi-ar fi dorit unii, despre dezbinare şi scandal, ci despre performanţă, solidaritate şi echipă. Despre o guvernare PSD-ALDE de succes, orientată spre cetăţean şi spre sporirea bunăstării acestuia. Acestea sunt numai câteva dintre măsurile prezentate astăzi de premierul Viorica Dăncilă şi aprobate de către CEX, măsuri concrete, cu termene precise de implementare”, a scris Mihai Fifor, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

Liderii PSD s-au reunit, sâmbătă, la Neptun, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN)

UPDATE 17:41 Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat sâmbătă, la Neptun, că înregistrarea cu prefectul Capitalei, care era întrebată dacă mint Carmen Dan şi Liviu Dragnea, a fost o scenă organizată de ministrul de Interne, pentru ca la final să i se reproşeze chiar ei în şedinţa PSD.

UPDATE 17:11 ”Liviu Dragnea ne-a anunţat că nu va candida la alegerile prezidenţiale, care vor avea loc în 2019”, au declarat pentru Mediafax surse participante la şedinţa CExN al PSD.

Anterior, preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, a afirmat că Tăriceanu ar fi un candidat bun pentru PSD-ALDE.

Anunţul despre candidatul unic PSD-ALDE la prezidenţiale, primit de liderii PSD

Vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă a declarat, sâmbătă, că în şedinţa CExN nu s-a luat o decizie în privinţa candidaturii unice, PSD şi ALDE, la alegerile prezidenţiale, el precizând că le-a cerut colegilor săi ”corectitudine şi cinste”.

Nu am stabilit nimic”, a declarat vicepreşedintele PSD Robert Negoiţă, întrebat dacă s-a stabilit dacă PSD şi ALDE vor avea candidat comun la alegerile prezidenţiale.

El a mai spus că le-a cerut colegilor săi ”corectitudine şi cinste”.

”Eu sper să ne normalizăm. Să fim cinstiţi şi corecţi unii cu alţii – asta am spus înăuntru şi în asta cred.. Fără corectitudine şi cinste, unii cu alţii şi în afară nu o să ajungem nicăieri”, a afirmat Negoiţă.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, afirma pe 21 august că la reuniunea Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD se va discuta despre activitatea miniştrilor.

“O să discutăm la Comitetul Executiv (din perioada 31 august – 2 septembrie) despre activitatea miniştrilor. Va fi un subiect pe care îl vom discuta, dumneaei (n.r. – premierul Viorica Dăncilă) decide cât de mult vrea să abordeze acest subiect. Vom avea întâlnirile cu grupurile parlamentare şi CEx. Va fi o întâlnire importantă. (…) Nu ştiu dacă se va decide o remaniere acolo, dar o discuţie despre activitatea unor miniştri va trebui să fie. Nu neapărat o evaluare, dar doamna prim-ministru ne va spune ce părere are de activitatea unor miniştri sau a tuturor miniştrilor şi ce trebuie făcut în continuare, pentru că ăsta este un subiect pe care îl vom aborda la Comitetul Executiv”, a spus Dragnea.

El a susţinut că Viorica Dăncilă trebuie să rămână în funcţie cel puţin până în 2020, fiind “un premier foarte bun”, dar că nu este mulţumit de activitatea unor miniştri.

“Fiecare are nemulţumirile lui, dar până la urmă, aşa cum am stabilit de la început, doamna prim-ministru va avea iniţiativa, dacă se va pune problema cu vreun ministru. Noi vom aproba sau nu, dar aşa trebuie să lucrăm”, a adăugat Dragnea.

Pe de altă parte, Dragnea a declarat că la CExN nu se va discuta scrisoarea adresată de Ecaterina Andronescu membrilor PSD. “Eu nu dau importanţă, noi avem alte chestii mult mai importante. Noi avem lucruri grele de făcut în guvernarea asta. (…) Ce să discutăm? Să analizăm scrisori? Am mai analizat scrisori, nu mai vreau să pierdem timpul”, a afirmat Dragnea.

Întrebat dacă va fi pusă în discuţie excluderea din PSD a Ecaterinei Andronescu, el a răspuns: “Nici vorbă”.

De asemenea, liderul social-democrat a afirmat că în cadrul CExN se va lua o decizie în legătură cu oportunitatea organizării unor proteste “la poarta” preşedintelui Klaus Iohannis, deoarece “există o fierbere foarte mare” în partid.

“Există o fierbere foarte mare în partid – asta e fierberea, nu scrisorile unor colegi şi colege – că de ce nu începem şi noi protestele la poarta lui Iohannis? Şi este foarte posibil să începem lucrul ăsta. O să avem un Comitet Executiv la sfârşitul lunii şi o să decidem. Nu cu pietre, nu cu foc, nu cu cuţite, nu cu bătut jandarmi – proteste cum am mai făcut. (…) N-am vorbit cu niciun coleg asta, eu vă spun doar ce îmi vine de la colegii din judeţe”, a susţinut Liviu Dragnea.

 

Dragnea: Nu este o situaţie tensionată în PSD

Preşedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a afirmat sâmbătă că nu există o situaţie tensionată în interiorul PSD şi că nu crede că i se va cere demisia din conducerea partidului.

Întrebat la venirea la reuniunea Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD, care are loc sâmbătă la Neptun, dacă este o situaţie tensionată în partid, Dragnea a spus: “Poate la voi afară, înăuntru nu”.

De asemenea, chestionat dacă el crede că i se va cere demisia, având în vedere că anumiţi membri au nemulţumiri faţă de conducerea partidului, liderul PSD a răspuns: “Nu!”

Pe de altă parte, Dragnea a precizat că nu crede că se va discuta în CExN despre o eventuală ordonanţă privind amnistia şi graţierea.

Liderul PSD a mai spus că în şedinţa CExN vor fi aprobate anumite ‘lucruri’. “Noi avem chiar lucruri de aprobat”, a arătat Dragnea, fără a preciza despre ce subiecte se va discuta în şedinţa care urmează să înceapă la Neptun.

Liviu Dragnea a venit la şedinţa CExN împreună cu premierul Viorica Dăncilă, care nu a făcut declaraţii.

 

Firea: Sunt şi lucruri bune şi mai puţin bune în PSD şi trebuie prezentate cu maximă sinceritate

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat, a afirmat sâmbătă că în PSD sunt “lucruri bune şi lucruri mai puţin bune”, fiind necesar ca acestea să fie prezentate “cu maximă sinceritate”.

“Sunt şi lucruri bune şi lucruri mai puţin bune şi toate trebuie să fie prezentate cu maximă sinceritate, cu gândul (…) la toţi românii şi la faptul că avem o mare responsabilitate noi, ca politicieni. Dacă nu mai avem o legătură directă cu românii, cred că fiecare avem o problemă în parte şi nu cred că trebuie să ne gândim doar la cariera noastră individuală ca politicieni, ci în primul rând la parcursul ţării noastre”, a declarat Firea, înaintea şedinţei CExN a PSD, care se desfăşoară sâmbătă la Neptun.

Întrebată dacă ea crede că ar fi încercat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, să o ‘saboteze’ din cauză poziţiei sale în partid şi a imaginii sale bune, Firea a răspuns: “Nu vreau să fac speculaţii şi nici să comentez anumite zvonuri. Vreau să spun tot ceea ce am de spus cu claritate şi cu argumente în faţa colegilor mei, să răspund şi întrebărilor, dacă va fi cazul, să lămurim anumite aspecte şi ulterior, dacă se va lua o decizie sau se va trage o concluzie, o voi transmite”.

Chestionată dacă se impune retragerea lui Dragnea din fruntea partidului, Firea a precizat: “Nu pot să anticipez ceea ce se va întâmpla în şedinţa Comitetului Executiv şi ar fi o lipsă de respect faţă de proprii mei colegi să mă antepronunţ”.

De asemenea, ea a subliniat că există “un impas”, pentru depăşirea căruia trebuie găsite soluţii.

“Nu e vorba de nemulţumirea sau mulţumirea Gabrielei Firea sau a altor colegi, nu discutăm în aceşti termeni. Fiecare va spune opinia sa cu privire la starea în care se află ţara în acest moment şi cu privire la răspunsul partidului nostru, la situaţia politică din ţară şi drumul pe care îl avem de parcurs împreună, soluţiile pe care le găsim împreună pentru depăşirea unui impas pe care trebuie să recunoaştem că există. De aici înainte, dacă vom fi şi sper să fim maturi, responsabili, inteligenţi, vom găsi soluţii bune”, a arătat Firea.

