8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăPoliticăOpoziția depune moțiune de cenzură pentru a forța demiterea lui Dăncilă, cerută...

Opoziția depune moțiune de cenzură pentru a forța demiterea lui Dăncilă, cerută de Iohannis

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, vineri, că demersul preşedintelui Klaus Iohannis de a cere demisia premierului Viorica Dăncilă este “perfect motivat”, informează Mediafax.

“Este un demers perfect motivat. Doamna Viorica Vasilica Dăncilă nu are ce să caute în fruntea Guvernului. Este o marionetă a lui Dragnea şi a lui Tăriceanu, care execută orbeşte toate ordinele ticăloase ale celor doi”, a declarat preşedintele PNL, Ludovic Orban.

PNL va depune o moţiune de cenzură în momentul în care vor exista cele mai mari şanse pentru a obţine un număr cât mai mare de voturi.

“Cu siguranţă vom folosi acest instrument constitutional în momentul în care vor exista cele mai mari şanse pentru a obţine un număr cât mai mare de voturi. Este normal şi firesc ca preşdintele să exprime o poziţie oficială chiar dacă ea nu generează consecinte immediate arată că doamna Dăncilă nu mai are niciun fel de sprijin şi de disponibilitate spre colaborare din partea preşedintelui”, a spus Orban, întrebat dacă PNL va depune o moţiune de cenzură în acest context.

La rândul lui, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că retragerea sprijinului politic şi solicitarea demisiei premierului Viorica Dăncilă de către preşedintele Klaus Iohannis este o reacţie firească, precizând că va discuta cu PNL pentru depunerea în Parlament a unei moţiuni de cenzură.

“Este o reacţie previzibilă şi firească a preşedintelui României. Ceea ce au făcut Liviu Dragnea şi doamna Dăncilă, ca purtător de cuvânt al domnului Liviu Dragnea de fapt, a fost să arunce la gunoi 27 de ani de diplomaţie a României. Un obiectiv de ţară să devenim membrii ai UE, a fost un obiectiv major de ţară să devenim parte a pactului nord-atlantic şi în acest context foarte delicat ideea de a lua pe buletin propriu politica externă a României, de a face un anunţ de asemenea delicateţe politică internaţională, prin mutarea ambasadei României din Israel, în contextul deciziei ONU şi a poziţiei unitare a UE, este de o iresponsabilitate fără precedent. Preşedintele n-a făcut decât să constate incapacitatea doamnei Dăncilă de a avea minima competenţă necesară pentru conducerea României. Perspectiva asta de neîncredere este o reacţie firească şi normală pe care o salutăm”, a afirmat Barna.

Chestionat dacă preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să refuze de la bun început numirea Vioricăi Dăncilă în funcţia de premier, liderul USR a replicat: “Asta a şi spus. A numit-o în urmă cu trei luni şi s-a lămurit asupra nivelului de competenţă al prim-ministrului.”

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, vineri, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, că retrage sprijinul politic premierului Viorica Dăncilă şi cere public demisia acesteia din funcţia de şef al Executivului. Afirmaţiile vin în contextul în care şeful statului trebuia să se întâlnească la Cotroceni cu prim-ministrul pentru a discuta despre situaţia mutării ambasadei României din Israel, un demers în care preşedintele a susţinut că nu a fost consultat în prealabil de Dăncilă sau de liderii PSD. Premierul a contramandat întrevederea cu Klaus Iohannis care trebuia să aibă loc vineri la ora 11.00.

“Având în vedere acestea, eu retrag încrederea doamnei Dăncilă. După cum am spus pe 29 ianuarie guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ trei luni de atunci, după care pot să trag o concluzie. Doamna Dăncilă nu face faţă poziţiei de premier al Romţniei şi transformă guvernul într-o vulnerabilitate pentru România. De aceea solicita public demisia doamnei Dăncilă din funcţia de premier”, a mai spus Iohannis.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Belgia și Cehia vor ca UE să dea noi sancțiuni împotriva influenței Rusiei în viitoarele alegeri europene

Belgia şi Cehia cer ca Uniunea Europeană să adopte noi sancţiuni pentru a contracara influenţa Rusiei în viitoarele alegeri europene, după ce mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă