11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăParchetul General intervine în chestiunea pensiilor de serviciu ale magistraţilor

Parchetul General intervine în chestiunea pensiilor de serviciu ale magistraţilor

“Având în vedere propunerile legislative privind abrogarea pensiilor speciale şi modificarea calculului remuneraţiei – aflate în procedură avansată de legiferare în Camera Deputaţilor – Colegiul de Conducere al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie îşi exprimă în mod ferm poziţia cu privire la imperativul respectării de către puterea legislativă şi executivă a independenţei magistraţilor şi a personalului auxiliar de specialitate din cadrul sistemului judiciar, fiind de datoria celor două puteri să asigure resursele adecvate care să le permită acestora să-şi îndeplinească atribuţiile în mod corespunzător”, se arată într-un comunicat de presă al PICCJ, transmis Agerpres.

Potrivit sursei citate, în mod constant, Curtea Constituţională a statuat că stabilitatea financiară a personalului din sistemul de justiţie reprezintă una dintre garanţiile independenţei Justiţiei, constatând:

“Statutul constituţional al magistraţilor impune acordarea pensiei de serviciu, ca o componentă a independenţei Justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de articolul 1 alineatul 3 din Legea fundamentală (Decizia C.C.R. nr. 873/2010)”.

“Colegiul de Conducere al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie subliniază cu fermitate că orice modificare adusă pensiilor de serviciu şi/sau remuneraţiei magistraţilor şi personalului auxiliar de specialitate este de natură a le afecta statutul – cu încălcarea independenţei acestora -, precum şi securitatea activităţii judiciare şi arată, totodată, că va efectua orice demers legal pentru a susţine actualele reglementări”, se arată în comunicat.

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat raportul favorabil pentru proiectul de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI.

Astfel, ar urma să fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă