Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Vremurile când Gabriela Firea și Liviu Dragnea erau prieteni politici au apus de mult

Vremurile când Gabriela Firea și Liviu Dragnea erau prieteni politici au apus de mult

Negocieri la sânge în PSD

Demiterea președintelui PSD, dorită de opozanții lui Dragnea, este o operațiune dificilă. Adversarii lui Dragnea amenință cu pierderea majorității parlamentare.

Romulus Georgescu 0 comentarii

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a refuzat să își dea demisia din fruntea partidului și a Camerei Deputaților, așa cum cere tabăra Paul Stănescu – Gabriela Firea – Adrian Țuțuianu. Ziua de ieri a provocat negocieri febrile și ședințe de urgență ale filialelor PSD.

Ambele tabere au purtat negocieri cu liderii din teritoriu, pentru a îi atrage de partea lor pe cei care nu sunt deciși. Tabăra anti-Dragnea a aruncat, pe piață, informația că ar avea sprijinul a 30 de membri CEX. Informația este greu de verificat din surse independente, atât timp cât doar o parte din filialele PSD și-au anunțat poziții oficiale. Până la închiderea ediției, în tabăra anti-Dragnea puteau fi numărați, cu certitudine, pe lângă tripleta Stănescu-Firea-Țuțuianu, lideri precum Marian Neacșu (secretar general), Ion Mocioalcă (Caraș-Severin), Niculae Bădălău (Giurgiu), Ciprian Pandea (Călărași), Aladin Georgescu (Mehedinți), Marcel Ciolacu (Buzău), Felix Stroe (Constanța), Horia Teodorescu (Tulcea), Călin Dobra (Timiș), Dan Tudorache (sector 1), Rodica Nassar (sector 2), Robert Negoiță (sector 3), Gabi Petre (organizația de tineret-TSD), Marian Oprișan (Vrancea). Menționăm că lista se referă doar la liderii care fac parte din CEX – nu i-am numărat pe liderii anti-Dragnea care nu fac parte din CEX.

 

Atuurile lui Liviu Dragnea

De partea cealaltă a baricadei, Liviu Dragnea părea sigur de sprijinul unor lideri precum Carmen Dan (vicepreședinte), Maricel Popa (Iași), Ionel Arsene (Neamț), Bogdan Trif ( Sibiu), Dragoș Benea (Bacău), Florin Cârciumaru (Gorj), Laurențiu Nistor (Hunedoara), Ioan Stan (Suceava), Constantin Rădulescu (Vâlcea), Marius Dunca (Brașov), Aurelia Fedorca (Satu Mare), Dan Nica (Galați), Ioan Dârzu (Alba), Mihai Fifor (Arad), Adrian Gâdea (Teleorman), Ioan Mang (Bihor), Daniel Florea (sector 5), Rovana Plumb (Organizația de Femei a PSD). Și această listă se referă doar la membrii CEX, fiind excluși susținători ai lui Dragnea precum Liviu Pleșoianu, care nu fac parte din acest for.

Trebuie, însă, precizat că reuniunea Comitetului Executiv Național (CEx) nu este o chestiune strict de matematică politică. CEx are 68 de membri – vicepreședinți ai partidului plus șefi de filiale, dar existența unei majorități nu însemnă automat rezvolvarea lucrurilor.  În primul rând, CEx nu îl poate revoca pe președintele partidului, chiar dacă ar exista o majoritate împotriva acestuia. Chiar dacă adversarii lui Dragnea ar avea majoritate, nu pot să îl forțeze pe președintele PSD să își dea demisia. Liviu Dragnea a fost ales, în 2015, de toți membrii de partid, în cadrul unui scrutin intern, organizat la nivel național, în toate organizațiile PSD. Potrivit statutului PSD, CEx poate cel mult să convoace un congres extraordinar în care să se discute soarta președintelui PSD.

 

Amenințarea lui Țuțuianu

Pe de altă parte, chiar dacă Liviu Dragnea  va avea majoritatea voturilor în CEx nu va putea răsufla ușurat. Opozanții săi sunt lideri de organizații și îi controlează pe parlamentarii din județele lor. Chiar dacă listele parlamentare sunt semnate de președintele partidului, candidații au nevoie de sprijinul șefilor locali pentru a fi aleși. Vicepreședintele PSD Adrian Țuțuianu nici măcar nu se mai ferește să amenințe că partidul va pierde majoritatea parlamentară, dacă Dragnea rămâne președinte. ”50 de parlamentari PSD au semnat scrisoarea, toți de la organizații PSD extrem de puternice”, a anunțat Țuțuianu. ”Eu cred că există riscul, dacă nu găsim o soluţie serioasă la problemele pe care PSD le are astăzi, ca unii dintre parlamentarii noştri să plece spre alte partide politice. Am avut recent un caz la Botoşani, sunt două-trei situaţii în care parlamentari din PSD - şi de la Botoşani, şi de la Ilfov - şi-au exprimat nemulţumirile şi riscul acesta există, ceea ce poate genera inclusiv o pierdere a majorităţii parlamentare cel puţin la Camera Deputaţilor, într-o primă etapă”, a menționat Țuțuianu.

Gabriela Firea, Adrian Ţuţuianu şi Paul Stănescu semnează o scrisoare prin care cer demisia imediată a lui Liviu Dragnea din funcţiile de preşedinte al PSD şi al Camerei Deputaţilor.

 

Firea se simte urmărită

Primarul general al municipiului Bucureşti. Gabriela Firea, a afirmat miercuri seară că „am ajuns să fim mai rău ca în timpul lui Ceauşescu”, Firea povestind că nu doar ea, ci şi colegii si care au semnat scrisoarea împotriva lui Liviu Dragnea au simţit că sunt „filaţi şi monitorizaţi”. Întrebată cine o filează, Firea a spus că nu ştie, dar că nu este singura în această situaţie.

 

Comentarii

loading...