12 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăMoștenirea lui Vadim pentru PSD. Social-democrați proveniți din PRM și PP-DD

Moștenirea lui Vadim pentru PSD. Social-democrați proveniți din PRM și PP-DD

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, este unul dintre cei mai activi membri ai Executivului, în condițiile controverselor generate de efectele Legii salarizării, pe care și-a pus semnătura în calitate de inițiator. Ea este, de asemenea, vicepreședinte PSD.

Potrivit CV-ului său, Lia Olguța Vasilescu s-a născut la 18 noiembrie 1974, la Craiova, iar în 1991, la doar 17 ani, a devenit membru fondator al PRM. Doi ani mai târziu, Vasilescu, care avea 19 ani, devenea preşedintele Organizaţiei de Tineret România Mare Dolj.

Pe când avea doar 25 de ani a fost promovată de nimeni altul decât Corneliu Vadim Tudor pe listele PRM pentru un loc la Camera Deputaţilor. După alegerile din 2000, Olguța Vasilescu a devenit deputat de Dolj, mandat pe care și l-a reînnoit în 2004, tot pe listele PRM. Ea a făcut parte și din Biroul Permanent al PRM. Între 2000 și 2004 a fost purtător de cuvânt al PRM, apărând deciziile lui Corneliu Vadim Tudor în numeroase emisiuni televizate. În iunie 2005, a fost promovată și președinte al Comisiei de învățământ din Camera Deputaților.

Despărțire cu mulțumiri

La finalul lui 2007,  ea se despărţea de partidul care o lansase în politică, supărată că ziarul condus de CV Tudor a scris de rău despre ea. În decembrie 2007, Vasilescu a trecut la PSD, apărând într-o conferință de presă alături de Mircea Geoană, președintele social-democraților din acel moment. Cu câteva ore înainte să-şi anunţe plecarea, peremiştii s-au grăbit să-i retragă sprijinul politic în Parlament, din cauza „activităţii nesatisfăcătoare” în fruntea Comisiei pentru învăţământ.

Însă, tonul liderului PRM a fost unul ”soft”, comparativ cu atacurile la care au fost supuși alți parlamentari care au părăsit PRM.

„Vreau să-i mulţumesc domnului Corneliu Vadim Tudor pentru ceea ce a făcut până acum pentru cariera mea politică”, a spus Lia Olguţa Vasilescu. Ea a explicat că a negociat cu toate partidele, mai puțin cu UDMR. De altfel, de-a lungul timpului, Vasilescu a păstrat același ton față de Vadim, afirmând că acesta și Adrian Păunescu au fost modelele ei în Parlament.

Dragoste și ură

Codrin Ștefănescu este unul dintre principalii purtători de mesaje ai PSD. A fost până recent unul dintre oamenii de încredere ai lui Liviu Dragnea, cu care a intrat în conflict la desemnarea miniștrilor din Guvernul Dăncilă. El este secretar general adjunct al PSD, cel puțin până pe 16 aprilie, când Dragnea ar urma să prezinte conducerii partidului o nouă propunere pentru această funcție. Codrin Ștefănescu a intrat în Parlament în 2000, pe listele PRM, dar a trecut la PSD după numai un an de zile. Ulterior, i-a părăsit pe social-democrați și s-a înscris în PC. În această perioadă, Ștefănescu a fost ținta atacurilor lui Vadim Tudor, care l-a catalogat drept ”bișnițar”, ”gunoi politic”, ”handicapat” sau ”maimuțoi”. ”Nu pot decât să dezavuez comportamentul neadecvat, atitudinea arogantă, jignirile și amenințările liderului PRM, pe care le cunosc prea bine, conduita pe care nici chiar membrii propriului partid nu o mai agreează de mult”, a replicat Ștefănescu. Dezavuarea nu a ținut mult și, în 2009, Ștefănescu a revenit în PRM, pentru a-l ajuta pe Vadim în campania pentru europarlamentare. Ulterior, liderul PRM l-a acuzat de sabotaj. ”În realitate, mai mult m-a încurcat, având în vedere că un dement ca el este insuportabil în orice colectiv și în câteva rânduri am strigat la el ca la o slugă hoață și l-am amenințat că-l arunc pe fereastră”, a relatat Vadim.

În 2011, Ștefănescu a demisionat din PRM și s-a înscris din nou în PSD, devenind secretar al Consiliului Național. ”Le mulțumesc domnilor Victor Ponta, Adrian Năstase și Ion Iliescu pentru această șansă și promit să fiu la fel de vocal împotriva puterii PDL”, a afirmat el.

Șef peste dosare

Recent, Constantin Buchet a devenit președinte al Colegiului CNSAS. Constantin Buchet a mai fost membru al Colegiului din partea PRM, până în 2005.

În februarie 2005, Buchet a demisionat din funcția de secretar al CNSAS, în urma unui scandal în care era implicat fostul lider PRM, Corneliu Vadim Tudor. Revista ”Academia Cațavencu” a publicat, în 2005, articolul ”C.V. Tudor i-a livrat fetițe de 15 ani lui Eugen Barbu”.

În urma apariției acestui articol, Corneliu Vadim Tudor a cerut CNSAS să se pronunțe dacă informațiile tehnice corespund sau nu corespund cu originalul existent în Arhiva CNSAS. ”Încălcând uzanțele, secretarul Colegiului, Constantin Buchet, a redactat un comunicat, transmis presei de Direcția Relații Publice a CNSAS, prin care arăta că articolul din Academia Cațavencu conține informații false”, anunța CNSAS. Colegiul CNSAS a analizat dosarele în cauză, întocmite de Securitate pe numele lui C.V. Tudor și Eugen Barbu, și a stabilit că ”informațiile publicate de Academia Cațavencu corespund cu originalul existent în Arhiva CNSAS, respectiv volumele 3, 4, 5 și 8 din dosarul D 176”. ”Colegiul CNSAS precizează că secretarul Constantin Buchet și-a asumat acțiunea și și-a înaintat demisia din funcție, aceasta fiind acceptată”, anunța Colegiul la vremea respectivă.   

Pensionar de lux

Anghel Stanciu este astăzi prototipul parlamentarului ieșit la pensie. Stanciu a avut șase mandate de deputat, între 1992 și 2016. Între 1992 și 2005 a fost membru PRM, fiind unul dintre apropiații lui Corneliu Vadim Tudor. În 2005, a plecat cu scandal din PRM, după ce Daniela Buruiană, susținătoare a lui Vadim, i-a închis ușa sediului în nas și nu l-a lăsat să intre la ședința în care se discuta sancționarea acestuia.

Stanciu a trecut la PSD și a intrat în Comisia de cod electoral, fiind unul dintre părinții legii electorale care a permis, în 2008 și 2012, intrarea unor candidați de pe locurile doi și trei în Parlament.

În 2015 a fost unul dintre inițiatorii legii privind pensiile speciale ale parlamentarilor. În 2016, nu a mai fost ales și a primit o pensie de 4.600 de lei din partea Legislativului, la care se adaugă și pensia sa obișnuită, în funcție de contribuții.

De la PP-DD la PSD

Și PP-DD, partidul adus vremelnic în Parlament de Dan Diaconescu, are reprezentanții săi în diferite posturi, fiind promovați acum de PSD.

Printre aceștia se numără Vasile Blănăriu, ales vicepreședinte al CNSAS. El este un fost parlamentar: în 2012 a fost ales deputat din partea PP-DD, fiind și președinte al organizației Caraș-Severin a partidului condus de Dan Diaconescu.

În 2015 a plecat la UNPR, iar în 2016 s-a înscris în PSD. Potrivit CV-ului său de pe site-ul Camerei Deputaților, Blănăriu a fost „magaziner“ la Dacia Service Reșița  (1986-1991), iar între 1991 și 2004 asociat unic și administrator la un SRL din Reșița. În 2003, la 46 de ani, a absolvit Facultatea de Drept, fără a specifica unde.

Liliana Mincă este vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Liliana Mincă este unul din traseiștii clasici ai politicii românești, schimbând nu mai puțin de șase partide. Mincă a fost în Partidul Conservator până în 2011, în PP-DD până în 2014, a trecut apoi la PND, unde a stat doar până în august 2015, a schimbat macazul pentru UNPR-ul lui Oprea. A fost membru PSD până în 2016, când a trecut la ALDE.

Și Tudor Ciuhodaru, viceliderul grupului PSD din Camera Deputaților, a fost membru PP-DD între 2012 și 2015, fiind ales deputat din partea acestui partid. Ulterior, el a trecut pe la UNPR și PSD, partid din care mai făcuse parte înainte de 2012.   

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

UTA lui Mircea Rednic a „topit” Oțelul, la Arad

UTA Arad s-a impus cu scorul de 3-1 în fața formației Oţelul Galaţi, pe teren propriu, în etapa a șasea a play-out-ului Ligii 1. Toate...

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...
Ultima oră
Pe aceeași temă