Orban: PNL face un apel către toate forţele politice să susţină pactul propus de Iohannis

Orban: PNL face un apel către toate forţele politice să susţină pactul propus de Iohannis

Partidul Naţional Liberal face un apel către toate forţele politice să susţină pactul politic propus de preşedintele Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, preşedintele formaţiunii, Ludovic Orban.

Rl online 0 comentarii

Potrivit acestuia, "când poporul se exprimă direct prin referendum, voinţa exprimată de cetăţeni trebuie să devină lege pentru toţi cei care sunt implicaţi în politică".

"Susţinem toate ideile din acest pact şi toate soluţiile pe care le propune preşedintele României pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţenii români. Facem apel către toate forţele politică din România să susţină acest pact, iar către unii care până astăzi au fost agresorii independenţei justiţiei şi valorilor şi principiilor europene, ai statului de drept în România, trebuie să înţeleagă că s-a terminat. Odată exprimată voinţa cetăţenilor, toate forţele politice trebuie să acţioneze în conformitate cu ceea ce vor românii. Ne vom implica cu toată expertiza pe care o avem, cu toată forţa noastră politică pentru a susţine demersurile preşedintelui României de transpunere în fapt a voinţei exprimate de cetăţeni la referendum şi a tuturor punctelor exprimate în acest pact naţional", a declarat Orban într-o conferinţă de presă susţinută la sediul central al PNL.

El a reafirmat că PNL sprijină aprofundarea integrării în Uniunea Europeană, consolidarea proiectului european, precum şi întărirea relaţiei transatlantice.

"Este timpul ca cei care au câştigat puterea în decembrie 2016 şi care şi-au bătut joc de încrederea care le-a fost acordată de cetăţeni - declanşând un război absurd în interiorul României, declanşând ura între români, declanşând falii în societatea românească, provocând separări care nu au niciun fel de temei real, provocând o afectare gravă a imaginii Uniunii Europene şi a angajamentului Guvernului după 2016 faţă de valorile şi principiile europene - să se oprească. Este timpul ca România să-şi regăsească unitatea, românii să-şi regăsească solidaritatea, să fie din nou uniţi şi au arătat că sunt uniţi cu ocazia acestui referendum. Şi am convingerea că cetăţenii români vor sprijini realizarea acestui pact naţional, care poate să determine o nouă mobilizare a societăţii româneşti, să asigure cu adevărat o traiectorie europeană strălucitoare pentru ţara noastră", a adăugat liderul liberalilor.

Orban a mai spus că revizuirea Constituţiei nu poate fi finalizată şi realizată decât prin referendum.

"Cu cât mai repede se va face acest referendum, cu atât mai bine. În ceea ce ne priveşte, ni se pare o ocazie foarte bună scrutinul prezidenţial pentru referendumul de revizuire a Constituţiei", a completat el.

Preşedintele PNL a susţinut că, după constituirea unor grupuri de negociere, a constatat că există "clar o voinţă" din partea partidelor de opoziţie - USR, PLUS, PMP - pentru revizuirea Constituţiei şi, în acelaşi timp, există "o voinţă de susţinere" a moţiunii de cenzură din partea parlamentarilor din grupul Pro România.

"Aşteptăm un răspuns din partea UDMR. De asemenea, am declanşat negocieri şi cu alte grupuri parlamentare şi de asemenea se poartă om la om negocieri cu parlamentarii luaţi individual din partidele care au susţinut până astăzi Guvernul. Tratăm extrem de serios problema moţiunii de cenzură, vom face toate eforturile pe care suntem capabili să le facem pentru a asigura o majoritate care să susţină această moţiune de cenzură", a adăugat Orban.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că invită partidele parlamentare să semneze un acord naţional pentru România europeană.

"Marea majoritate a partidelor sunt de acord că rezultatele acestui referendum trebuie implementate aşa cum a votat poporul, că trebuie consolidat parcursul european al României. Pentru a valorifica cum se cuvine acest vot şi consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României sau un pact politic pentru România europeană", a spus şeful statului la Palatul Cotroceni.

Preşedintele Klaus Iohannis a avut marţi şi miercuri consultări cu partidele şi formaţiunile parlamentare pentru stabilirea "direcţiilor de acţiune necesare punerii în aplicare a referendumului naţional din 26 mai".

Comentarii

loading...