14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăMeleşcanu: Soluţionarea conflictului din Republica Moldova rămâne o prioritate majoră

Meleşcanu: Soluţionarea conflictului din Republica Moldova rămâne o prioritate majoră

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, ministrul Meleşcanu a subliniat necesitatea implementării depline a principiilor şi angajamentelor asumate de statele participante OSCE pe toate cele trei dimensiuni ale activităţii organizaţiei: politico-militară, economică şi de mediu, precum şi cea umană. El a evidenţiat importanţa cooperării OSCE – UE, precum şi contribuţia specifică a României în contextul deţinerii, în primul semestru al anului 2019, a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene.

“Cu acest prilej, şeful diplomaţiei române a transmis o serie de mesaje-cheie pe domenii de interes prioritar pentru România, cu accent pe reconfirmarea sprijinului pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei şi impulsionarea acţiunii OSCE în soluţionarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre”, se arată în comunicat.

Potrivit MAE, Meleşcanu a afirmat că soluţionarea conflictului din Republica Moldova rămâne “o prioritate majoră” pentru România, reconfirmând astfel sprijinul pentru negocierile în format 5+2, ca unic cadru care garantează transparenţa şi legitimitatea unei soluţii durabile, bazate pe respectarea deplină a suveranităţii şi integrităţii teritoriale.

Şeful diplomaţiei române a susţinut funcţionarea corespunzătoare a mecanismelor şi instituţiilor autonome ale OSCE, precum şi a prezenţelor în teren ale organizaţiei. Totodată, a reiterat sprijinul României pentru promovarea unor abordări integrate ale provocărilor de securitate, cu impact multidimensional, menţionează comunicatul.

În marja reuniunii ministeriale informale a OSCE, ministrul Teodor Meleşcanu a avut o întrevedere cu omologul andorran, Maria Ubach Font. În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă principalele teme de pe agenda bilaterală, precum şi unele aspecte legate de negocierile Acordului de asociere Andorra-UE.

Meleşcanu a reliefat interesul părţii române pentru dezvoltarea dimensiunii economice a cooperării româno-andorrane şi potenţialul de dezvoltare a cooperării bilaterale, deopotrivă la nivel bilateral, cât şi în cadrul forurilor internaţionale, se mai arată în comunicat.

Cele mai citite

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă