23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăPoliticăPe cine amenință Cîțu cu rectificarea bugetară?

Pe cine amenință Cîțu cu rectificarea bugetară?

„În buget, eu am inclus bani pentru anumite companii cu pierderi, presupunând că vor face o reformă şi vor reduce chetuielile, suntem în luna iunie, în curând. (…) Nu s-a făcut aşa ceva. Eu le spun colegilor din Guvern că nu vor primi acei bani la rectificare pentru a avea cheltuielile până la finalul anului acoperite, dacă nu fac aceste reforme. E deja iunie, trebuie să vină cu aceste reforme, pentru că aceşti bani nu există, nu avem de unde să-i luăm, deficitul este acela pe care l-am spus la începutul anului”, a declarat Florin Cîţu, marţi, la Radio Guerrilla.

Declarația lui Cîțu pare însă a fi o amenințare voalată adresată miniștrilor USR PLUS din Guvern și, în principal, lui Claudiu Năsui (Economie) și lui Cătălin Drulă (Transporturi), acolo unde sunt concentrate cele mai multe companii de stat cu pierderi. Un alt minister care are companii în subordine este cel al Energiei, condus de liberalul Virgil Popescu, însă numărul celor aflate pe pierdere este mai redus.

Ulterior, Cîțu a precizat că reformele care vizează companii nu au fost prezentate încă Executivului. „Discuții avem, dar nu au venit propuneri în ședința de guvern care să meargă în direcția pe care au discutat-o la începutul anului – să reducem numărul de directori generali, să reducem cheltuielile de personal, nu să dăm oameni afară – dar să comasăm direcții și așa mai departe”, a spus Cîțu.

Reorganizare în ministere

Șeful guvernului a mai spus că a cerut miniştrilor să facă reformă în instituţii, să înceapă cu o reorganizare simplă. „Eu am făcut reorganizare anul trecut în Ministerul Finanţelor (…), am reuşit la Ministerul Finanţelor să reduc numărul de directori generali, asta înseamnă şi economii la buget şi s-a putut şi ministerul merge foarte bine, colectează (…) Deci, poţi să faci reformă, să reduci numărul de directori generali, să comasezi din direcţii şi aşa mai departe, deci asta se poate face, cea mai simplă reformă. De aceea îi încurajez, după aceea o să le solicit miniştrilor să facă această reorganizare a ministerelor. Până acum nu am primit o reorganizare a ministerelor care să facă ce am făcut eu, să reducă numărul de directori generali, de exemplu, nu a venit niciuna. Acum îi încurajez, după aceea o să le solicit, că altfel nu se pot reduce cheltuielile”, a declarat Cîţu.

Despre evaluarea activităţii miniştrilor, premierul a reiterat că aceasta are loc în mod continuu şi când va lua o decizie o va anunţa. „Eu v-am spus că evaluez continuu şi doar deciziile le anunţ public. Anunţ întâi colegilor de coaliţie o decizie şi apoi, aşa a fost şi data trecută, am anunţat. (…) Sunt transparent cu deciziile pe care le iau”, a precizat Cîţu.  

Reforma pensiilor

La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a spus că reformele pe care le face Cabinetul Cîţu sunt necesare şi sunt conforme cu programul de guvernare. El a precizat că programul de guvernare stipulează aceeaşi pondere în PIB a cheltuielilor pentru salarizarea personalului public. „Asta nu înseamnă îngheţarea salariilor. Asta înseamnă că, dacă menţii aceeaşi anvelopă, acelaşi procent din PIB la orice creştere economică salariile în sectorul public cresc corespunzător cu creşterea economică”, a susţinut liderul PNL.

Ministrul muncii, Raluca Turcan, a subliniat că, în ceea ce privește reforma pensiilor, principiile importante sunt cele ale echităţii şi sustenabilităţii sistemului de pensii şi de salarii. „Nouă ni se pare firesc dacă tot vorbim de reformă, atunci două sisteme publice fundamentale să fie scoase din pixul decidenţilor şi să aibă un sistem de calcul predictibil, inclusiv ca pondere calculată în PIB”, a mai spus Turcan. Ea a precizat că nu s-a discutat despre creşterea vârstei de pensionare, ci despre opţiunea de a rămâne în viaţa activă, ceea ce este „total diferit”. 

 

„Noi nu le facem că ne spun CE sau FMI sau altcineva. Rezultatele pentru România sunt benefice, de aceea le facem, că nu suntem nebuni. (…) Să elimini risipa banului public din companiile de stat – iarăşi nu ar trebui să vin să spun a acest lucru – trebuia să fie normal să o facem până acum. Nu trebuia să treacă 30 de ani de zile, să mă trezesc să spun acum că e o chestie nouă”. FLORIN CÎȚU, PREMIER

Cele mai citite

Anunțul zilei în Bundesliga! Xabi Alonso și-a decis viitorul: „Acesta este locul potrivit pentru mine”

Antrenorul spaniol Xabi Alonso a confirmat vineri, într-o conferință de presă, că va continua pe banca formației germane Bayer Leverkusen şi în sezonul viitor,...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă