12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăAUR: “A colabora cu PSD ar însemna să-i acordăm încredere nemeritat”

AUR: “A colabora cu PSD ar însemna să-i acordăm încredere nemeritat”

Rl: Ce relație există în prezent între partidul AUR și doamna senator Diana Șoșoacă – după excluderea acesteia din partidul AUR?

Doamna senator Șoșoacă nu este membru al AUR. Am remarcat că are poziții critice față de noi, deși a ajuns senator datorită muncii membrilor și simpatizanților noștri. Este alegerea domniei sale. În ce ne privește, efortul nostru principal în plan parlamentar este de a propune legi benefice pentru țară. Sperăm ca nu doar doamna senator Șoșoacă, ci orice alt parlamentar, indiferent de culoarea politică, să susțină proiectele de legi pe care le vom iniția.

Rl: Cum comentati intenția doamnei senator Diana Șoșoacă de a înființa un partid politic?

AUR apreciază pluralismul politic, condiție esențială pentru existența unei democrații funcționale. Îi urăm succes doamnei Șoșoacă în această intenție de a construi o organizație politică care sperăm că va răspunde intereselor cetățenilor, nu satisfacerii unor orgolii personale.

 

“PSD încearcă să se prezinte PNL drept o alternativă la USR PLUS”

 

Rl: Ce intenții de colaborare există, în viitorul apropiat, între AUR și PSD?

Suntem singurul partid de opoziție și din această postură facem tot ce putem pentru a apăra drepturile și libertățile cetățenilor, în fața unei Puteri tot mai abuzive și care acționează de multe ori în afara cadrului constituțional. În ce privește PSD, acest partid face o opoziție de fațadă, mizând pe faptul că, după ruperea actualei coaliții de guvernare, va ajunge la o înțelegere cu PNL pentru a guverna din nou. Este jocul duplicitar clasic, cu care PSD ne-a obișnuit de-a lungul timpului. Una le-a spus alegătorilor, alta a făcut când a ajuns la guvernare. Pe față critică guvernarea, dar pe la spate încearcă să se prezinte PNL drept o alternativă la USR PLUS. PSD este unul din partidele care poartă o mare parte din vină pentru situația în care se află astăzi România: depopulată datorită migrației, cu sisteme de învățământ și sănătate care funcționează mult sub cota de avarie și o economie de pradă. PSD este un partid care se pretinde a fi de stânga, dar care a luat multe decizii împotriva intereselor celor mulți, împotriva muncitorilor, agricultorilor și a firmelor mici și mijlocii din România. A colabora cu PSD ar însemna să acordăm un credit de încredere nemeritat acestui partid.

În activitatea parlamentară, AUR va susține orice proiect de lege benefic pentru societatea românească, indiferent de partidul care l-a inițiat. Din acest motiv, veți întâlni situații când parlamentarii AUR votează la fel ca cei ai PNL, PSD, USR PLUS sau UDMR, dar acest lucru nu înseamnă că avem o relație de colaborare permanentă și necondiționată cu vreunul din aceste partide.

Rl: Ce punct de vedere are partidul AUR față de obligativitatea purtării măștii și față de vaccinarea anti – Covid?

Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC), agenția europeană care oferă suport Comisiei Europene și statelor membre în cazul unor crize sanitare transfrontaliere, susține într-un raport public că există foarte puține dovezi care să susțină eficacitatea măștilor împotriva transmiterii SARS-CoV-2. ECDC recomandă purtarea măștii doar de către persoanele care prezintă simptome de COVID-19, în spațiile publice și în locurile deschise aglomerate, nu oriunde și oricând. În același timp, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a semnalat în mai multe rânduri, inclusiv la nivel european, neconformitatea măștilor puse în vânzare în România. Putem concluziona că guvernanții ne obligă să purtăm măști neconforme, deși există puține dovezi că și cele conforme reduc în mod semnificativ transmiterea virusului în comunitate.

AUR apreciază responsabilitatea individuală. În opinia noastră, purtarea măștii atât în spații deschise, cât și în cele deschise și publice ar trebui să fie o decizie exclusiv a oamenilor și a firmelor sau instituțiilor. Obligativitatea impusă la nivel național de a purta măști, cel mai adesea neconforme, încălcă drepturile și libertățile oamenilor. Nu întâmplător statul pierde procesele intentate împotriva sa de către cetățenii care au fost amendați pentru nepurtarea măștii.

De asemenea, vaccinarea este o decizie personală și așa trebuie să rămână. Recomandăm fiecărui om să-și evalueze atent situația sa personală, împreună cu medicul de familie, să analizeze dacă face parte din anumite categorii de risc și să aleagă cea mai bună variantă pentru el.

Totodată, atragem atenția că nu e normal ca autoritățile de stat și medicale, precum și producătorii vaccinurilor să nu-și asume responsabilitatea pentru eventualele efecte adverse ale vaccinurilor. Dacă ar face-o, cu siguranță ar crește încrederea cetățenilor în vaccin.

 

“Insistăm ca Ucraina să respecte drepturile etnicilor români”

 

Rl: În contextul tensiunilor existente intre NATO si Rusia, care credeți că ar trebui să fie poziția României?

În ultima perioadă, tensiuni există mai degrabă între Rusia și Ucraina. Este adevărat însă că în ultimii ani Rusia a lansat mai multe provocări la adresa unor state membre NATO și este firesc să urmărim cu preocupare evoluțiile din regiune. România este țară NATO. Mai mult, România este țară aflată la granița de Est a NATO, într-o regiune în care politica externă agresivă a Rusiei alimentează conflicte înghețate între state. Din aceste motive, responsabilitățile noastre ca stat NATO sunt sporite. Este esențial ca România să dezvolte relații cât mai bune cu celelalte țări NATO din regiune, în special cu Polonia. Susținem aspirațiile Ucrainei de a deveni membră NATO, cu condiția ca Ucraina să respecte drepturile și libertățile minorității române dintre granițele sale. Acest lucru ar permite realizarea unei linii defensive mult mai consistente pe flancul estic. În acest contest, insistăm ca Ucraina să respecte drepturile etnicilor români care locuiesc pe teritoriul ei, în special dreptul de a învăța în limba maternă și acela de a-și păstra cultura și identitatea proprie.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă

2 COMENTARII

  1. Comisiile Senatului au votat certificatul verde pentru angajații de la stat - Mediamon.ro Comisiile Senatului au votat certificatul verde pentru angajații de la stat - Mediamon.ro

    […] două comisii, care s-au desfăşurat iniţial separat, au fost întrerupte de parlamentari de la AUR. Şedinţa a fost reluată, la ea participând fizic senatori PNL, USR şi UDMR. De asemenea, AUR a […]

  2. Comisiile Senatului au votat certificatul verde pentru angajații de la stat – News from Europe Comisiile Senatului au votat certificatul verde pentru angajații de la stat – News from Europe

    […] două comisii, care s-au desfăşurat iniţial separat, au fost întrerupte de parlamentari de la AUR. Şedinţa a fost reluată, la ea participând fizic senatori PNL, USR şi UDMR. De asemenea, AUR a […]