10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăParlamentarii au „cântat la pian” pe aparatele de vot din Legislativ

Parlamentarii au „cântat la pian” pe aparatele de vot din Legislativ

Votul dat asupra amendamentelor și anexelor la legea bugetului de stat s-a prelungit luni spre marți până la 2 dimineața. Orele de stat în plen au fost prea obositoare pentru câțiva dintre aleși, astfel că unii dintre ei au părăsit sala în anumite momente. Pentru a nu pierde voturile celor care nu erau prezenți, colegii lor s-au gândit însă să voteze și pentru aceștia. Votul în plen nu poate fi însă delegat, potrivit regulamentului. Fiecare parlamentar votează pe baza unei cartele electronice, care unii dintre aleși o „uită” în aparate.

Primul care a făcut o astfel de dezvăuire a fost deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu. El a arătat, postând și o filmare pe Facebook, că deputata PSD Matilda Goleac a votat și pentru colega Laura Vicol.

„FLAGRANT! La această oră târzie din noapte se votează în Parlamentul României, din greu, bugetul României. Complet ilegal, o doamnă deputat de la PSD, votează și pentru colega de bancă, cu încălcarea flagrantă a Regulamentului”, a scris Ungureanu. 

AUR votează la mai multe mâini

Doi aleși din partea AUR au votat și ei pe cartelele colegilor. O altă filmare îl arată pe deputatul Titi Stoica votând pentru un coleg. Inițial, el a negat că ar fi procedat așa, însă după ce i s-a spus că există înregistrări în acest sens, și-a recunoscut fapta. „Este colegul meu, Ionuț Neagu, senator de Covasna”, a spus Stoica. Jurnaliștii l-au întrebat de ce a votat în locul acestuia. „Fiindcă eram cu el pe telefon și nu reușise să ajungă”, a venit și răspunsul.

Tot din partea AUR, Lucian Feodorov ar fi votat de nouă ori cu două cartele. Deputatul AUR i-a răspuns însă senin că o colegă i-a „dat mandat”.

Amendamentele, respinse 

 

Opoziția a depus nu mai puțin de 3.169 de amendamente, care au fost pe rând respinse și în cadrul dezbaterilor din plen, după votul negativ din comisii.

Printre acestea, și amendamentul depus de PSD cu privire la majorarea alocațiilor pentru copii. „Doriţi să transmiteţi tuturor mamelor din România că sunteţi alături de ele şi că vă menţineţi toate promisiunile din campania electorală. (…) Haideţi să ascultăm foarte pe scurt ce spuneau colegii dumneavoastră despre alocaţii când erau în Opoziţie (…) Vă cer să aprobaţi aplicarea legii”, a afirmat Gabriela Firea, care a prezentat o înregistrare cu declaraţii făcute de  Raluca Turcan şi Robert Sighiartău pe tema alocaţiilor, înainte ca PNL să ajungă la guvernare.

Pentru a colora dezbaterea pe tema alocațiilor, PSD a adus mai multe păpuși în plen pe care le-au depus la prezidiu în timp ce premierul Florin Cîțu ținea un discurs pe tema bugetului.

În cadrul dezbaterilor, liderul grupului PSD de la Camera Deputaților, Alfred Simonis, a cerut retrimiterea bugetului la comisii și aprobarea câtorva amendamente importante ale opoziției. Cererea sa a fost însă respinsă, pe motiv că nu este regulamentară.

În cursul zilei de marți, parlamentarii s-au reunit în plen pentru votul final asupra bugetului de stat și al bugetului asigurărilor sociale.  

„Bugetul are o creştere a cheltuielilor totală de 5% aproape, mergem la 444,9 miliarde de lei, cheltuielile cresc, nu putem să vorbim de austeritate. Dacă ne uităm la investiţii, cheltuielile cresc cu aproape 8,3 miliarde lei, nici vorbă de austeritate”. FLORIN CÎȚU, PRIM-MINISTRU

Caseta TEHNIC VORBIND 

Venituri la buget: 173.700 miliarde lei. Cheltuieli: 326.407 miliarde lei credite de angajament şi 261.050 miliarde lei credite bugetare.

Deficitul se ridică la 87.349 miliarde lei, reprezentând 7,16% din PIB.

Creşterea economică este estimată la 4,31% pentru acest an.

Bugetul asigurărilor sociale va avea în 2021 venituri în sumă de 90.08 miliarde lei lei, şi la fel la cheltuieli, la credite de angajament şi la credite bugetare. 

Cele mai citite

Președintele COSR confirmă: „Șansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice sunt importante”

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), Mihai Covaliu, a declarat că şansele Simonei Halep de a primi un wild card la Jocurile Olimpice...

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă