20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăLipsă de cvorum. Ședința extraordinară a Consiliului General cerută de PNL și...

Lipsă de cvorum. Ședința extraordinară a Consiliului General cerută de PNL și USR nu s-a mai ținut

Grupurile PSD, ALDE şi PMP au boicotat pentru a doua oară o şedinţă convocată de opoziţie. PNL acuză lipsa de transparenţă a PSD şi spune că aceste companii municipale nu funcţionează ca un holding, ci fiecare companie ca o „mică feudă”, în timp ce USR susţine că a atacat cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti, care a respins acţiunea împotriva Municipiului Bucureşti, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi SC Ciclop SA, prin care s-a solicitat suspendarea hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de companii municipale.

 „Am vrut să dăm o şansă doamnei primar şi PSD să prezinte oamenilor ce este cu aceste firme. Celor 22 de companii înfiinţate anul trecut le-a dat nu mai puţin de 200 de milioane de euro. Pentru asemenea sumă, era normal ca doamna primar să vină în faţa noastră şi a dumneavoastră să prezinte managementul acestor companii, să ştim cine sunt acei directori. Noi până acum nu am văzut nici măcar un CV al acestor oameni, să vedem cine sunt cei din Consiliul de Administraţie şi ce are de gând să facă mai departe cu aceste firme. În lipsa informaţiilor, noi am solicitat special această şedinţă ca să dăm şansa să transparentizeze – că vorbeşte foarte mult despre transparenţă – şi să arate bucureştenilor ce vrea să facă. Până în acest moment, nu a venit, nu s-a asigurat majoritatea, iar directorii nu se ştie cine sunt şi ce urmăresc”, a declarat consilierul general al PNL Ciprian Ciucu.

El a adăugat că grupul PNL a sesizat Consiliul Concurenţei pentru un punct de vedere referitor la cele 22 de companii, precum şi Registrul Comerţului, şi urmează să se adreseze şi DIGI Competition din Comisia Europeană, pentru că afectează mediul concurenţial din Capitală. Consilierul general PNL a confirmat că există presiuni ale unor directori de instituţii pentru ca unii angajaţi să îşi dea demisia şi să se mute la companiile municipale.

„Ştiu că au fost astfel de situaţii la Adminsitraţia Străzilor. Nu ţin minte nume. La modul că s-a dus cineva acolo şi a zis <vedeţi că oricum vă desfiinţăm, bine ar fi să mergeţi să vă angajaţi în cealaltă companie, ca să fie mai bine, daţi-vă acum demisia>”, a explicat Ciucu.

La rândul lui, consilierul PNL Cătălin Deaconescu a afirmat că unele companii fac achiziţii în afara sistemului SEAP, astfel că vor sesza şi Agenşţia Naţională a Achiziţiilor Publice (ANAP). Deaconescu a dat exemplu situaţia Companiei Municipale de Întreţinere a Spaţiilor Verzi, care a făcut 84 de proceduri de achiziţii publice cu aceeaşi firmă în 29 decembrie, valoarea contractului ridicându-se la peste 300.000 de lei, pentru diverse unelte.

„În loc să facă o procedură în care să cuprindă toate acestea, să depăşească un anumit prag şi să intre pe o procedură competitivă, au făcut atrilbuire directă, solicitare pe 28 şi atribuire pe 29 decembrie. Sau un alt exemlu, Compania de pază, care şi-a cumpărat două autovehicule, şi, în acelaşi timp, 12 cauciucuri de iarnă. Probabil că au vrut să aibă o rezervă sau au cumpărat autovehicule cu şase roţi”, a subliniat Deaconescu.

La rândul său, liderul USR Bucureşti, Roxana Wring, a spus că, deşi companiile au fost înființate cu promisiunea că Bucureştiul va deveni o capitală europeană care oferă servicii de calitate, acest lucru nu se va întâmpla, fiindcă ele funcţionează în haos, unele având probleme cu angajaţii. „În tot atât timp, serviciile, precum Administraţia Străzilor, au funcţionat pe avarie, precum şi ALPAB. Scopul cu care ele au fost înfiinţate, cum ar fi o calitate mai bună a vieţii în Bucureşti, din păcate nu va fi atins, iar noi invităm cetăţenii să reclame acest lucru pentru că ele au fost înfiinţate în numele lor şi cu banii lor”, a spus Roxana Wring.

Consilierii USR spun că au atacat cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti, care a respins acţiunea împotriva Municipiului Bucureşti, Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi SC Ciclop SA, prin care s-a solicitat suspendarea hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de companii municipale.

Şedinţa extraordinară de luni a fost convocată de grupurile PNL şi USR, care au solicitat preşedinţilor Consiliilor de administraţie şi directorilor generali ai companiilor nou-înfiinţate să pună la dispoziţia consilierilor informaţii despre execuţiile bugetare pe anul 2017, lista de achiziţii publice, precum şi planul de afaceri pe anul 2018. Consilierii PNL şi USR au solicitat informaţii şi în ceea ce priveşte situaţia RADET, progresele făcute în transformarea sa din regie în societate comercială, situaţia economică şi planul de afaceri pe 2018, precum şi a ELCEN.

Cele mai citite

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă