Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Victor Orban

Victor Orban

Orban, despre decizia referitoare la Comisia SPP: Curtea Constituţională ne dă dreptate

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, marţi, după ce CCR a declarat neconstituţională decizia de înfiinţare a Comisiei parlamentare SPP, că în acest mod Curtea dă dreptate liberalilor.

Mihai Diac 0 comentarii

"PNL salută decizia CCR prin care a declarat neconstituţional demersul de constituire a comisiei de anchetă a SPP. Iată, că din nou, la a 12-a sesizare, CCR ne dă dreptate în bătălia cu PSD şi asigură, de fapt, respectarea Constituţiei, toate legile adoptate de Parlament şi toate hotărârile Parlamentului. Ceea ce am solicitat şi am considerat că este neconstituţional este în primul rând că aceste comisii de anchetă nu pot să ancheteze persoane, ci fapte şi instituţii, iar al doilea temei important al sesizării a fost acela că oricum prin lege controlul asupra SPP exercitat de Parlament se exercită în mod expres prin intermediul comisiilor de apărare din Camera Deputaţilor şi din Senat. Iată că o nouă tentativă a PSD de a distruge credibilitatea şi imaginea unei instituţii care încă nu a fost capturată de PSD se izbeşte de decizia Curţii Constituţionale care practic arată că nu poţi să calci în picioare, aşa cum vrei tu, orice instituţie a statului român în dispreţ faţă de Constituţie şi în dispreţ faţă de activitatea efectivă a instituţiei respective", a declarat Ludovic Orban, după şedinţa de marţi a Biroului Executiv al PNL.

Reacţia lui Orban apare după ce, marţi, CCR a admis sesizările PNL şi USR referitoare la ilegalitatea funcţionării Comisiei parlamentare de anchetă a activităţii directorului SPP, generalul Lucian Pahonţu.

În urma acestei decizii a CCR, Comisia parlamentară SPP nu mai poate funcţiona.

"Analizând conţinutul normativ al hotărârii criticate, Curtea a constatat că prin aceasta a fost înfiinţată o comisie de anchetă care nu are un obiect concret de cercetare, respectiv verificarea necesară clarificării anumitor cauze sau împrejurări în care s-au produs evenimente sau au avut loc acţiuni cu efecte negative, aşa cum se prevede în cuprinsul art.9 din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Întrucât obiectul de verificare al comisiei de anchetă vizează aspecte legate de activitatea curentă a Serviciului de Protecţie şi Pază, care intră, potrivit legii, în sfera de control a comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlament, hotărârea astfel adoptată contravine prevederilor art.64 alin.(4) din Constituţie referitoare la comisiile permanente şi comisiile de anchetă, sub aspectul competenţelor fiecăreia dintre aceste comisii", arată motivarea deciziei emise de judecătorii CCR.

Comentarii

loading...