Camera Deputaţilor: Comisia pentru administraţie a respins proiectul privind statutul de autonomie al ţinutului secuiesc.

Camera Deputaţilor: Comisia pentru administraţie a respins proiectul privind statutul de autonomie al ţinutului secuiesc.

O comisie din Cameră a respins proiectul autonomiei Ţinutului Secuiesc

Camera Deputaţilor: Comisia pentru administraţie a respins proiectul privind statutul de autonomie al ţinutului secuiesc. Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor a respins marţi, cu 21 de voturi 'pentru' şi două 'împotrivă', proiectul.

Florin Budescu 0 comentarii

Potrivit proiectului de lege, "locuitorii Ţinutului Secuiesc se constituie în comunitate autonomă" ca expresie a identităţii sale istorice, în scopul asigurării egalităţii de şanse a cetăţenilor şi protecţiei identităţii naţionale maghiare.

Autonomia comunităţii reprezintă dreptul şi capacitatea efectivă a colectivităţii majoritate autohtonă a ţinutului istoric de a dispune de prerogativele de autoadministrare şi de unele prerogative de ordin statal, în scopul preluării sub propria ei responsabilitate şi în interesul întregii colectivităţi a unei părţi importante a problemelor de interes public, în conformitate cu principiul subsidiarităţii, se arată în proiectul de lege.

Conform acestuia, "Ţinutul Secuiesc devine o regiune autonomă cu personalitate juridică în cadrul României, iar competenţele regiunii sunt stabilite prin prezentul Statut al regiunii sau de dreptul internaţional". "Regiunea are dreptul de decizie şi de gestionare în domeniile care aparţin competenţelor sale specifice, iar acest drept include adoptarea şi exercitarea unei politici proprii regiunii", mai prevede proiectul de act normativ.

Acelaşi proiect prevede că "teritoriul regiunii autonome cuprinde actualele judeţe Covasna şi Harghita, precum şi scaunul istoric Mureş, care aparţine judeţului Mureş". "Ţinutul Secuiesc va fi împărţit în Scaune, care sunt teritorii tradiţionale secuieşti, şi va avea un preşedinte ales prin alegeri libere, prin vot secret şi direct, pentru o perioadă de patru ani", după cum se stipulează în proiect.

Comentarii

loading...