19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăPoliticăOMV Petrom se pregăteşte să o scoată pe Sevil Shhaideh din Consiliul...

OMV Petrom se pregăteşte să o scoată pe Sevil Shhaideh din Consiliul de Supraveghere

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri, Virgil Popescu, a solicitat luna aceasta OMV Petrom convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor în vederea revocării lui Sevil Shhaideh din calitatea de membru în Consiliul de Supraveghere, argumentând că “acţionariatul român al OMV Petrom nu trebuie să-şi permită să menţină în asemenea poziţii de decizie persoane cu abordări discutabile”.

În locul său va fi numit un nou membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom ”ca urmare a revocării doamnei Sevil Shhaideh din poziţia de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom”, arată un raport transmis miercuri Bursei de Valori Bucureşti.

Pe ordinea de zi se află totodată şi aprobarea duratei mandatului noului membru numit al Consiliului de Supraveghere pentru durata rămasă din mandatul acordat fostului vice-premier ca urmare a revocării acesteia din calitatea de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom.

De asemenea, vor fi numiţi doi membri în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom pentru durata rămasă din mandatul acordat lui Manfred Leitner şi al lui Christopher Veit, ca urmare a renunţării de către aceştia la mandatele de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom.

Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de afaceri, care deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, a cerut în ianuarie directoratului companiei revocarea fostului vicepremier Sevil Shhaideh din Consiliul de Supraveghere al companiei, potrivit unui anunţ publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

”Am solicitat OMV Petrom convocarea Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor în vederea revocării doamnei Sevil Shhaideh din calitatea de membru în Consiliul de Supraveghere. OMV Petrom este un jucător important pe piaţa de energie românească şi europeană, iar statul român, care deţine aproape 21% din capitalul social al acestei companii, trebuie să ia decizii care să nu afecteze capitalul de imagine şi performanţele economice ale companiei”, scria ministrul Virgil Popescu pe pagina de Facebook, pe 11 ianuarie, informează News.ro.

El precizează că unul dintre obiectivele mandatului său este acela de a susţine în funcţii importante ale instituţiilor din subordinea sa “oameni pregătiţi şi asupra cărora nu există semne de întrebare cu privire la profesionalismul şi integritatea lor”.

“Acţionariatul român al OMV Petrom nu trebuie să-şi permită să menţină în asemenea poziţii de decizie persoane cu abordări discutabile şi care au făcut parte dintr-o guvernare care a adus grave prejudicii economiei româneşti”, adaugă oficialul.

Sevil Shhaideh a fost prima propunere de premier a lui Liviu Dragnea, în decembrie 2016, dar a fost respinsă de preşedintele Klaus Iohannis. În 2017, ea a ocupat funcţia de vicepremier.

În iunie 2018, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Sevil Shhaideh, în dosarul ”Belina”, fiind acuzată de abuz în serviciu comis în perioada în care a fost secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

OMV Petrom a anunţat în octombrie 2017 numirea fostului vicepremier în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom, dar şi în alte două comitete.

Cele mai citite

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Casa Albă a reprogramat întâlnirea anulată de Netanyahu de la Washington

Decizia vine în contextul în care Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe, a anunţat că premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a revenit asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă