11.5 C
București
miercuri, 27 martie 2024
AcasăPoliticăMarii învinși ai zilei

Marii învinși ai zilei

Surprizele s-au ținut lanț după anunțarea primelor exit poll-uri și apoi a rezultatelor parțiale. Pentru unii baroni locali, cariera politică a ajuns la final.

Din partea PSD, cu siguranță marele pierzător este Marian Oprișan, până duminică președintele atotputernic al Consiliului Județean Vrancea. PNL era însă sigur de victoria de la CJ Vrancea cu mult înainte de anunțarea rezultatelor votului, așa cum România liberă a scris încă din ediția din ziua precedentă. A fost însă nevoie de o opoziție puternică și unită: candidatul comun al PNL și USR PLUS, senatorul Cătălin Dumitru Toma, este cel care a câștigat funcția pe care Oprișan o deținea încă din anul 2000, de 20 de ani neîntrerupți. Toma a obținut peste 41% din voturi, potrivit AEP.

Ceea ce i-a lăsat pe mulți uimiți, inclusiv pe liderii liberali, este pierderea unor fiefuri importante ale PNL, precum Primăria Alba Iulia, Primăria Botoșani, Primăria Brașov și Primăria Timișoara, trei dintre ele mergând la candidați ai USR PLUS.

Totuși, rezultate suprinzătoare nu au apărut doar în teritoriu, ci și la Consiliul General al Muncipiului București: liderii partidelor ,,balama” Victor Ponta (PRO România) și Călin Popescu Tăriceanu  (ALDE) au ratat cu brio intrarea în forul local, obținând scoruri jenante, sub 2%. În acest moment, rezultatele pun sub semnul întrebării intrarea acestor partide în Parlament la următoarele alegeri naționale care vor avea loc peste aproximativ două luni.

Omul lui Hava părăsește Primăria Alba Iulia

Primarul interimar al municipiului Alba Iulia, Paul Voicu, un apropiat al fostului primar Mircea Hava, a fost învins de un candidat al USR PLUS. Voicu fusese instalat primar după ce Hava a fost ales europarlamentar și a plecat la Bruxelles. Gabriel Plesa, candidatul USR PLUS, a deținut și el funcția de viceprimar din partea PNL, dar a demisionat si a trecut la USR pentru a putea participa la scrutiny.

 

Primăria Botoșani merge la PSD

Primarul în exercițiu din Botoșani, liberalul Cătălin Flutur, a pierdut alegerile în fața candidatului PSD, Cosmin Andrei, conform rezultatelor parțiale venite de la Autoritatea Electorală Permanentă. Diferența dintre cei doi a fost de numai 33 de voturi. „E o victorie foarte importantă, chiar dacă a fost obţinută la limită, pentru că botoşănenii au alte aşteptări şi pentru că Botoşaniul merită o altă abordare în ceea ce priveşte nevoile de dezvoltare şi nu numai. Era nevoie de o altă viziune la Botoşani şi mă bucur că acest lucru s-a întâmplat şi promit botoşănenilor că nu îi vor dezamăgi, chiar dacă m-au votat sau nu”, a declarat, pentru Agerpres, Cosmin Andrei.

Cătălin Flutur este vărul președintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, un om cu state vechi în funcție, care a reușit și de această dată să își păstreze poziția la un scor confortabil.

 

Allen Coliban îl trimite acasă pe Scripcaru

Candidatul USR PLUS, Allen Coliban, a câştigat Primăria Municipiului Braşov, cu peste 40% din voturile valabil exprimate, potrivit datelor AEP Brașov. Marele învins este de această dată Gheorghe Scripcaru (37,62%), care viza un al cincilea mandat în fruntea brașovenilor. Scripcaru a fost exclus din PNL înainte de alegerile din 2016 pe care le-a câștigat atunci ca independent, cu peste 50% din voturi. Numele său a fost vehiculat în mai multe scandaluri de corupție, reușind să scape de fiecare data de o sentință definitivă.

Robu nu știe de ce l-au mai vrut timișorenii

Nicolae Robu a pierdut Primăria Timișoara 

Una dintre cele mai surprinzătoare înfrângeri pentru PNL, respectiv victorii a USR PLUS este la Timișoara. Un candidat aproape necunoscut, Dominic Fritz, a reușit să obțină un scor de peste 50% din voturi în fața primarului Nicolae Robu, care dorea un al treilea mandat în fruntea timișorenilor.

Robu și-a recunoscut rapid înfrângerea constantând că diferența de voturi este mare, dar subliniind că nu înțelege opțiunea concetățenilor săi. Întrebat de ce a pierdut, liberalul a spus: ,,Nu ştiu de ce am pierdut şi nici nu mă frământă foarte mult”. 

Dominic Fritz este un cetățean german mutat la Timișoara, cu o experiență de peste 10 ani în administrația publică germană. 

De ce au pierdut baronii

L-am întrebat pe Cristian Andrei, analist politic la Agenția de Rating Politic, de ce s-au schimbat opțiunile de vot ale românilor atât de mult și de ce au dat șanse unor necunoscuți. ,,Alegerile locale din acest an au fost foarte mult despre oameni și nu despre partide. Nu a existat o tema politică mare, națională, ci 3.200 de conversații diferite, în fiecare localitate separat. Când s-a pus lupa pe persoane mai mult, au apărut surprizele și nu a mai funcționat logică de brand de partid. Singurul element mai „politic” a fost votul sancțiune contra PSD care s-a manifestat în unele zone urbane și județe și un vot de confirmare pentru PNL care a funcționat și el în multe județe. De asemenea, USR a performat și el doar în zonele deja „tradiționale” – cele mari urbane, fără surprize în rest. Chestiunea cu „oameni noi” nu a fost nici ea o regulă, a funcționat doar acolo unde au existat candidați de opoziție care s-au profilat din timp, au avut mesaje și programe bune”, a declarat Cristian Andrei pentru România Liberă.

Cele mai citite

Antony Blinken va fi primit săptămâna viitoare de președintele Emmanuel Macron

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, va merge săptămâna viitoare în Franţa unde se va întâlni cu preşedintele Emmanuel Macron pentru a discuta în special...

Șoferii români preferă mașinile la mâna a doua din Germania, potrivit unui studiu

Multe mașini la mâna a doua sunt importate dintr-o țară în alta pentru a satisface cererea locală de vehicule rulate. Germania, Franța, Belgia și...

O delegație condusă de ministrul Economiei, Ștefan-Radu Oprea, a vizitat sediul Hanwha Aerospace din Coreea de Sud

Oficialii români se află în Coreea de Sud, unde discută detaliile unei eventuale cooperări cu industria de apărare a națiunii asiatice, potrivit defenseromania.ro. Parteneriatul strategic...
Ultima oră
Pe aceeași temă