15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăNews Alert/Senatul a respins proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc

News Alert/Senatul a respins proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc

Întrunit în ședință de urgență, Senatul a respins miercuri cu majoritate de voturi legea privind autonomia Ținutului Secuiesc.
Reprezentanții tuturor partidelor cu excepția senatorilor UDMR au votat împotrivă. Comisia de administrație a Senatului a adoptat raport de respingere pentrul proiectul de lege inițiat de doi deputați UDMR.
S-au înregistrat 126 de voturi împotriva inițiativei (PSD, PNL, USR, PMP, ALDE, pro România) și 9 voturi ”pentru” (UDMR).
 
Senatoarea USR Florina Presadă a declarat că totul s-a desfășurat online și că au participat nouă membri, iar votul a fost majoritar împotriva proiectului şi pentru raportul de respingere.
În favoarea raportului de respingere au votat 8 senatori, singurul vot împotrivă a fost cel acordat de senatorul UDMR Cseke Attila, a precizat Florin Presadă, senator USR.
Daniel Fenechiu(PNL), a declarat, în cadrul dezbaterilor din plen, că proiectul privind statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, care a fost votat în Camera Deputaţilor, nu va trece niciodată, exprimându-şi convingerea că niciun senator care respectă Constituţia „nu ar putea vreodată să voteze aşa ceva”.
Senatorul PSD Titus Corlăţean : „Proiectul de lege este, o spun de la început în numele grupului senatorial PSD, profund neconstituţional şi care reprezintă în egală măsură şi o provocare ruşinoasă. Este profund neconstituţional pentru că prin ceea ce propune în materie de delimitare administrativă, de instituţii noi, de competenţe, de situaţie lingvistică la nivel recunoscut oficial ca exerciţiu lingvistic şi constituţional în statul român, reprezintă un mod cert o iniţiativă care încalcă atributele fundamentale ale statului român. Este o provocare pentru că iniţiatorii proiectului au ştiut de la bun început că nu are nici cea mai mică şansă să primească aprobarea finală a Parlamentului aşa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani”, a afirmat acesta, în plenul Senatului.El a precizat că adoptarea tacită la Camera Deputaţilor a acestui proiect s-a întâmplat la 25 martie.
Viorica Dăncilă: „Oricine ar fi fost liderul PSD și Președintele Camerei Deputaților astăzi, dacă a permis adoptarea acestui proiect de lege profund anti-constituțional și anti-românesc, nu merită să îi mai reprezinte pe români și nici să rămână în fruntea partidului. Este un precedent periculos și în egală măsură jenant pentru România și pentru Parlament, dar și pentru Partidul Social Democrat, care nu merită să deconteze monstruoasa iresponsabilitate a lui Marcel Ciolacu.
Acest demers privind trecerea proiectului de lege nu îi aparține partidului, ci unui singur om. Niciun membru al Partidului Social Democrat nu susține acest act anti-românesc, iar domnul Iohannis este dator să probeze gravele acuzații făcute la adresa PSD în declarația de presă de astăzi.
Adevărul este că Marcel Ciolacu ori nu și-a făcut treaba de președinte al Camerei, ori a închis ochii cu bună știință pentru adoptarea unei legi care ne vinde țara în aceste vremuri grele și complicate. Îi solicit așadar demisia de la conducerea interimară a Partidului Social Democrat, pentru modul rușinos în care a umilit românii!”.
Marcel Ciolacu: „Dragi români, nu a vândut nimeni Ardealul și nu o să-l vândă nimeni. A fost, este și va fi parte a României. Solicit serviciilor de informații să iasă și să spună dacă i-au trimis Președintelui vreo informare despre atacurile la adresa mea și PSD.”

Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 770: Biden vrea să trimită arme Kievului chiar de săptămâna această

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat că Statele Unite vor "începe să trimită arme şi echipamente în Ucraina chiar din această săptămână", după ce...

Klaus Iohannis a efectuat o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea

Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri, 24 aprilie 2024, o vizită la complexul industrial Doosan Enerbility din Changwon, Republica Coreea. Din delegația care...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă