3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăPoliticăOrban: „Toate ministerele implicate în bătălia anti-COVID trebuie să fie mobilizate la...

Orban: „Toate ministerele implicate în bătălia anti-COVID trebuie să fie mobilizate la maxim”

“Creşterea numărului de cazuri, creşterea numărului de persoane diagnosticate pozitiv trebuie să ne pună în gardă şi vă solicit fiecărui ministru să sunaţi mobilizare generală în ministerele pe care le conduceţi. Toate ministerele care sunt implicate în bătălia anti-COVID trebuie să fie mobilizate la maxim şi să utilizeze toate instrumentele legale pentru a putea reduce numărul de persoane infectate”, a declarat Ludovic Orban, joi, la începutul şedinţei de Guvern.

El a transmis că toate instituţiile cu atribuţii de control trebuie să fie mobilizate în teren şi să controleze ”la sânge” peste tot unde trebuie respectate regulile.

“Din păcate, avem o sumă de agenţi economici, de instituţii şi de cetăţeni, care, poate şi datorită unei campanii de o agresivitate fără precedent de negare a virusului şi de nesocotire a pericolului, au ajuns în situaţia de a ignora regulile pe care le-am stabilit. Transmit un mesaj simplu, fără menajamente, fără milă faţă de cei care încalcă legea şi care încalcă regulile de protecţie sanitară. Toate instituţiile cu atribuţii de control trebuie să fie mobilizate în teren şi să controleze la sânge peste tot unde trebuie respectate regulile, respectarea acestor reguli şi să dicteze toate sancţiunile legale împotriva celor care încalcă regulile”, a afirmat Orban.

El a subliniat că trebuie să se înţeleagă foarte clar că toţi agenţii economici, toţi actorii instituţionali care sunt obligaţi să organizeze activităţile într-un mod reglementat sunt responsabili pentru modul în care asigură respectarea măsurilor stabilite prin lege.

“De asemenea, solicitaţi raport zilnic din partea fiecărei instituţii de control privitor la personalul aflat în teren, mai scoateţi-i din birou pe cei care sunt obişnuit să stea pe la birou, toată lumea care are atribuţii pe teren. Raport zilnic privitor la controalele efectuate, situaţia descoperită în teren, măsurile dispuse pentru remedierea situaţiilor, sancţiunile dictate de organele de control pentru nerespectarea normelor de protecţie sanitară. Sigur că toate instituţiile cu atribuţii de control trebuie să asigure controlul respectării legislaţiei şi în alte domenii. În acest moment, prioritate zero este controlul respectării normelor de protecţie sanitară, peste tot: în transportul public, în metrou, la locul de muncă”, a transmis Orban.

El a cerut miniştrilor să înceapă cu instituţiile pe care le conduc.

“Am avut surpriza să constat că sunt funcţionari care nu respectă regulile. Frumuşel, de două, trei ori pe zi, trimiteţi oameni din echipa de control care să verifice respectarea regulilor. Cine nu respectă regulile de protecţie sanitară, sancţiune disciplinară şi chiar amendă, dacă e necesar, puteţi apela la Poliţie, domnul ministru Vela vă poate sta la dispoziţie, pentru că, în primul rând, noi trebuie să respectăm regulile”, a completat şeful Guvernului.

Premierul a mai cerut grijă în relaţia cu cetăţenii.

“Fie că e vorba de ANAF, fie că e vorba de AJOFM, fie că e vorba de orice instituţie care are interacţiune cu cetăţenii români pentru acordarea unor drepturi, pentru furnizarea unor servicii, trebuie organizate regulile stricte de respectare a regulilor de protecţie sanitare în interacţiunea cu beneficiarii diferitelor drepturi şi servicii pe care le oferă sectorul public”, a declarat Orban.

El a solicitat, de asemenea, impunerea unui discipline stricte în societăţile comerciale aflate în subordinea ministerelor.

“Şi, repet, toţi actorii instituţionali – din zona privată şi din zona publică – trebuie aduşi alături de noi, în acest efort de stăvilire a răspândirii virusului. Prefer să izolăm virusul decât să ajungem în situaţia să îi izolăm pe români sau, Doamne fereşte, să fim izolaţi de alte ţări din Uniunea Europeană, ca urmare a creşterii numărului de cazuri”, a avertizat Ludovic Orban.

Nu în ultimul rând, premierul a precizat că, alături de ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a convocat pentru sâmbătă “conferinţa cu prefecţii şi cu toate instituţiile de control şi celelalte instituţii care sunt implicate în bătălia anti-COVID”.

“Vom stabili foarte clar modalitatea de acţiune în teren, astfel încât să ştim că activitatea de impunere a respectării regulilor se va desfăşura cu aceeaşi intensitate în toată ţară, în toate judeţele şi în toate localităţile. De asemenea, voi solicita o întâlnire cu reprezentanţii administraţiilor locale, Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Oraşelor, Asociaţia Comunelor, pentru a discuta de implicarea administraţiilor locale în respectarea regulilor. Pentru că este foarte important să avem alături de noi, v-am spus, toţi actorii instituţionali, din public, din privat, companii, patronate. Toţi aceia care pot să transmită mesaje de respectare a regulilor trebuie să fie implicaţi în acest efort de a opri cât mai repede creşterea numărului de cazuri de persoane infectate”, a mai transmis prim-ministrul.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 614 cazuri de infectare cu noul coronavirus, numărul total al îmbolnăvirilor ajungând joi la 30.789. 

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă