Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ovidiu Raețchi (PNL) lansează un pachet legislativ pentru creșterea pieței de carte

Ovidiu Raețchi (PNL) lansează un pachet legislativ pentru creșterea pieței de carte

Ovidiu Raețchi (PNL) lansează un pachet legislativ pentru creșterea pieței de carte

Deputatul PNL Ovidiu Raețchi lansează în dezbatere publică pachetul legislativ „Pactul pentru Carte”, în contextul în care România este pe ultimul loc în Europa în privința pieței de carte.

Romulus Georgescu 0 comentarii

 

Acest lucru este considerat drept o are rușine de către deputatul PNL Ovidiu Raețchi, cu atât mai mult în anul Centenarului.

„La ora actuală, piața de carte din România se află pe ultimul loc in Uniunea Europeană, cu o valoare de circa 100 de milioane de euro. Comparativ, cea din Germania este de 60 de ori mai mare, ajungând la 6 miliarde de euro, iar dacă restrângem comparația la nivel regional vom observa că piața de carte din Cehia ajunge la 400-500 de milioane de euro, în timp ce cele din Slovenia sau Bulgaria au valori cuprinse între 100 și 200 de milioane de euro. Potrivit unui studiu recent Eurostat, doar 2,8% dintre români citesc o carte pe lună; un român cheltuiește maxim trei euro pe an pentru cărți – mult sub media Uniunii Europene, iar datele Institutului Național de Cercetare în Cultură spun că un român din cinci nu a citit niciodată o carte”, a declarat Raețchi. ”Obiectivul final al Legilor Cărții este creșterea nivelului de educație și dezvoltarea pieței de carte prin stimularea lecturii, astfel încât să ajungem la o dublare a volumului de carte achiziționată în următorii doi ani - mai aproape de nivelul statelor din regiune", a declarat Ovidiu Raețchi. ” Fac un apel catre Președinție, Guvern, partide parlamentare, pentru a construi un consens pe această temă și pentru a promova împreună "Pactul pentru Carte": pe termen lung, acesta ar revoluționa piața de carte și sistemul de educație din România”, spune deputatul PNL. 

 

Strategia lui Raețchi cuprinde 8 măsuri legislative: 

 

*Creșterea și actualizarea fondului de carte din bibliotecile școlare printr-o bugetare specifică. 

*Implementarea unor campanii publice care să promoveze Cartea și care să ducă la conștientizarea importanței lecturii este esențială. 

*Acordarea unui suport financiar  anual de 100 de euro fiecărui profesor pentru achiziționarea de cărți – o măsură care a mai fost implementată în România în urmă cu mai bine de 10 ani și care a fost eficienta si apreciată. 

* TVA 0% pentru cărțile tipărite – am realizat în acest sens o propunere legislativă pentru modificarea Codului Fiscal. 

* Reducerea TVA la 5% pentru cărțile în format electronic – am realizat in acest sens o propunere legislativă pentru modificarea Codului Fiscal.

*O altă inițiativă legislativă pe care am formulat-o vizează acordarea a 50 de euro pentru achiziționarea de cărți fiecărui elev, la absolvirea primului an din fiecare ciclu școlar.

*Scutirea de la plata impozitului pe venit pentru persoanele cu meserii-cheie din industria de carte, asociate cu cele din domeniul cercetării sau informaticii.

*Renunțarea la impozitul pe clădiri/taxe pe clădiri și impozitul pe teren pentru spațiile utilizate pentru funcționarea librăriilor în care vânzarea de carte reprezintă cel puțin 50% din cifra de afaceri. 

Comentarii

loading...