10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăPoliticăParlamentul dezbate astăzi moţiunea de cenzură a opoziţiei

Parlamentul dezbate astăzi moţiunea de cenzură a opoziţiei

Moţiunea de cenzură intitulată “Guvernul Dăncilă trebuie demis! Fără OUG-uri, fără parole de acces şi fără cozi la vot” va fi dezbătută şi votată astăzi de plenul reunit al Parlamentului.

Moţiunea de cenzură a fost depusă şi citită săptămâna trecută în plen de deputatul liberal Gigel Ştirbu.

Documentul este semnat de 173 de parlamentari aparţinând grupurilor PNL, USR, PMP, UDMR şi neafiliaţi.

Preşedintele PRO România, Victor Ponta, a anunţat că, deşi parlamentarii partidului nu au semnat moţiunea, vor vota în favoarea acesteia.

Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul manjorităţii senatorilor şi deputaţilor, ceea ce înseamnă că este necesar ca 233 de parlamentari să voteze „pentru”. Votul este secret, exprimat cu bile.

În plus, liberalii poartă negocieri şi cu parlamentari de la putere pentru a obţine voturile necesare. Liderul PNL, Ludovic Orban, spunea joi seară că iniţiatorii moţiunii se bazează pe 214-215 voturi.

Totuşi, PSD a anunţat că parlamentarii săi vor asigura cvorumul, dar nu vor vota. De altfel, Viorica Dăncilă a anunţat că parlamentarii PSD care votează moţiunea vor fi excluşi din partid.

În 30 de ani, doar două moţiuni de cenzură au fost adoptate de Parlament: în 2012, când a căzut Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu, şi în 2017, când PSD şi-a dat jos propriul guvern, Cabinetul lui Sorin Grindeanu.

Potrivit documentului, “sancţiunea împotriva PSD şi împotriva Guvernului vine direct de la cetăţeni, care au spus răspicat că nu mai vor un guvern incapabil să ducă ţara spre bine şi care are o singură prioritate făţişă – atacurile permanente la adresa Justiţiei”.

“În doi ani şi jumătate, PSD şi ALDE au dezbinat o ţară întreagă, au distrus rolul instituţiilor fundamentale, au mutilat legi importante, au compromis şansa de a moderniza ţara şi au atentat constant la bazele democraţiei româneşti şi ale statului de drept! În 26 mai 2019, PSD a reuşit să ne unească pe toţi, pe cei de acasă şi din străinătate, ca să ne salvăm ţara din mâinile PSD şi am reuşit!”, se mai arată în moţiune.

Cele mai citite

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...
Ultima oră
Pe aceeași temă