21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăMoţiune împotriva lui Toader, după crima din Mediaş

Moţiune împotriva lui Toader, după crima din Mediaş

“România, raiul infractorilor! Tudorel, ocrotitorul lor! Astăzi (luni – n.r.) în cadrul şedinţei săptămânale a Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal, voi propune colegilor mei să ia în calcul posibilitatea ca la începutul sesiunii parlamentare să depunem o moţiune simplă la adresa ministrului Justiţiei”, a transmis Gigel Ştirbu, luni pe Facebook.

Deputatul PNL a adăugat faptul că foştii deţinuţi ce au beneficiat de recursul compensatoriu şi astfel au comis o serie de noi infracţiuni.

„Vedem o întreagă avalanşă de fapte infracţionale comise de infractori care au beneficiat de recursul compensatoriu, de la crime şi violuri până la tâlhării şi alte infracţiuni cu violenţă. De doi ani de zile, principala preocupare a actualului ministru este cum să apere infractorii!”, a conchis Ştirbu.

Referitor la acest subiect, deputatul PNL Florin Roman a anunţat, duminică seara, că va depune un proiect de lege care prevede că persoanele care comit infracţiuni cu violenţe, crime, tentative de crimă, tâlhărie sau viol să nu mai beneficieze de predeverile Legii privind regimul compensatoriu. El a reamintit că aproape 11.000 de infractori au fost eliberaţi mai devreme, iar 700 s-au reîntors deja în închisori.

Pe 31 octombrie, plenul Camerei Deputaţilor a respins moţiunea simplă intitulată „Ministrul Justiţiei, un ministru de nota 4 (patru)”, prin care PNL şi USR îi solicită demisia lui Tudorel Toader.

Documentul arăta că acesta este vinovat de faptul că ridicarea MCV devine un obiectiv tot mai îndepărtat pentru români. Partidele de Opoziţie îi reproşau ministrului că este „un simplu instrument” în mâna celor deranjaţi de justiţia independentă şi că a „promovat politizarea justiţiei”.

Turcan: Recursul compensatoriu arată incapacitatea statului de a rezolva problemele din închisori

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a scris, luni pe Facebook, că recursul compensatoriu arată incapacitatea statului de a rezolva problemele din închisori, iar Guvernul a preferat să elibereze în ultimul an peste 13.000 de deţinuti, dintre care 80% vor recidiva, potrivit statisticilor.

„Crima de la Mediaş arată din nou natura profund infracţională şi anti-naţională a guvernării PSD-ALDE. De peste doi ani de zile, PNL, USR şi un număr mare de români atrag atenţia cu privire la natura infracţională a acestei guvernări, care, în cel mai clar şi transparent mod cu putinţă, se preocupă doar de interesele hoţilor şi criminalilor. Principala preocupare a guvernării – să scape infractorii de puşcărie, pe Dragnea inclusiv. Acestă guvernare, condusă de un condamnat şi de marionetele sale agăţate în geam la Palatul Victoria este îndreptată împotriva românilor, a ordinii publice şi a statului de drept. Această guvernare confiscată de interesele crimei organizate a ieşit de mult timp din cadrul constituţional şi nu mai are nicio legitimitate în a reprezenta România şi instituţiile sale”, a scris Raluca Turcan, luni pe Facebook.

Liderul deputaţilor PNL a subliniat că favorizarea infractorului este adevăratul program de guvernare PSD-ALDE.

„Cum ar putea convinge Viorica Dancilă, Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, Tudorel Toader că apără interesul european pe durata Preşedinţiei UE când toate dovezile conduc spre concluzia că apară doar interesele infractorilor? Favorizarea infractorului este adevăratul program de guvernare PSD-ALDE. Recursul compensatoriu arată incapacitatea statului de a rezolva problemele din închisori. În loc să rezolve problemele din penitenciare legate de spaţiile improprii, personalul insuficient şi igiena precară, Guvernul a preferat să elibereze în ultimul an peste 13.000 de deţinuţi, care, conform statisticilor, în peste 80% dintre cazuri vor recidiva. În loc să-i ajute să se integreze în societate după executarea pedepselor, statul a devenit complice la crimă”, explică Turcan.

Aceasta a mai spus că deţinuţii care au comis infracţiuni cu violenţă nu ar mai trebui să beneficieze de regimul compensatoriu.

„PNL a venit cu soluţii concrete la problemele din sistem şi anume, încă din 2017, a susţinut alocarea de bani pentru investiţii în penitenciare, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie, pentru creşterea normei de hrană, pentru suplimentarea personalului de probaţiune, pentru brăţările electronice. Se impune de urgenţă ca deţinuţii care au comis infracţiuni cu violenţe, crime, tentative de crimă, tâlhărie sau viol să nu mai beneficieze de prevederile privind regimul compensatoriu”, a conchis Raluca Turcan.

În acest, context, deputatul PNL Florin Roman a anunţat, duminică seara, că va depune un proiect de lege care prevede că persoanele care comit infracţiuni cu violenţe, crime, tentative de crimă, tâlhărie sau viol să nu mai beneficieze de predeverile Legii privind regimul compensatoriu. El a reamintit că aproape 11.000 de infractori au fost eliberaţi mai devreme, iar 700 s-au reîntors deja în închisori.

Trei bărbaţi reţinuţi în cazul omorului din Mediaş vor fi prezentaţi luni instanţei. Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu precizează că tânărul de 25 de ani a fost omorât cu 11 lovituri de cuţit.

Potrivit prim-procurorului Ion Veştemean, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, poliţiştii din Sibiu au fost sesizaţi că în noaptea de duminică F.M.A. a muit în secţia de primiri urgenţe a Spitalului Mediaş, ca urmare a unei agresiuni ce a fost exercitată asupra sa de către trei bărbaţi, agresiune petrecută pe calea de acces a unui club de noapte din Mediaş.

Cele mai citite

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă