18.4 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăPoliticăMemorandumul privind mutarea Ambasadei la Ierusalim este confidențial. MAE abia a lansat...

Memorandumul privind mutarea Ambasadei la Ierusalim este confidențial. MAE abia a lansat o analiză

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, vineri, că memorandumul privind mutarea sediului Ambasadei României în Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, “a fost adoptat” în ultima ședință, cea de joi, a Executivului.

Pe de altă parte, Viorica Dăncilă a susținut că a avut o convorbire telefonică pe acest subiect cu președintele Klaus Iohannis, după ce, inițial, nu i-a răspuns șefului statului la telefon, pe motiv că “n-am auzit telefonul, n-am văzut apelul”.

Viorica Dăncilă a precizat că ulterior l-a sunat pe șeful statului și au avut o discuție “privată” pe acest subiect, motiv pentru care nu poate oferi detalii despre ce au discutat.

“Dacă domnul președinte vrea să vă spună, asta este altceva”, a spus Viorica Dăncilă.

Pe de altă parte, tot vineri, Guvernul a susţinut, ca răspuns la o solicitare a Mediafax, că memorandumul privind mutarea Ambasadei României din Israel în orașul Ierusalim a fost înaintat de Ministerul Afacerilor Externe la categoria ”Documente confidenţiale” şi îşi va păstra acest caracter până la o decizie finală.

”Caracterul documentului este stabilit de către iniţiator, potrivit legislaţiei şi normelor de tehnică legislativă. În cazul la care faceţi referire, Ministerul Afacerilor Externe a decis să înainteze Memorandumul spre dezbatere, în şedinţa de Guvern, la categoria ”Documente confidenţiale”. Decizia de clasificare a documentului în această categorie a fost luată din considerente de politică externă şi poziţionare a României, până la momentul finalizării procesului de consultare şi adoptare a deciziei finale”, se arată într-un răspuns al Guvernului către Mediafax.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi seara că Guvernul a a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentreu mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim.

Memorandumul anunţat de Liviu Dragnea nu apare pe lista proiectelor de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act în şedinţa din 18 aprilie 2018.

Tot vineri, Ministerul Afacerilor Externe a difuzat un comunicat în care anunță că “a fost lansat un proces de analiză și evaluare privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim”.

“Reiterăm că prin acest demers se are în vedere un proces cuprinzător de analiză interinstituțională, cu includerea și consultarea tuturor instituțiilor și actorilor relevanți, conform Constituției și legilor în vigoare. Menționăm, totodată, că, prin inițierea acestui demers, se urmărește identificarea celui mai potrivit mod de poziționare/acțiune a României, ținând cont de ultimele evoluții în acest dosar, precum și de un proces de consultare și coordonare, consistent și aplicat, cu partenerii și aliații strategici ai României. Subliniem, de asemenea, că obiectivele acestui proces complex sunt subsumate susținerii intereselor României”, afirmă comunicatul de vineri al MAE.

Comunicatul MAE poartă data de 20 aprilie, dar nu indică data la care a început procesul de analiză referitor la relocarea Ambasadei României.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Jurnalismul european reflectă provocările societății contemporane: Abuzuri, Traume și Sănătate Mentală

În cadrul celei de-a 12-a ediții a European Press Prize, 25 de povești din cinci categorii au fost nominalizate, din care mai mult de...

Crește contrabanda cu țigări la granița de sud a României

Doar pe parcursul primelor trei luni din anul 2024, la granița de sud a României au fost capturate 12 milioane de țigarete de contrabandă....

Nici în 2024 nu vor fi taxe noi, promite Ciucă

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și președinte al PNL, promite că, în anul 2024, în România nu vor fi "taxe noi". "Cota unică este foarte atractivă...
Ultima oră
Pe aceeași temă