15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăLudovic Orban mesaj la împlinirea a 32 de ani de la revolta...

Ludovic Orban mesaj la împlinirea a 32 de ani de la revolta din Braşov

“Se împlinesc astăzi 32 de ani de la momentul Braşov 1987, când muncitorii de pe platforma industrială braşoveană au avut curajul să se unească spontan în stradă pentru a spune nu comunismului.

Într-o perioadă neagră a istoriei noastre recente, în care orice formă de exprimare era înăbuşită şi aspru pedepsită de regimul totalitar, era pentru prima oară când nemulţumirile oamenilor prindeau glas şi au căpătat amploare, pe măsură ce şi alţi locuitori ai oraşului s-au alăturat protestului.

Cei care la 15 noiembrie 1987 şi-au strigat în stradă revolta, la Braşov, faţă de un regim care-i umilea şi îngenunchea pe români, au fost anchetaţi, condamnaţi, bătuţi, trimişi la muncă silnică, separaţi de cei dragi, iar pentru familiile lor a urmat calvarul.

Încercarea autorităţilor comuniste de a ascunde adevărul despre această descătuşare a nemulţumirii unui întreg popor a fost însă în zadar. Căderea dictaturii comuniste, în care puţini mai sperau, avea să vină în Decembrie 1989, după încă doi ani de frig, întuneric, frică şi foame pentru români”, afirmă Ludovic Orban, potrivit unui comunicat de presă al Guvernului citat de Agerpres.

Premierul subliniază că “suferinţele prin care au trecut toţi aceşti eroi, ştiuţi şi neştiuţi, ai luptei anticomuniste din România, nu trebuie uitate”.

“Libertatea, democraţia, statul de drept, revenirea în familia europeană şi în lumea liberă, dreptul oamenilor la o viaţă demnă, dreptul la vot, sunt valori pe care le-am recâştigat şi datorită lor. Cu toţii, societate, instituţii, clasă politică, avem datoria şi responsabilitatea să le preţuim şi să le apărăm. Le mulţumim, cu tot respectul cuvenit!”, conchide Orban.

Cele mai citite

Piedone, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Voi câștiga alegerile cu 42%”

Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, și-a depus astăzi candidatura pentru Primăria Municipiului Bucureşti și a declarat că va câștiga alegerile cu 42%.„Se pare...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...
Ultima oră
Pe aceeași temă