14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăOrban: Aşa-zisul Fond Suveran este, de fapt, o megaescrocherie

Orban: Aşa-zisul Fond Suveran este, de fapt, o megaescrocherie

Ludovic Orban afirmă că înfiinţarea Fondului Suveran de Investiţii şi Dezvoltare este o ”megaescrocherie” prin care se urmăreşte punerea sub control politic a celor mai profitable companii.

”Guvernele PSD- ALDE acţionează parcă după un plan elaborat de inamici ai României cu scopul de a pune pe butuci economia României. Blocarea proiectelor mari de infrastructură de transport, blocarea investiţiilor publice, distrugerea sistemului financiar- bancar, distrugerea sectorului energetic, punerea în dificultate a sistemelor de comunicaţii, naţionalizarea Pilonului 2 de pensii, jefuirea companiilor româneşti, aruncarea în aer a finanţelor publice locale, provocarea unor dezechilibre economice grave, descurajarea investiţiilor private româneşti şi străine, izolarea României pe plan internaţional, alungarea efectivă din ţară a sute de mii de români, prăbuşirea autorităţii instituţiilor statului român, blocarea achiziţiilor publice din domeniul apărării, subfinanţarea serviciilor de informaţii ( care apară România de ameninţările tot mai mari la adresa siguranţei naţionale ) sunt acţiuni care nu mai par să fie rodul întâmplării, ci al unei premeditari care ascunde intenţii ostile la adresa României”, a scris, duminică, pe Facebook, Ludovic Orban.

Potrivit acestuia, ”printre cele mai periculoase lovituri, este noua tentativă de înfiinţare a fatidicului Fond Suveran de Investiţii şi Dezvoltare”.

”După ce am reuşit să îl blocăm un timp prin atacul la Curtea Constituţională, Guvernul revine cu un nou proiect. Aşa-zisul Fond suveran este, de fapt, o megaescrocherie prin care se urmăresc mai multe obiective: punerea sub controlul politic al lui Dragnea a celor mai importante şi profitabile companii româneşti cu capital majoritar de stat; obţinerea de bani sub formă de împrumut, girand cu acţiunile companiilor; folosirea acestor bani pentru nişte investiţii decise politic; scoaterea de sub legislaţia europeană din domeniul achiziţiilor a tuturor contractelor care se vor încheia, pentru a hrăni clientela politico-economică a PSD- ALDE cu bani publici fără niciun control din partea instituţiilor statului; preluarea ostilă a acestor companii româneşti de către nişte clienţi obscuri ai actualei puteri, că urmare a imposibilităţii de restituire a împrumuturilor etc.”, mai scrie Orban.

Acesta anunţă că PNL va uza de toate armele pentru a împiedica constituirea acestui fond, care ”nu reprezintă altceva decât o puşculiţa de partid a PSD şi ALDE, alimentată din banii noştri, ai cetăţenilor români”.

Ministerul Finanţelor Publice a publicat, vineri, proiectul revizuit de Hotărâre de Guvern privind organizarea şi funcţionarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii – S.A. (FSDI), care a fost prezentat în dezbatere publică, pe site-ul ministerului, în data 28 decembrie 2018.

”Prin înfiinţarea FSDI se are în vedere crearea unui vehicul public de investiţii financiare/intermediere financiară în acţiuni/participaţii în proiecte/companii profitabile, segment neacoperit în prezent pe piaţa financiară din Romania, care, pe de o parte, să aibă un rol multiplicator în economie pentru o dezvoltare sustenabilă şi, pe de altă parte, să catalizeze/mobilizeze resurse financiare disponibile către economie şi proiecte rentabile. FSDI reprezintă unul dintre cele mai importante angajamente asumate în Programul de guvernare care pune în valoare capacitatea economică a companiilor cu capital majoritar de stat pentru crearea de noi unităţi economice şi pentru investiţii în infrastructură”, a transmis Ministerul Finanţelor Publice.

Potrivit Ministerului, 28 de companii vor fi incluse în FSID, printre acestea fiind Engie, Electrica, EON Gaz, Loteria Română, Romgaz, OMV Petrom şi Telekom România. 

 

 

Romulus Georgescu
Romulus Georgescuhttp://romulus-georgescu
Romulus Georgescu, sef departament Economie
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă