14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăTechCălin Popescu Tăriceanu acuză: DNA este instrumentul instituțional care inițiază la comandă...

Călin Popescu Tăriceanu acuză: DNA este instrumentul instituțional care inițiază la comandă politică compromiterea adversarilor președintelui

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, i-a cerut, miercuri, preşedintelui Klaus Iohannis să facă publică stenograma discuţiilor purtate cu procurorul general, August Lazăr, subliniind că declarațiile date publicității până în prezent de şeful statului, de procurorul-general și de procurorul-șef al DNA sunt insuficiente, scrie Mediafax. Preşedintele Senatului a adăugat faptul că opinia publică are dreptul să cunoască întregul adevăr. 

"Este pentru a doua oară când îi atrag atenţia public domnului preşedinte, cu tot respectul datorat funcţiei sale, că prin încălcarea repetată a Constituţiei îşi asumă o mare responsabilitate. Noi monitorizăm toate acţiunile neconstituţionale ale Preşedintelui României. Pentru stabilitatea politică a României nu dorim să ajungem la un punct critic cauzat de perseverenţa cu care domnul preşedinte încalcă prevederile Constituţiei. 

1. Cerem publicarea stenogramelor discuțiilor purtate de președintele României cu cei doi responsabili din Ministerul Public, deoarece credem că declarațiile date publicității până în prezent de președinele Iohannis, de procurorul-general și de procurorul-șef al DNA pe temele amintite sunt insuficiente. Opinia publică are dreptul să cunoască întregul adevăr. 

2. Vrem ca opinia publică să ştie că, dacă ALDE va avea suficientă forţă în viitorul Parlament, vom căuta şi vom dezvălui adevărul cu privire la cazuri concrete, când mersul normal al justiţiei a fost deturnat în favoarea unor interese personale sau de grup. Aceasta va contribui la restabilirea unei reale independenţe a justiţiei faţă de factorul politic.  

3. Vrem să oprim parcursul periculos pe care a pornit preşedintele României în campania electorală. 

4. Vrem să primim asigurări că preşedintele României va respecta voinţa majorităţii electoratului, aşa cum va rezulta în urma votului din 11 decembrie", a scris policticianul pe pagina sa de Facebook.

Tăriceanu îl acuză pe preşedintele României că foloseşte instituţia de forţă, DNA, ca pe un instrument care inițiază la comandă politică compromiterea adversarilor săi.

"Paradigma pe care o folosește în declarații președintele Iohannis în vederea alegerilor este următoarea: eu apăr justiția, eu completez actul de justiție prin decizii politice, eu îi elimin pe corupți din scenă, eu schimb clasa politică. Realitatea este diametral opusă. DNA este instrumentul instituțional care inițiază la comandă politică compromiterea adversarilor președintelui, indiferent dacă aceștia sunt sau nu vinovați. DNA a devenit actorul politic principal al campaniei electorale (are toate atuurile să devină oricând partid). DNA are în același timp și prerogativele de anchetator, dar un anchetator aflat deasupra legii, pentru că aplică sau nu aplică legea pe bază de criterii discreționare și comenzi politice", mai adaugă şeful Senatului.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...
Ultima oră
Pe aceeași temă