23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăOrba: "Consiliul Europei a sesizat Comisia de la Veneția pe modificarea Codurilor...

Orba: “Consiliul Europei a sesizat Comisia de la Veneția pe modificarea Codurilor Penale

“PNL, ca şi în cazul legilor justiţiei, şi în cazul Codului penal şi al Codului de procedură penală s-a adresat Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, în vederea sesizării Comisiei de la Veneţia. Astăzi, Comisia de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat solicitarea formulată de PNL şi a decis sesizarea Comisiei de la Veneţia privitor la toate modificările care sunt aduse la Codul de procedură penală şi la Codul penal”, a afirmat liderul PNL, Ludovic Orban, la Parlament.

Liderul liberalilor a solicitat Curţii Constituţionale a României să amâne pronunţarea asupra sesizării depuse de PNL la CCR cu privire la modificarea Codului de procedură penală până când Comisia de la Veneţia va da un punct de vedere şi după sesizarea liberalilor făcută către Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Tot joi, 12 state partenere, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Suedia şi Statele Unite ale Americii,transmit autorităţilor române un mesaj comun prin care cer să nu fie slăbit statul de drept prin modificarea Codurilor penale şi de procedură. Semnatarii mai atrag atenţia că este importantă opinia Comisiei de la Veneţia.

 
Camera Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută, ca for decizional, proiectul de lege care aduce modificări Codului de procedură penală, urmând ca în sesiune extraordinară să fie votat Codul penal. USR şi PNL au atacat deja modificările la Codul de Procedură Penală la CCR.

 
Comisia de la Veneţia va prezenta o opinie preliminară, în luna iunie, în legătură cu modificările aduse Legilor Justiţiei de către Parlamentul României, potrivit ordinii de zi a sesiunii plenare desfăşurate în perioada 22-23 iunie.

Pe 11 iunie, delegaţia Comisiei de la Veneţia a avut întâlniri cu ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) şi cu procurorul general al României, Augustin Lazăr. Temele abordate au fost în principal modificările aduse legilor justiţiei, însă, potrivit ministerului Justiţiei, s-a discutat şi despre modificările aduse codurilor după transpunerea în legislaţie a directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie şi modificările pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: „Aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră”

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a evidenţiat, vineri, într-un mesaj transmis cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la admiterea României în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă