Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Negrescu: UE trebuie să rămână un spaţiu al liberei circulaţii

Negrescu: UE trebuie să rămână un spaţiu al liberei circulaţii

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a organizat vineri, la Craiova, o nouă consultare cetăţenească privind viitorul Uniunii Europene, având ca tematică "Europa convergenţei: Ocupare şi drepturi sociale", a informat un comunicat transmis de MAE.

Rl online 0 comentarii

În intervenţia sa, ministrul Negrescu a evocat ideile vizionare ale marelui diplomat Nicolae Titulescu, originar din Craiova, care vorbea despre solidaritatea naţiunilor europene, despre cooperarea economică şi punerea la comun a capacităţilor de producţie ale statelor, despre libera circulaţie a mărfurilor şi persoanelor, afirmând totodată, încă din 1928, că "politica României este dominată de o perfectă convergenţă între interesele române şi europene", menţionează sursa citată.

"Unul dintre principalele beneficii ale aderării la Uniunea Europeană resimţite de cetăţenii români este cel al mobilităţii. Sunt unul dintre reprezentanţii Guvernului României care a trăit foarte mulţi ani în afara ţării, m-am format în străinătate, şi consider că Uniunea Europeană trebuie să rămână un spaţiu al liberei circulaţii, în care cetăţenii noştri să se poată deplasa liber şi să poată munci oriunde în spaţiul comunitar, unde tinerii să poată studia, profitând într-un mod constructiv de apartenenţa ţării noastre la proiectul comunitar", a declarat ministrul delegat pentru Afaceri Europene, potrivit MAE.

Negrescu a arătat, totodată, că o Uniune prosperă şi sustenabilă, atât din punct de vedere economic cât şi social, nu poate fi creată decât prin respectarea şi întărirea drepturilor fundamentale pentru toţi cetăţenii europeni, fără discriminare, prin asigurarea egalităţii de şanse, combaterea sărăciei şi promovarea incluziunii sociale.

"România urmăreşte în mod constant şi consecvent asigurarea unui tratament echitabil şi protejarea drepturilor cetăţenilor români din alte state membre. Domeniul social, cu accent pe facilitarea mobilităţii şi consolidarea drepturilor cetăţenilor europeni, va constitui o tematică de interes a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, în primul semestru al anului viitor", a evidenţiat oficialul, conform comunicatului citat.

Evenimentul, organizat împreună cu Institutul European din România şi în parteneriat cu Primăria Municipiului Craiova, s-a bucurat de prezenţa a numeroşi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi centrale, jurnalişti, exponenţi ai mediului asociativ şi academic, precum şi cetăţeni ai judeţului Dolj.

Ministerul Afacerilor Externe, prin ministrul delegat pentru Afaceri Europene, şi Institutul European din România au lansat pe 9 mai 2018 o serie de "Consultări cetăţeneşti pentru viitorul Uniunii Europene". Ciclul de evenimente are ca scop dezbaterea liniilor prioritare viitoare ale proiectului comunitar şi se înscrie în cadrul generat de iniţiativa lansată la nivel european şi andosată la nivelul statelor membre (documentul "Iniţiativa Consultărilor cetăţenilor UE - cadrul comun" / "EU Citizens' Consultations Initiative - Joint Framework").

Consultările cetăţeneşti constituie astfel cadrul democratic pentru a dezbate cele mai importante teme la nivel european, atât cele care privesc direct România şi pe cetăţenii săi, cât şi cele relevante pentru viitorul Uniunii Europene.

Evenimentul de lansare la nivel naţional a avut loc, în 9 mai, la Bucureşti, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", în contextul aniversării Zilei Europei, cu participarea reprezentanţilor administraţiei publice centrale, ai Parlamentului României, ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, ai mediului academic, exponenţilor mediului asociativ, ai instituţiilor de învăţământ din Bucureşti, elevilor, studenţilor şi reprezentanţilor mass-media. Consultările continuă, în perioada august - septembrie 2018, în diferite localităţi din principalele regiuni istorice ale României, iar concluziile vor fi prezentate la Bucureşti, în luna octombrie a acestui an.

Comentarii

loading...