Totodată, ea a precizat că este “un om de construcţie”. “Întotdeauna am fost un om de construcţie şi întotdeauna am considerat că este cel mai simplu să critici şi este mai greu să construieşti şi mă alătur celor care vor să construiască ceva. În momentul în care voi constata eu sau colegii mei că nu mai putem să construim nimic bun împreună, atunci cu siguranţă şi eu şi alţi colegi vom lua o decizie”, a spus Firea.

Întrebată dacă se simte izolată în PSD, Firea a precizat: “Nu prea sunt persoana care să poată să fie izolată”.

Ea a mai arătat că a lipsit vineri de la Şcoala Politică de Vară a Organizaţiei Femeilor Social Democrate (OFSD) de la Mamaia, din cauză că a participat la o discuţie informală.

“Am lipsit la Şcoala de Vara a doamnelor social democrate pentru că am fost chemată la altă întâlnire a preşedinţilor de organizaţii şi de aceea m-am scuzat faţă de colegele mele, de obicei nu lipseam (…) Era o discuţie informală înainte de şedinţa Comitetului Executiv. Nu s-au luat decizii, a fost doar o discuţie”, a afirmat Firea.

 

Ecaterina Andronescu: Trebuie să ne schimbăm atitudinea faţă de diasporă

Senatorul social-democrat Ecaterina Andronescu consideră că protestul care a avut loc pe 10 august în Bucureşti “trebuie tratat cu toată responsabilitatea”.

Ea a declarat sâmbătă, la Neptun, că social-democraţii trebuie să guverneze atât pentru cei care i-au votat, cât şi pentru cei care nu au făcut acest lucru, dar şi pentru românii din afara graniţelor.

“Degeaba uneori faci lucruri pentru oameni şi oamenii sunt nemulţumiţi şi ies în stradă. (…) Evenimentul din 10 august, după părerea mea, trebuie tratat cu toată responsabilitatea, iar ancheta care a pornit trebuie să se desfăşoare cu celeritate. De ce spun lucrurile acestea? Pentru că poate răspunsul la această anchetă va reprezenta punctul de reconciliere. Trebuie să recunoaştem, trebuie să ştim cine au fost vinovaţii, trebuie să plătească, dacă sunt vinovaţi”, a afirmat Andronescu.

Parlamentarul PSD crede că partidul trebuie să îşi schimbe atitudinea faţă de diasporă.

“Diaspora reprezintă românii care au fost nevoiţi să plece de aici şi faţă de care avem şi noi o răspundere. (…) Cei care trăiesc în afara graniţelor ţării nu au plecat de bine de aici. Au plecat pentru că nu au găsit – să spunem – ceea ce este confortabil cu viaţa lor şi cu meseria lor”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

 

Nicolae Bădălău: Poate premierul ar trebui să dea cu pumnul în masă

Senatorul social-democrat Niculae Bădălău consideră că premierul Viorica Dăncilă ar trebui să le ceară miniştrilor să muncească mai mult.

El a declarat sâmbătă, înainte de Comitetul Executiv al PSD, că Dăncilă ar trebui “să dea cu pumnul în masă”.

“Consider că doamna premier este o femeie cu un mare caracter şi cu un mare bun simţ. Poate ar trebui să dea cu pumnul în masă şi să le explice domnilor miniştri că trebuie să muncească mai mult”, a afirmat Bădălău.

Senatorul PSD a subliniat că sunt multe măsuri pe care Guvernul trebuie să le ia, însă consideră că pentru acest lucru este nevoie de miniştri competenţi.

“Avem probleme pe economie, avem probleme că avem încasări mai mari la ANAF, dar în acelaşi timp s-au mărit şi cheltuielile. Avem şi tragedia asta sau cum vreţi să o numiţi, cu boala asta, cu pesta porcină, şi la toamnă trebuie să luăm măsuri ca să nu resimtă populaţia creşterea preţului cărnii foarte mult. Sunt extrem de multe măsuri care nu pot fi luate decât de oameni într-adevăr competenţi”, a afirmat Bădălău.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă