Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Mihai Chirica, despre rectificarea bugetară: O "şopârlă mizerabilă"

Mihai Chirica, despre rectificarea bugetară: O "şopârlă mizerabilă"

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că rectificarea bugetară este un atentat la stabilitatea autorităţilor locale.

Andreea Andrei 0 comentarii

Potrivit edilului ieşean, Ordonanţa de Guvern 12/2019 privind rectificarea bugetară conţine o "şopârlă mizerabilă".

"Rectificarea bugetară, prin Ordonanţa de Guvern 12/2019, are o şopârlă mizerabilă, pentru că este un atentat direct la stabilitatea autorităţilor locale. Cred că aici ar trebui să se sesizeze şi cei care ştiu ce înseamnă atentatul ordinii statului de drept. Sumele pe care noi le-am primit prin OG 12 sunt de fapt returnarea unor 'împrumuturi' pe care autorităţile autorităţile locale au susţinut costurile cu asistenţa socială până când guvernul şi-a aprobat bugetul în Parlamentul României, Ei strecoară o 'şopârlă', în condiţiile în care autoritatea locală creează excedent. Adică, dacă îşi gospodăreşte bine resursele, orice sumă care este mai mică decât suma alocată prin această ordonanţă, în cazul nostru e vorba de 11,8 milioane de lei, va fi luată de bugetul de stat şi întregită la veniturile bugetului de stat. Noi rămânem cu bani doar dacă avem un excedent mai mare de această sumă. Dacă nu, asta e", a declarat primarul Mihai Chirica, potrivit Agerpres. 

Acesta afirmă că într-o astfel de situaţie administraţiile locale riscă să intre în incapacitate de plată.

"Asta înseamnă că la 31 decembrie 2019 trezoreriile vor extrage din conturile autorităţilor locale orice sumă mai mică decât suma pe care ne-o dau ei acum. Pentru a avea bani de salarii, pentru plăţile din prima decadă a lunii ianuarie, pentru utilităţi, pentru şcoli, pentru facturi, asta rămâne doar în sarcina noastră. Adică ne iau banii şi ne lasă să ne împrumutăm, crescând astfel costurile pentru autorităţile locale şi presiunea pe bugetul local", a spus acesta. 

Şeful administraţiei locale ieşene a spus totodată că a găsit şi soluţia pentru a remedia această problemă.

"Văzând această ordonanţă, noi am şi luat primele măsuri, în sensul că încercăm să extragem excedentul din toate alocările pe care le-am propus şi aşa foarte târziu, în luna mai - ştiţi ce greu s-a aprobat bugetul pentru anul acesta - şi să prevenim risipirea banului public în defavoarea autorităţilor locale, pentru a putea fi el risipit cum se cuvine de autorităţile centrale", a mai declarat primarul Mihai Chirica.

Comentarii

loading...