13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăPoliticăMinisterul Energiei, mărul discordiei dintre PSD și ALDE

Ministerul Energiei, mărul discordiei dintre PSD și ALDE

Împărțirea ministerelor din Guvernul Dăncilă provoacă neînțelegeri între PSD și ALDE.  Liderul PSD, Liviu Dragnea i-a cerut șefului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, o nouă rundă de discuții care au vizat soarta Ministerului Energiei, pe care PSD ar dori să îl preia de la ALDE. La schimb, ALDE ar fi urmat să preia oficial Ministerul Justiției, condus de Tudorel Toader. ALDE a refuzat solicitarea PSD, propunând ca Toader să fie asumat de întreaga coaliție. Propunerea ar fi fost acceptată de PSD. Ministrul Justiţiei se va regăsi pe acelaşi post şi în Guvernul Dăncilă, ca ministru independent, el nefiind asumat politic, ci doar sprijinit de coaliţia de guvernare PSD-ALDE, au precizat surse politice.”Nu ne-am certat. Am discutat despre programul de guvernare”, a fost explicația oferită de Tăriceanu, după întâlnirea cu Liviu Dragnea, la care a participat și Daniel Chițoiu.

Potrivit înțelegerii dintre cele două partide, ALDE are patru portofolii în guvern, însă fiecare formațiune numără diferit posturile ocupate. Liderii ALDE spun că vor să își păstreze cele patru posturi deținute în Guvernul Tudose. Aceste posturi ar urma să fie ocupate de aceeiași titulari – Toma Petcu (Energie), Teodor Meleșcanu (Externe), Grațiela Gavrilescu (Mediu și vicepremier), Viorel Ilie (Relația cu Parlamentul). În schimb, Dragnea îl consideră pe Tudorel Toader (Justiție) drept reprezentant al ALDE, întrucât a fost promovat în guvern la propunerea lui Călin Popescu Tăriceanu. Din acest motiv, cei din PSD le-au solicitat partenerilor să-l asume ca portofoliu în Guvern și să cedeze Ministerul Energiei către un ministru PSD.

 

Interpetări diferite

 

Liderii ALDE nu au fost de acord, punând accentul pe faptul că Toader nu este membru de partid dar are sprijinul politic al PSD Iași. ALDE insistă că nu vrea alte ministere în cabinetul Dăncilă și nici nu este dispus să renunțe la cele patru pe care le deține în prezent. În plus, Toma Petcu este susținut de Daniel Chițoiu, secretarul general al ALDE, principalul sfătuitor al lui Tăriceanu.

Portofoliul Energiei a mai făcut obiectul controverselor din Coaliție, în primăvara anului trecut. Atunci PSD a cerut ALDE să-l remanieze pe Toma Petcu din cauza rezultatelor slabe și a problemelor de sănătate și să numească un alt membru ALDE. La vremea respectivă, Tăriceanu a refuzat și Dragnea a renunțat la subiect, având nevoie de sprijinul ALDE pentru debarcarea lui Sorin Grindeanu.

Comitetul Executiv al PSD a fost convocat astăzi pentru a stabili componenţa finală a Guvernului Dăncilă, urmând ca luni, 29 ianuarie,să aibă loc audierile miniştrilor în Parlament şi votul de învestitură.

Potrivit declaraţiilor de până acum ale liderilor PSD, Guvernul Dăncilă va avea aceeaşi structură ca şi fostul Executiv Tudose, respectiv premier, trei vicepremieri, dintre care unul fără portofoliu, şi 26 de portofolii, doi miniştri fiind delegaţi.

 

 

Vicepremierul Paul Stănescu a declarat, ieri, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie că va demisiona din funcţie dacă va fi inculpat în dosarul care are ca obiect deturnarea de fonduri de la Consiliul Judeţean Olt.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Corespondentul rus de război Semion Eremin a fost ucis într-un atac cu drone

Corespondentul rus de război Semion Eremin, care lucra pentru cotidianul rusesc Izvestia, a fost ucis vineri într-un atac cu drone ucrainene în sud-estul Ucrainei,...

Lamborghini va fabrica o ediție limitată a variantei Huracan

Lamborghini a prezentat o ediție specială a modelului italian, cu patru vopsele deosebite, stil camuflaj. Au fost produse doar 12 exemplare, toate fiind deja...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă