22.3 C
București
sâmbătă, 18 septembrie 2021

Lovitură de la CCR. Iohannis, obligat să numească, de îndată, miniștri interimari propuși de Dăncilă

Curtea Constituţională a publicat miercuri motivarea care îl obligă pe preşedintele Iohannis să îi numească de îndată pe interimarii propuși de Viorica Dăncilă, în locul miniștrilor ALDE. În plus, şeful statului trebuie să o revoce „de îndată” pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

Curtea Constituţională (CCR) a publicat miercuri motivarea deciziei prin care îl obligă pe preşedintele Iohannis să îi numească de îndată pe Niculae Bădălău, Ioan Deneş şi Radu Oprea în fruntea ministerelor Energiei, Apelor, respectiv Mediului de Afaceri. În plus, şeful statului trebuie să o revoce „de îndată” pe Ana Birchall din funcţia de ministru al Justiţiei.

Interimatele celor trei nu pot depăşi 45 de zile, conform Constituţiei. În acest interval, premierul trebuie să vină în Parlament pentru a primi un nou vot de validare. În cazul în care PSD nu strânge 233 de voturi (majoritate absolută). 

Cei trei urmează să-i înlocuiască interimar în funcţie pe miniştrii Anton Anton, Graţiela Gavrilescu şi Viorel Ilie, care au demisionat după ce conducerea ALDE a decis  retragerea de la guvernare. 

Ultima oră
Pe aceeași temă