Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ministrul Toader, explicații privind legile justiției în Comisia de la Veneţia

Ministrul Toader, explicații privind legile justiției în Comisia de la Veneţia

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, participă, sâmbătă, la lucrările Comisiei de la Veneţia, precizând, pe pagina sa de Facebook, că a prezentat evoluţiile legislative din România referitoare la legile justiţiei.

Teodora Cimpoi 0 comentarii

 

„Am dat curs invitaţiei de prezentare a evoluţiilor legislative din România referitoare la legile justiţiei. În marja reuniunii, am avut o întrevedere cu domnul Marin Mrčela, preşedintele Grupului de state împotriva corupţiei (GRECO)", a anunţat ministrul, pe Facebook.

Modificarea legilor justiţiei a fost dezbătută în comisia parlamentară specială, fiind adoptate mai multe amendamente contestate de opoziţie, de unii magistraţi şi de o parte a societăţii civile.

Decizia cea mai controversată a fost înlocuirea articolului din statutul magistraţilor, în care se prevedea că „procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, în condiţiile legii” cu articolul din Constituţie care prevede că „procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”.

Comisia de la Veneţia, creată în 1990, reprezentă un organ consultativ al Consiliului Europei în chestiuni constituţionale.

În urmă cu trei zile, ministrul Justiției a avut o întâlnire cu ambasadorii SUA, Belgiei, Canadei, Estoniei, Franţei, Germaniei, Marii Britanii, Olandei, Sloveniei şi Suediei, discutând despre legile justiției, dar și despre concluziile raportului MCV. 

Aceștia au transmis preocuparea lor cu privire la proiectul de legi privind reforma justiţiei dezbătut în Parlament, precum şi „dorinţa fermă” ca România să continue procesul de consolidare a statului de drept, independenţei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei. De asemenea, ambasadorii statelor membre UE au subliniat importanţa unui proces de consultare amplu şi deschis cu toate părţile interesate, incluzând solicitarea avizului Comisiei de la Veneţia, conform unui comunicat de presă transmis de Ministerul Justiţiei.

Comentarii

loading...