10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăPoliticăOrban le cere minerilor blocaţi în subteran la Paroşeni să iasă la...

Orban le cere minerilor blocaţi în subteran la Paroşeni să iasă la suprafaţă

“PSD şi-a bătut joc de România şi astăzi o sută de mineri sunt blocaţi în subteran pentru că Guvernul, de un an de zile, nu catadicseşte să prelungească o ordonanţă de urgenţă care să le ofere garanţii angajaţilor din minele Paroşeni şi Uricani că atunci când se vor închide minele ei nu vor rămâne fără bani să-şi hrănească familiile. Au uitat lucrul ăsta, i-au minţit timp de nouă luni de zile şi iată că astăzi singura lor speranţă şi singura lor formă de a-şi cere drepturile a fost să se blocheze în subteran”, a afirmat Ludovic Orban, în discursul ţinut vineri, la o întâlnire electorală în judeţul Argeş.

Premierul desemnat le-a cerut minerilor să renunţe la protest, promiţând rezolvarea situaţiei acestora imediat după instalarea noului guvern.

“Le garantez acestor mineri şi îi rog să nu-şi mai pună în pericol viaţa şi sănătatea, să iasă din subteran, pentru că după învestirea Guvernului prima ordonanţă de urgenţă, după ordonanţa de restructurare, va fi prelungirea acestei ordonanţe”, a mai spus Orban.

Peste 100 de mineri de la Paroşeni şi Uricani sunt blocaţi în subteran de luni, nemulţumiţi fiind după ce au aflat că nu vor mai fi preluaţi de Complexul Energetic Hunedoara. Între timp, conducerea CEH a cerut insolvenţa companiei.

Cei peste 100 de mineri de la Societatea Naţională de Închideri Mine din Valea Jiului blocaţi în subteran au afirmat că au aflat că nu vor mai fi preluaţi de Complexul Energetic Hunedoara, după ce vor finaliza închiderea minelor de la Paroşeni şi Uricani. Minerii spun, potrivit liderilor de sindicat, că au auzit că societatea energetică hunedoreană a intrat în insolvenţă şi are conturile blocate tocmai din cauza lor.

Marţi seara, prefectul judeţului Hunedoara, Fabius Kiszely, a încercat un dialog cu minerii aflaţi în subteran, solicitându-le să renunţe la protest, însă dialogul a eşuat.

Între timp, Consiliul de Administraţie al CEH a decis să ceară insolvenţa.

”Există o cerere de insolvenţă voluntară, a fost înregistrată la Tribunalul Hunedoara, nu avem altă şansă. În 31 octombrie este termen de judecată în dosarul în care creditorii cer insolvenţa CEH”, a declarat pentru News.ro, Darius Câmpean, liderul Sindicatului ”Muntele” din Valea Jiului.

Sindicaliştii din CEH spun că chiar şi în insolvenţă Complexul va putea fi dat în plată şi separat, existând un astfel de amendament într-o ordonanţa de urgenţă care face referire la ştergerea datoriilor.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă