Ne pregătim de alegeri locale, dar tot într-un singur tur

Ne pregătim de alegeri locale, dar tot într-un singur tur

Românii din 30 de localități din țară se vor întoarce la urne pentru a-și alege primarii și consilierii locali, într-un scrutin organizat pe 27 iunie. În ciuda declarațiilor politice de până acum, și de această dată alegerile vor avea loc tot într-un singur tur de scrutin.

Ioana Oancea 0 comentarii

Campania electorală pentru alegerile parțiale a început sâmbătă, pe 12 iunie, și se va încheia pe 26 iunie, la ora 7:00, potrivit anunțului făcut de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Alegerile pentru primari sunt necesare, ținând cont că cinci dintre primarii aleși în 27 septembrie și-au părăsit atribuțiile pentru a deveni deputați, alți 12 au murit, iar 13 dintre ei au avut diverse probleme legale pentru care mandatele nu le-au fost validate ulterior de instanță. Cel mai revoltător caz de acest fel este cel din comuna Șotrile (Prahova), unde primăria a fost câștigată de Bogdan Davidescu (independent), dar mandatul a fost invalidat de instanță pentru că alesul avea o condamnare definitivă pentru pornografie infantilă. 

Cei cinci aleși care în loc să își ducă mai departe mandatele de aleși locali au preferat să se mute în Parlament sunt:

-        Radu Marcel Tuhuț (PSD), primar în Ciuruleasa (Alba)

-        Aurel Bălășoiu (PSD), primar în Rociu (Argeș)

-        Dumitru Flucuș (PNL), primar la Șinca Nouă (Brașov)

-        Laurențiu Gîdei (PSD), primar în Târgu Bujor (Galați)

-        Marian Țachianu (PSD), primar la Braniștea (Dâmbovița)

 

Alegeri într-un singur tur

Alegerile care se desfășoară la finalul lunii se vor desfășura însă în aceeași formulă criticată de mai multe partide și care nu oferă cea mai bună formulă de reprezentativitate. Vicepremierul USR PLUS Dan Barna a criticat formula și a spus că va cere în coaliție un calendar clar pentru implementarea reformei electorale. În şedinţa Biroului Naţional al USR PLUS de luni a fost abordată tema Codului electoral. Aceasta este o problemă care încă trenează pentru că în Parlament nu a fost formată încă anunțata comisie pentru Codul electoral.

„Avem în câteva zile din nou alegeri pentru primari. Din nou într-un singur tur. E foarte clar că promisiunea pe care programul de guvernare şi pe care USR PLUS a făcut-o, şi coaliţia a făcut-o, nu s-a materializat şi nu avem alegeri în două tururi. Voi propune, voi discuta în coaliţie un calendar clar şi faţă de acest subiect. Comisia de cod electoral trebuie să devină realitate", a arătat Barna, într-o declaraţie la Palatul Parlamentului.

Vicepremierul a menţionat că USR PLUS va pune „pe masa coaliţiei" reformele promise în campania electorală.


Liberalii merg pe burtă

Alegerile interne din PNL îi fac pe candidați să nu propună încă măsuri nepopulare în rândul propriilor membri, așa cum este pentru unii primari liberali revenirea la alegeri în două tururi.

De aceea, liderul PNL, Ludovic Orban, spune că mai este timp până în 2024. „Vă readuc aminte că Guvernul pe care l-am condus a fost demis prin moţiune de cenzură, pentru că Guvernul PNL şi-a angajat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi. Evident că noi susţinem acest lucru, dar vrem să o facem într-un moment în care se ia decizia. Deocamdată, suntem departe de anul electoral 2024. Cu siguranţă, vom decide în coaliţie şi vom stabili acest lucru", a afirmat Orban, la Palatul Parlamentului.

Pe de altă parte, UDMR nu susține ideea alegerilor într-un singur tur, la fel ca PSD. Cu toate acestea, un proiect asumat ar putea trece în acest moment cu voturile USR PLUS, PNL și AUR. Cei de la AUR chiar au o inițiativă în acest sens care a fost depusă în martie la Senat.  

 

„Ideea aceasta că odată veniţi la guvernare închidem ochii la subiectele cu care am defilat în campanie este de neacceptat. Şi USR PLUS este exact în această poziţie, de a spune foarte clar şi de a pune pe masa coaliţiei acele reforme pe care le-am promis românilor. Programul electoral vorbeşte despre necesitatea unei reforme electorale şi acest lucru trebuie să se întâmple, pentru că avem din nou alegeri fix cum erau în perioada PSD. E vreo performanţă aici?". DAN BARNA, VICEPREMIER USR PLUS

 

Comentarii

loading...