Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Nicuşor Dan i-a cerut lui Iohannis să trimită la reexaminare Legea off-shore

Nicuşor Dan i-a cerut lui Iohannis să trimită la reexaminare Legea off-shore

Deputatul Nicuşor Dan a declarat, miercuri, că, în baza noii Legi off-shore, România va câştiga cel mai puţin din exploatarea gazelor din Marea Neagră şi i-a cerut preşedintelui Iohannis să trimită la reexaminare legea pentru a majora procentul de câştig al statului român.

Iulian Budușan 0 comentarii

”În baza noii Legi off-shore votate în Parlament, România va câştiga cel mai puţin din exploatarea gazelor din Marea Neagră, în comparaţie cu celelalte ţări europene care au rezerve similare. De aceea, solicit preşedintelui Klaus Iohannis să retrimită Legea off-shore în Parlament pentru a majora procentul de câştig al statului român şi pentru a avea o dezbatere serioasă, bazată pe studii comandate de stat şi nu de companiile interesate în exploatarea gazelor, aşa cum s-a întâmplat până acum. Conform calculelor bazate pe studiile făcute de companii, noua Lege împarte câştigurile între statul român şi companii, în proporţie de circa 50%-50%”, a declarat Nicuşor Dan, potrivit unui comunicat de presă remis Mediafax.

El a precizat că în celelalte ţări europene procentul de câştig al statului este mult mai mare, în Norvegia ajunge la aproape 80 %, iar în Marea Britanie la 60%.

”Consider că şi România trebuie să câştige mai mult din exploatarea gazelor din Marea Neagră şi că procentul de câştig trebuie să fie în marja profitului celorlalte ţări europene care au rezerve similare de gaze. De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că în baza Legii votate în Parlament, pe măsură ce creşte cantitatea de gaze exploatate de companii, creşte şi profitul acestora, în detrimentul profitului statului român. Vorbim de miliarde de euro, bani importanţi pentru economia naţională şi pentru dezvoltarea ţării, bani la care nu trebuie să renunţăm atât de uşor. De aceea e foarte important ca legea să se întoarcă în Parlament şi să votăm o majorare a procentului de câştig al statului român, pe baza unor studii serioase comandate de statul român, care să arate rezervele din Marea Neagră, cheltuielile estimate cu exploatarea gazelor, cu forţa de muncă”, a adăugat fostul preşedinte al USR, potrivit sursei citate.

În opinia lui, este nevoie de asemenea de un studiu care să arate regimul de taxare al acestor activităţi şi în alte ţări care au rezerve similare de gaze.

”În acest sens, am solicitat Direcţiei de Studii şi Documentare Legislativă a Camerei Deputaţilor să facă o analiză comparativă a legilor din mai multe ţări europene privind exploatarea gazelor, pentru a vedea exact cum taxează alte state şi ce profituri obţin. După ce vom avea aceste studii şi vom face o dezbatere serioasă în Parlament pe marginea lor, abia atunci vom putea vorbi despre un vot responsabil legat de exploatarea gazelor din Marea Neagră”, a conchis deputatul Nicuşor Dan.

Comentarii

loading...