13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăMesajul lui László Tőkés pentru Klaus Iohannis

Mesajul lui László Tőkés pentru Klaus Iohannis

Acesta nu a ratat ocazia pentru a lansa un nou atac la adresa președintelui României, Klaus Iohannis, dar și a premierului Ludovic Orban. Mai jos prezentăm amplul discurs ținut de Tőkés.

„Au trecut exact paisprezece ani de la ziua în care fostul premier socialist ungar, Ferenc GYURCSÁNY, a rostit în localitatea Balatonőszöd binecunoscutul discurs de tristă amintire în care a recunoscut printre altele că: „am mințit de dimineața până seara timp de un an și jumătate”. Cu ocazia celei de-a zecea aniversări a adoptării legii privind procedura simplificată de acordare a cetăţeniei maghiare, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) salută cu satisfacţie cel mai important act normativ referitor la unificarea transfrontalieră a naţiunii. Politica minciunilor devoalată la Balatonőszöd şi insuccesul referendumului din 5 decembrie 2004 ‒ cu prilejul căruia Partidul Socialist Maghiar aflat la guvernare la vremea respectivă, a cerut alegătorilor să nu sprijine procedura simplificată de acordare a cetăţeniei ‒, au condus la un impas în politica naţională maghiară. În antiteză cu politicile amintite, legiferarea procedurii simplificate de acordare a cetăţeniei a introdus în politica naţională maghiară paradigma asumării responsabilităţii constituţionale faţă de comunităţile maghiare din ţările limitrofe Ungariei.

Un alt motiv de bucurie este succesul răsunător repurtat în privinţa colectării a mult peste un milion de semnături de susţinere pentru iniţiativa cetăţenească europeană intitulată Politica de coeziune pentru egalitatea regiunilor şi menţinerea culturilor regionale, promovată de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS). Izbânda se datorează solidarităţii naţionale exemplare manifestate în legătură cu această iniţiativă. În anul solidarităţii naţionale maghiare, adică 2020, cooperarea transfrontalieră maghiară a trecut cu brio examenul. Deşi intervenţia guvernului ungar în procesul derulat în vederea înregistrării iniţiativei cetăţeneşti a avut o importanţă hotărâtoare, rezultatul eforturilor de adunare a semnăturilor a depins în primul rând de susţinerea eficientă a mass-mediei de orientare naţională din Ungaria şi de luarea de poziţie în masă a cetăţenilor. Putem doar spera că şi Uniunea Federală a Minorităţilor Naţionale din Europa (Federal Union of European Nationalities, FUEN), prezidată de europarlamentarul Lóránd VINCZE, se va strădui să asigure numărul minim de semnături necesare din fiecare ţară în parte ‒ fiind sprijinit în mod eficient de Secretariatul de Stat pentru Politicile Naţionale, coordonat de Zsolt SEMJÉN, viceprim-ministrul Ungariei. Bineînţeles, CNMT şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) sunt pregătiţi pentru continuarea demnă a eforturilor depuse.

A spune că în aceste luni pandemia de coronavirus a eclipsat importanta aniversare menţionată mai sus şi continuă să strice bucuria pe care ne o oferă sentimentul solidarităţii naţionale este un eufemism. Într-adevăr, eforturile eroice de stopare a pandemiei şi solidaritatea naţională fără precedent manifestată în această privinţă, limitează efectele tragice ale molimei; dar oportunismul politic obscur, cu care trebuie să se confrunte – pe lângă pericolul reprezentat de virus – guvernul maghiar, precum şi cele două popoare, cel maghiar şi cel român, care au nevoie de protecţie, este mai dureros, decât această molimă.

Premierul maghiar, Viktor ORBÁN şi guvernul Ungariei, trebuie să se lupte deopotrivă cu coronavirusul şi cu opoziţia liberală de stânga, care face uz de mijloace politice mai puţin etice. La fel, naţionaliştii români – liberali şi foşti comunişti – folosesc situaţia de criză epidemiologică pentru a obţine foloase politice prin mijloace mai puţin etice. Cauza nobilă a salvării cetăţenilor maghiari şi români suferinzi de coronavirus este plasată, în mod nedemn, pe planul secund.

Exemple elocvente în acest sens sunt comportamentul preşedintelui Klaus IOHANNIS faţă de maghiarii din Transilvania şi al lui Ferenc GYURCSÁNY, fostul premier ungar, faţă de maghiarii din ţările vecine Ungariei. În timp ce preşedintele României recurge la un atac la adresa maghiarilor, prin care îl întrece chiar şi pe fostul dictator Nicolae Ceauşescu; într-o manieră similară, partidul condus de GYURCSÁNY atacă din nou maghiarii din ţările limitrofe cerând suspendarea programelor de dezvoltare economică destinate acestor comunităţi. În plus, preşedintelui român de origine săsească i s-a alăturat şi Ludovic ORBAN, prim-ministrul ţării noastre, el însuși fiind pe jumătate maghiar. Preşedintele şi premierul României sunt legaţi nu de solidaritatea minoritarilor, ci de ura ce caracterizează persoanele care-şi neagă originile etnonaţionale.

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania îşi exprimă solidaritatea cu guvernul maghiar, care este nevoit să lupte pe două fronturi: împotriva pandemiei de coronavirus şi împotriva de propriei opoziţii, care se comportă ca un inamic.

De asemenea, condamnăm acei „eurocraţi de la Bruxelles”, precum şi europarlamentarii liberali de stânga, care exploatează prezenta criză epidemiologică aidoma „tovarăşilor” lor maghiari şi români pentru a obţine foloase politice prin mijloace necinstite, şi anume: pentru a ataca Ungaria şi guvernul maghiar, care se luptă cu molima. Aici trebuie să ne referim şi la criza imigranţilor, care ameninţă întregul continent şi sporeşte din când în când în gravitate. După cum se ştie, prin sentinţa sa recentă, Curtea Europeană de Justiţie a somat Ungaria să desfiinţeze zonele de tranzit de la graniţa sudică a ţării, încercând astfel să dea cale liberă imigranţilor ilegali.

Având în vedere actuala situaţie critică, în care se află Ungaria şi naţiunea maghiară, precum şi lupta dată pe mai multe fronturi de către guvernul condus de Viktor ORBÁN, Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania respinge şi condamnă orice manifestare partinică cu scopuri egoiste, care ne-ar putea diviza puterea fie pe teritoriul Ungariei, fie în rândul comunităţilor maghiare din ţările limitrofe Ungariei ‒ mai precis, în Transilvania. În ceea ce priveşte relaţiile politice din România, CNMT consideră că din punct de vedere etic solidaritatea este imperioasă în vederea combaterii sentimentelor antimaghiare agresive, în vederea reconcilierii româno-maghiare şi a obţinerii autonomiei comunitare maghiare”.

Cele mai citite

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Guvernul a decis ca valabilitatea cardurilor de energie să fie prelungită până pe 31 mai, cu încă două luni față de termenul inițial. Aceasta...
Ultima oră
Pe aceeași temă