19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăNoaptea cuțitelor lungi în PSD. Dăncilă a trecut la executarea opozanților săi

Noaptea cuțitelor lungi în PSD. Dăncilă a trecut la executarea opozanților săi

Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, patronul postului de televiziune „Realitatea”, Cozmin Gușă, primarul Bacăului, Cosmin Necula, și toți parlamentarii care au votat învestirea Guvernului Orban  au fost dați afară pe ușa din dos a Partidului Social Democrat.

Viziuni diferite asupra justiției

În privința Anei Birchall, nemulțumirile pesediștilor datau de ceva vreme, din cauza pozițiilor complet diferite de linia partidului pe probleme de justiție. Viziunea pe care a promovat-o Birchall a condus chiar la o relație normală, din punct de vedere instituțional, cu președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a apreciat, la ceremonia de la Ministerul Justiției de predare-primire a mandatului, când Ana Birchall a fost înlocuită de Cătălin Predoiu, activitatea acesteia: „Am constatat că v-ați implicat total în rezolvarea problemelor, că au fost soluţii critice în care dumneavoastră ați fost în contrasens cu partidul care a dat acel guvern eșuat. Am apreciat postura pentru independenţa justiției și nu pentru politrucii care au încercat să subjuge sistemul de justiție”, a spus primul om în stat.

Prin urmare, Dăncilă a justificat decizia excluderii lui Birchall sec: „A ieşit cu declaraţii pe justiţie fără să aibă din partea CEx acest drept”.

Fostul ministru al Justiției a reacționat, pe pagina sa de Facebook, spunând că a aflat din presă de excluderea sa din PSD și că își va păstra valorile indiferent de decizia CEx-ului.

Dat afară pentru critică

În privința lui Cozmin Gușă, excluderea sa a fost fondată pe baza criticilor aduse de patronul „Realitatea” din postura de analist politic, la televiziunea pe care o conduce.

„Colegii au fost nemulţumiţi de atitudinea domnului Guşă. Modul în care s-a raportat la PSD a fost unul care nu a fost corect. Colegii au vorbit de o abordare obiectivă şi că în mijlocul nostru se regăsesc cei care se raportează la principiile social-democrate. În acest context a venit propunerea de excludere”, a explicat Dăncilă.

În replică, patronul „Realitatea” a declarat că nu va renunța la intenția sa de a reforma PSD și că acest obiectiv al său nu poate fi atins atât timp cât la conducerea social-democraților se află Viorica Dăncilă.

„Rămân alături de acest proiect cu reformarea PSD-ului. Cât de curând va veni altă conducere și probabil că voi reintra în partid”, a spus Gușă.

Acuzații de stalinism

Primarul Bacăului, Cosmin Necula, a precizat că „în PSD, dacă spui adevărul, eşti dat afară”, menționând că spera ca după plecarea lui Liviu Dragnea să nu mai existe „execuţii staliniste” în partid.

„În luna mai am cerut demisia Vioricăi Dăncilă şi a Guvernului. Am explicat, în repetate rânduri, cum acest Guvern a furat 100 de milioane de lei din banii băcăuanilor şi ne-a dat înapoi, foarte târziu, doar 29 de milioane”, a declarat edilul.

Necula afirmă că solicitarea de a fi dat afară din partid a venit din partea europarlamentarului Dragoș Benea, care ocupă și funcția de președinte al organizației PSD Bacău.

 

Cele mai citite

Enigma doctorului Socrates

Un tânăr înalt, brunet și timid stă deoparte și examinează viața din jurul lui pentru a-i da un sens, așa cum îi îndruma Socrate...

Firea trebuie să se retragă din cursa pentru europarlamentare dacă va candida la Primărie, susține AUR

Partidul AUR consideră că Gabriela Firea trebuie să renunțe la candidatura pentru un post de europarlamentar dacă dorește să candideze la Primăria Capitalei. Acest punct...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă