Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Orban: "Respingem solicitările privind autonomia ţinutului secuiesc"

Orban: "Respingem solicitările privind autonomia ţinutului secuiesc"

Partidul Național Liberal respinge solicitările UDMR, PCM şi PPMT privind autonomia ţinutului secuiesc, a anunţat luni preşedintele liberalilor, Ludovic Orban. El a susţinut că iniţiativa UDMR, PCM şi PPMT nu are şanse să fie pusă în practică.

Iulian Budușan 0 comentarii

Ludovic Orban spune că un astfel de concept de conducere pe criterii etnice nu există în niciun stat democratic. Șeful PNL susține că România este una dintre ţările care acordă cele mai multe drepturi minorităţilor naţionale.

"Le respingem categoric. Se ştie foarte clar că în Constituţie sunt anumite chestiuni care nu pot fi revizuite. (...) În ceea ce priveşte autonomia există autonomie locală (...), este un principiu prevăzut în Constituţie, numai că această autonomie locală nu se aplică pe criteriul etnic. În ceea ce priveşte autonomia teritorială acest concept nu există în sistemele democratice. România este una dintre ţările care acordă cele mai multe drepturi minorităţilor naţionale. Exagerarea nu face bine nimănui. Nici măcar lor nu le face bine pentru că vehiculează nişte concepte absurde, care nu au niciun fel de legitimitate şi susţinere, cred că nici măcar în rândul cetăţenilor români de etnie maghiară. (...) Nu aş vrea să interpretez ca un act de sfidare la adresa noastră, dar vine pe linia unor declaraţii şi poziţii care nu mi se par corecte faţă de statul român şi faţă de istoria României, cum este declaraţia preşedintelui UDMR că nu are ce sărbători în anul Centenarului (n.r. Marii Uniri). (...) Suntem categoric împotrivă şi aceste propuneri nu au nici cea mai mică şansă să întrunească vreodată sprijinul populaţiei din România", a spus Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al PNL.

El a susţinut că iniţiativa UDMR, PCM şi PPMT nu are şanse să fie pusă în practică.

"E mai mult un mod de autolegitimare, s-or fi săturat şi cetăţenii de etnie maghiară să voteze aceleaşi partide şi într-un fel simt nevoia să forţeze, să creeze o temă ca să-şi reconsolideze susţinerea electorală a cetăţenilor români de etnie maghiară. Nu văd un alt rost al unei astfel de iniţiative care are zero şanse să fie pusă în practică", a adăugat Ludovic Orban.

UDMR, PCM şi PPMT cer, într-o rezoluţie comună semnată luni, la Cluj, autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, precum şi un statut special pentru regiunea Partium.

Rezoluţia a fost semnată de preşedinţii celor trei formaţiuni - Kelemen Hunor (UDMR), Biro Zsolt (PCM) şi Szilagyi Zsolt (PPMT).

Comentarii

loading...