15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăOpoziţia susţine că modificările aduse Codului de Procedură Penală sunt în dezacord...

Opoziţia susţine că modificările aduse Codului de Procedură Penală sunt în dezacord cu decizia CCR

„Sunt unele reglementări referitoare la probatorii, îngreunarea probatoriilor. E în profund dezacord cu chiar ceea ce a spus CCR. Ni se pare şocant să vedem că puterea actuală ignoră aceste lucruri. La al doilea atac au fost considerate neconstituţionale ale acelor texte. Dreptul avocatului de a studia dosarul în 6 zile e legat de un termen neclar, nu e bine definit. Sunt situaţii referitoare la nulităţi, încă şase motive de anulare absolută care vor conduce la anularea probelor. Nu poţi să declari nul doar pentru că ţi se pare că încalcă un principiu sau ţi se pare că e o situaţie care nu îţi convine într-un dosar. Căile de atac s-au introdus noi motive pentru căile de atac. Trebuie să fie introdusă calea de atac la un singur articol, nu pot fi mai multe căi de atac cu aceleaşi motive”, a declarat Stelian Ion, la finalul şedinţei de marţi a Comisiei privind legile justiţiei în care a fost adoptat raport favorabil cu amendamente la Codul de Procedură Penală, citează Mediafax.

Acesta a adăugat că modificările la Codul de Procedură Penală sunt făcute „după voinţa” preşedintelui PSD, Liviu Dragnea.

„Am spus că aceste prevederi sunt croite după voinţa domnului Liviu Dragnea pentru că nu există o cazuistică în general cu privire la semnarea hotărârilor. Nu e întâmplător cazul dl Dragnwa în care s-a spus că nu a fost semnată hotărârea în speţa condamnării definitive cu suspendare. Nu ştim dacă în final îi vor folosi în mod concret, doar observăm că îşi pregăteşte aceste apărări. Nu e vorba doar de Liviu Dragnea, e vorba de alte persoane, jupâni, baroni locali care au acest interes. Sunt mulţi primari care şi-au clădit imperiile prin infracţiuni şi au interes să existe aceste modificări în ciuda a ceea ce ne spune Comisia de la Veneţia, Comisia Europeană”, a mai spus Stelian Ion.

La rândul său, deputatul PNL, Ion Cupşa, a afirmat că modificările la Codul de Procedură Penală au fost făcute pentru a favoriza infractorul.

„Modificările aduse la CPP, la care lucrăm de peste un an de zile, au în centru, în exclusivitate, pe cel care are probleme cu legea penală, adică infractorul, şi nici pe departe nu urmăeşc nici unul dintre textele pe care le-au propus să aducă mai binele şi în casa celui care este parte vătămată, care este victima acestor infracţiuni”, a declarat Cupşa.

De altfel, acesta a atras atenţia că Ministerul Justiţiei se derobează de tot ceea ce înseamnă legile Justiţiei, Codul de Procedură Penală şi Codul Penal.

„În ceea ce priveşte Codul de Procedură Penală, în spatele meu, aici, ar fi trebuie să stea ministrul de Justiţie sau dacă nu ministrul de Justiţie, un secretar de stat. Aşa cum sunteţi dvs. martori, nu au participat la această discuţie. Se derobează de tot ceea ce înseamnă legile justiţiei, Codul de Procedură Penală şi Codul Penal şi o fac cu consecveţă. Îmi pare rău. În rest, totul a fost pe repede înainte. Am avut parte de un week-end în care am putut citit decizia CCR, PNL a formulat peste 64 de amendamente, 65-66 de amendamente. Nu am putut însă să vedem amendamentele pe care le-au formulat celelalte părţi implicate, Puterea, Opoziţia, decât cu o jumătate de oră înainte. Altfel spus, totul a fost făcut pe repede înainte şi făcut la modul superficial”, a conchis liberalul.

Preşedintele Comisiei privind Legile Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că raportul Comisiei privind modificarea Codului de Procedură Penală va fi votat săptămâna viitoare de către Senat, urmând ca peste două săptămâni să fie adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional pentru proiectul de lege.

În şedinţa de marţi, Comisia specială a modificat Codul de procedură penală, reexaminarea venind în urma deciziei CCR. Membrii forului legislativ au adoptat raport de admitere cu amendamente la proiectul de lege, cu 10 voturi “pentru” şi cinci “împotrivă”. Parlamentarii au decis eliminarea din Codul de Procedură Penală a sintagmei „probe şi indicii temeinice” cu privire la condiţiile de punere în mişcare sau de exercitare a acţiunii penale.

Cele mai citite

Trei avioane F-16 cumpărate din Norvegia au ajuns în România

Trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat, astăzi, la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" de la...

Ciolacu, despre o eventuală înlocuire a candidatului Cîrstoiu cu Negoiță. Ce a stabilit cu Ciucă

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat...

Marseille, Atalanta, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat în „careul de ași” al Europa League

Olympique Marseille, Atalanta Bergamo, AS Roma și Bayer Leverkusen s-au calificat joi seară în semifinalele Europa League, după meciurile din manşa secundă a „sferturilor”. Liverpool...
Ultima oră
Pe aceeași temă