12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăOficialii europeni și cei de la București vorbesc limbi diferite

Oficialii europeni și cei de la București vorbesc limbi diferite

Rezoluţia referitoare la situația statului de drept din România a fost adoptată, ieri,  cu amendamente, de Parlamentul European. Au fost 473 voturi ”pentru”, 151 ”împotrivă” și 40 abțineri. Textul semnalează îngrijorarea instituţiei UE referitoare la modificarea legislaţiei penale şi judiciare din prisma potenţialului de a submina independenţa sistemului judiciar şi lupta anticorupţie.

Potrivit documentului, Parlamentul European ”este profund îngrijorat de rescrierea legislaţiei privind legislaţia penală şi juridică românească, în mod special de potenţialul de a submina în mod structural independenţa sistemului juridic şi capacitatea de a lupta în mod eficient împotriva corupţiei în România, cât şi să afecteze statul de drept”. Totodată, Legislativul european condamnă ”intervenţia violentă şi disproporţionată” a forţelor de ordine în timpul protestelor de la Bucureşti din 10 august.

 

Recomandări privind justiția

De asemenea, Parlamentul European invită autorităţile române ”să instituie garanţii pentru a asigura o bază transparentă şi legală pentru orice cooperare instituţională şi să evite orice ingerinţă care ar putea afecta sistemul de control şi echilibru”. Legislativul european ”îndeamnă autorităţile române să contracareze orice măsură care ar dezincrimina corupţia şi să aplice strategia naţională anticorupţie”.

Eurodeputații îndeamnă și la întărirea controlului parlamentar asupra serviciilor de informaţii. De altfel, unul dintre amendamentele propuse de socialiștii europeni, în considerentele rezoluției, face referire la protocoalele dintre SRI și instituțiile judiciare.

Parlamentul European îndeamnă Parlamentul şi Guvernul României să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar. De asemenea, eurodeputaţii invită Comisia Europeană ” să monitorizeze acţiunile întreprinse de autorităţile române pe baza recomandărilor”.

O altă recomandare vizează reconsiderarea legislaţiei privind finanţarea, organizarea şi funcţionarea ONG-urilor în ceea ce priveşte ”potenţialul său de a avea un efect intimidant asupra societăţii civile”. 

 

Mesaj pentru Guvernul PSD

Parlamentul European invită Guvernul român să coopereze cu Comisia Europeană, în conformitate cu principiul cooperării loiale, aşa cum este prevăzut în tratatul de aderare. Europdeputații își exprimă regretul cu privire la faptul că Comisia a decis să nu publice Raportul UE anticorupţie pe 2017 şi solicită cu fermitate Comisiei să reia fără întârziere monitorizarea anticorupţie anuală în toate statele membre. Eurodeputații solicită Comisiei Europene să monitorizeze acţiunile întreprinse în urma recomandărilor de autorităţile române, continuând să ofere sprijin deplin României în găsirea de soluţii adecvate.

Dezbaterea premergătoare rezoluţiei a avut loc pe 3 octombrie, în plenul Parlamentului European, la discuţii participând premierul Viorica Dăncilă şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.     

 

Cum au votat europarlamentarii români

Potrivit listei de vot, nouă europarlamentari români au votat în favoarea rezoluției, 15 au votat  împotrivă iar unul s-a abținut. Printre cei care au votat împotrivă se numără Monica Macovei (care face parte din grupul ECR), dar și opt parlamentari din grupul PPE: Daniel Buda, Marian Jean Marinescu, Siegfried Mureșan, Cristian Preda, Theodor Stolojan, Mihai Țurcanu, Traian Ungureanu, Adina Vălean. Ramona Mănescu, care face parte din grupul PPE, a votat împotrivă. Împotriva rezoluției au votat și trei europarlamentari din grupul ALDE: Mircea Diaconu, Norica Nicolai, Renate Weber. Din grupul S&D au votat împotrivă: Victor Boștinaru, Andi Cristea, Doru Frunzulică, Maria Grapini, Dan Nica, Ioan Mircea Pașcu, Emilian Pavel, Răzvan Popa, Claudiu Tănăsescu, Claudia Țapardel, Gabriela Zoană.

 

Noi condiții pentru România în raportul MCV

Un ton similar are și raportul privind Mecanismul de Coperare și Verificare (MCV), adoptat ieri de Comisia Europeană. Adoptarea legilor justiţiei şi presiunile asupra independenţei sistemului judiciar, în special asupra DNA, au generat dubii privind ireversibilitatea progreselor înregistrate de România, anunţă Comisia Europeană, recomandând suspendarea procedurilor în cazul procurorilor de rang înalt.

 Prim-vicepreşedintele CE Frans Timmermans a declarat, ieri, prezentând raportul MCV, că, în ultimele luni, în România s-a înregistrat un regres regretabil legat de amendarea legilor Justiţiei, independenţa magistraţilor şi combaterea corupţiei. El a spus că sunt opt măsuri care trebuie adoptate.

Comisia solicită suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor Justiției și a ordonanțelor de urgență ulterioare. De asemenea, se solicită revizuirea legilor Justiției ținând seama pe deplin atât de recomandările formulate în cadrul MCV, cât și de cele formulate de Comisia de la Veneția și de Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO). O altă solicitare vizează ”suspendarea imediată a tuturor procedurilor de numire și revocare aflate în curs care vizează procurori în funcții-cheie”. Oficialii europeni solicită și ”relansarea procesului de numire a unui procuror-șef al DNA care să aibă experiență dovedită în domeniul urmăririi penale a infracțiunilor de corupție și un mandat clar pentru ca DNA să continue efectuarea de anchete profesioniste, independente și imparțiale în cazurile de corupție”. 

Oficialii europeni cer și respectarea avizelor negative ale Consiliului Superior al Magistraturii referitoare la numirea sau revocarea unor procurori cu funcții de conducere până la intrarea în vigoare a unui nou cadru legislativ, în conformitate cu recomandarea 1 din ianuarie 2017. Comisia Europeană solicită și înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală. Relansarea procesului de revizuire a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală ar trebui să se facă ținând seama pe deplin de necesitatea de a se asigura compatibilitatea acestor coduri cu dreptul UE și cu instrumentele internaționale în materie de combatere a corupției, precum și cu recomandările formulate în cadrul MCV și cu avizul Comisiei de la Veneția.

În schimb,  Frans Timmermans a declarat că raportul MCV pentru Bulgaria este pozitiv și se înregistrează progrese. El arată că MCV-ul poate fi ridicat până la finalul mandatului acestei Comisii Europene, adică până în 2019. ”Bulgaria a înregistrat progrese semnificative și dacă Bulgaria continuă trendul ascendent, Comisia are încredere că MCV-ul poate fi ridicat până la finalul acestei Comisii Europene (2019 n.r.)”, a afirmat Timmermans.  

 

Planurile Guvernului pentru șefia Consiliului UE

Premierul Viorica Dăncilă și liderul PSD Liviu Dragnea resping atât criticile președintelui Klaus Iohannis cât și pe cele ale instituțiilor europene. Liviu Dragnea spune că MCV nu este o prioritate pentru România, iar Viorica Dăncilă a prezentat planurile Executivului pentru șefia UE, care creionează o agendă diferită de cea a oficialilor europeni.

Președintele PSD Liviu Dragnea și premierul Viorica Dăncilă au susținut o conferință de presă comună, la finalul ședinței conducerii PSD, în timp ce Parlamentul European dezbătea rezoluția privind situația din România.

Premierul Viorica Dăncilă a susținut ieri că Guvernul este pregătit pentru a prelua Președinția Consiliului Uniunii Europene și i-a cerut președintelui Klaus Iohannis să se abțină de la declarații care fac rău României.”Îl rog pe domnul președinte să nu mai iasă cu astfel de declarații, pentru că trebuie să existe un consens, iar eu țin la acest consens”, a declarat Dăncilă. Ea a susținut că România se află în grafic, în linie dreaptă pentru preluarea președinției Consiliului UE. ”Am văzut declarațiile domnului președinte referitoare la faptul că România nu este pregătită pentru a prelua președinția Consiliului Uniunii Europene. În calitate de prim-ministru, vă asigur că România este pregătită pentru a prelua președinția Consiliului UE. Suntem în grafic atât din punct de vedere al programului, dar și din punct de vedere organizatoric și logistic”, a declarat Dăncilă.

Referindu-se la atacul președintelui Iohannis la adresa Guvernului, Dăncilă a spus că ”orice declarație care aduce o umbră de îndoială asupra acestui lucru nu poate face decât rău României”. ​​”Românii s-au săturat de dispute, eu m-am săturat. Îl rog pe preşedinte să nu mai iasă cu aceste declaraţii. Acest lucru a fost subliniat şi de domnul Juncker, care a spus că dacă vrem să avem succes trebuie să existe consens între preşedinte, Parlament, Guvern”, a adăugat Dăncilă.

 

Mesajul liderului PSD

Imediat după declarația lui Dăncilă, Dragnea a spus că ”declarațiile de ieri ale președintelui Iohannis pot fi catalogate ca și iresponsabile. Nu cred că mai este un șef de stat care să fi procedat de maniera asta. Asta nu poate să fie o atitudine responsabilă din partea unui președinte. Eu ca un român simplu, dar nu umil, consider că pentru România temele mari sunt altele. Am făcut și instituțional și public apeluri de a lucra împreună, numai că le-am făcut degeaba”.

Liviu Dragnea a declarat că subiectele importante pentru România sunt sănătatea, educaţia, infrastructura, agricultura, dezvoltarea economică, venituri mai mari pentru români, după ce jurnaliştii l-au întrebat la finalul şedinţei BPN cum crede că va fi relaţia cu UE în cele şase luni de Preşedinţie a Consiliului în condiţiile în care la nivel european există critici pe ”teme mari” cum ar fi MCV şi situaţia privind legile justiţiei. ”Eu, ca un român simplu, dar nu umil, consider că pentru România temele mari sunt altele (…). Vorbesc despre temele mari ale acestei ţări, care au fost, sunt şi vor rămâne, dincolo de orice rapoarte şi MCV-uri, pentru această ţară. Vorbim despre sănătate, de educaţie, de infrastructură, de agricultură, de dezvoltare economică, de venituri mai mari pentru români, de un mediu de afaceri predictibil şi favorabil şi de reforma marilor sisteme. Teme de care noi ne-am ocupat şi am făcut şi personal şi instituţional domnului preşedinte şi public apeluri permanente de a lucra împreună, numai că le-am făcut degeaba”, a declarat Liviu Dragnea după şedinţa social-democraţilor.

 

 

Prioritățile PSD

Ulterior, Dăncilă a intervenit și a mai spus că Guvernul va prezenta forma finală a programului referitor la Preşedinţia României la Consiliul UE în cursul acestei luni. ”Venim cu forma finală a acestui program în cursul lunii noiembrie. Acela este programul pe care noi trebuie să-l ducem la bun sfârşit. Al doilea lucru pe care îl avem – se încheie Agenda strategică 2014-2019, sunt peste 200 de dosare legislative şi non-legislative, din care trebuie să închidem cât mai multe. Avem de răspuns la o serie de provocări: Brexitul, viitorul Uniunii Europene post-Brexit, avem de răspuns la un acord pe cadru financiar multianual, de un răspuns pe care-l dăm politicilor tradiţionale – şi mă refer la politica de coeziune şi politica agricolă comună -, cât şi altor provocări. După aceste lucruri va fi judecată România la final”,  a declarat Viorica Dăncilă la finalul BPN al PSD, întrebată cum crede că va fi relaţia cu UE în cele şase luni de Preşedinţie a Consiliului în condiţiile în care la nivel european există critici la adresa ţării noastre.

Ea a arătat că o Preşedinţie la Consiliul UE de succes înseamnă închiderea cât mai multor dosare. ”Îţi duci la bun sfârşit programul cu care ai venit în faţa românilor în primul rând şi pe urmă în faţa UE şi modul în care gestionezi aceste dosare atât de importante pentru viitoarea perioadă. Deci aş vrea să nu judecăm România acum după anumite critici, după anumite rezoluţii mai mult sau mai puţin reale, pliate pe realitate, după anumite lucruri pe care le spun unii şi alţii. O să răspundem la aceste lucruri, dar nu aş vrea să legăm acest lucru de Preşedinţie”, a spus Dăncilă.

 

Atacul lui Iohannis

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, după adoptarea rezoluţiei PE şi prezentarea raportului MCV, că ”acest accident al democraţiei”, guvernarea Dragnea-Dăncilă, ne-a întors cu 11 ani în urmă înainte de aderarea la UE. Preşedintele a spus că singurul lor scop este să-l scape pe Liviu Dragnea de închisoare şi a spus că poate se trezesc mai mulţi politicieni şi fac ceva.

”Din nefericire, acest accident al democraţiei, care e guvernul Dragnea-Dăncilă, are cu totul alte idei şi încearcă să tragă ţara înapoi. Aceste lucruri ne aduc deservicii majore şi trebuie să observăm că de exemplu Dragnea, ca să folosesc o expresie din Caragiale – şi dăi, şi luptă, şi cară valize şi vorbeşte între uşi, din spatele uşii, se luptă. Partea proastă e că se luptă cu România, nu pentru România”, a afirmat preşedintele.

Klaus Iohannis a adăugat că Viorica Dăncilă nu luptă, iar ”ţara arde şi doamna prim-ministru se ascunde în Arabia”. ”E îngrijorător, foarte îngrijorător şi aceste lucruri azi trebuie să ne dea de gândit. (…) Observăm cu toţii cu mare îngrijorare că aceşti guvernanţi se fac că plouă, cum se spune popular, ei au alte preocupări şi asta este. Singurul obiectiv al actualei guvernări Dragnea-Dăncilă e să-l scape pe Dragnea de închisoare şi de dosare, altceva pentru ei nu contează, nu-i mai interesează nici Europa, nici românii, nici mersul României şi e foarte trist acest lucru. Aceste două documente trebuie citite cumva ca să înţeleagă toata lumea. Ele practic ne spun că România s-aîntors acolo unde a fost acum 11 ani înainte de aderare. Nu ne-am dorit aşa ceva. Iată un prim rezultat palpabil, măsurabil al guvernării Dragnea-Dăncilă. Au şters cu buretele tot efortul şi tot rezultatul din cei 11 ani de când am aderat la UE. Acest accident al democraţiei româneşti a reuşit în timp record să anuleze aceste rezultate”, a subliniat preşedintele.

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă