20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăLiviu Dragnea se apără și în Parlament și în stradă

Liviu Dragnea se apără și în Parlament și în stradă

Fostul lider al UNPR, deputatul Valeriu Steriu, a anunțat că pleacă din PMP, și trece la PSD. Steriu a mai fost membru PSD, partid pe care l-a părăsit în 2009 pentru UNPR. În 2016, UNPR a fuzionat cu PMP, Steriu devenind președinte executiv. În sprijinul deciziei sale, Steriu a invocat faptul că liderul PMP, Traian Băsescu, a anunțat că va denunța protocolul de fuziune cu UNPR. „După ce PMP și-a văzut sacii UNPR în căruța proprie și a făcut pragul electoral cu votanții UNPR, fuziunea se pregătește să fie denunțată”, a comentat Steriu.

De asemenea, senatorii PMP Iustin Talpoș și Ion Ganea au trecut la PSD. Potrivit Regulamentului Senatului pentru înființarea unui grup parlamentar este nevoie de cel puțin șapte senatori. Grupul PMP avea opt senatori dar odată cu plecarea celor doi acesta se va desființa. „I-am trimis lui Dragnea trei lingăi. Să-i fie de bine, să şi-i ia acasă”, a comentat Traian Băsescu.

Potrivit unor surse politice, Steriu ar putea fi urmat și de alți parlamentari din partidul lui Traian Băsescu. De altfel, cu o seară înainte, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declarase că șapte parlamentari vor trece la PSD.

 

Calculele majorității

 

Înscrierea lui Steriu în PSD are un caracter simbolic: PSD și ALDE au atins din nou pragul de 165 de voturi în Camera Deputaților, având majoritate fără ajutorul UDMR. Cum, în practică, prezența nu este niciodată de 100%, PSD mai are nevoie de parlamentari pentru a nu depinde de negocierile cu UDMR și cu grupul minorităților. Situația a fost provocată de trecerea a cinci deputați PSD la partidul lui Victor Ponta, Pro România.

Pe de altă parte, la Senat, PSD şi ALDE nu au probleme, cele două formaţiuni având împreună 78 de aleşi, după cele două achiziții de la PMP, iar majoritatea este de 69 de voturi. Singura persoană despre care se vehiculează că ar putea pleca este Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educaţiei. De altfel, Andronescu este singurul membru al PSD care a fost prezent la un eveniment organizat luni de Pro România, pentru prezentarea agendei politice a formațiunii. Aceasta e considerată de Ponta un „candidat bun“ pentru prezidenţiale, deși Andronescu a precizat că a participat în calitate de „invitat“, evitând să spună dacă se va înscrie în partidul lui Ponta.

 

Obiectivele lui Ponta

 

Ce efecte pot avea toate aceste mișcări de pe scena politică? Liderul Pro România, Victor Ponta, a declarat că parlamentarii formaţiunii pe care o reprezintă vor vota o eventuală moţiune de cenzură împotriva Guvernului doar dacă şi o parte a membrilor PSD o susţin. Oricum, partidele care se declară împotriva Guvernului Dăncilă– PNL, USR, PMP și Pro România – au 168 de voturi, departe de cele 233 pentru reușita demersului. Până la depunerea și votarea moțiunii de cenzură a PNL, probabil la sfârșitul lunii iunie, sunt puține șanse ca situația să se schimbe spectaculos. Cel mai probabil, formațiunile anti-PSD se vor mulțumi cu o activitate de hărțuială legislativă.  Adică vor încerca să blocheze cu ajutorul nemulțumiților care au rămas în PSD proiectele de lege care l-ar putea avantaja pe Dragnea în mod direct.  De altfel, Ponta a afirmat că obiectivul său este dărâmarea Guvernului Dăncilă până la 1 ianuarie 2019. De remarcat că Ponta susține că nu se va întoarce în PSD, dar că acest partid ar fi „aliatul natural“ al Pro România. Evident că alianța s-ar face doar dacă Liviu Dragnea ar dispărea din fruntea PSD, fie condamnat de justiție, fie dacă va rămâne fără omul său de încredere la Palatul Victoria. 

 

 

Abuzurile din justiție, noua temă a manifestării PSD

La o întâlnire cu deputații PSD, Liviu Dragnea le-a spus colegilor din partid că mitingul din data de 9 iunie nu este unul pentru Viorica Dăncilă, ci un „miting contra abuzurilor din justiție”, la care vor participa și cei de la ALDE. În aceste condiții, mitingul s-ar putea transforma în unul de susținere pentru Liviu Dragnea.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a amânat, ieri, pentru 8 iunie, decizia în dosarul DGASPC Teleorman, în care preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, este judecat pentru instigare la abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual în calitate de preşedinte al CJ Teleorman. Dacă decizia va fi luată pe 8 iunie, ar preceda cu o zi mitingul programat de PSD.

 

Miting social-democrat, suprapus cu o paradă gay

 

Mai mulți lideri locali ai PSD au anunțat că partidul va organiza un miting de susținere pentru premierul Viorica Dăncilă, după cererile repetate de demisie venite din partea președintelui Klaus Iohannis la adresa Vioricăi Dăncilă și plângerea penală depusă de Ludovic Orban. Pentru miting a fost stabilită data de 9 iunie, anunțată de o serie de lideri locali, care au optat pentru desfășurarea în Piața Victoriei din Capitală. Numai că, în aceeași zi acolo fusese programat deja Marşul Bucharest Pride 2018.

PSD Dâmboviţa poate aduce la mitingul din Bucureşti peste 20.000 de oameni, dar nu există atâtea mijloace de transport, astfel că este discutată şi varianta organizării unor mitinguri în reşedinţele de judeţ, a declarat vicepreşedintele PSD, Adrian Ţuţuianu, liderul filialei Dâmboviţa. El a adăugat că, „la nivel simbolic”, manifestaţia trebuie organizată tot în Piaţa Victoriei, „pentru că s-a creat undeva imaginea că Piaţa Victoriei ar aparţine numai anumitor manifestanţi, iar lucrul acesta nu este adevărat”.

 

Ce spune legea

 

Sâmbătă, 9 iunie, între orele 17.30-20.30 este programat Marşul Bucharest Pride 2018, organizat de asociaţia Accept, pentru respectarea drepturilor persoanelor lesbiene, gay, bisexuale şi transgender. Marşul va avea loc pe traseul Piaţa Victoriei – Piaţa Universităţii.

Potrivit Legii 60 din 1991, articolul 5, „este interzisă desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în același loc sau pe aceleași trasee, indiferent de caracterul acestora”. Țuțuianu nu crede că este vreo problemă. „Cele două activităţi sunt diferite, pot avea loc în locaţii diferite şi nu cred că ar putea genera vreo problemă legată de ordine publică, de siguranţă publică“, a susținut social-democratul.

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...

Zeci de angajați ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor fi disponibilizați de luni

Circa 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni,...
Ultima oră
Pe aceeași temă