Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: arhivă

Foto: arhivă

Piedică la Senat pentru alegerea primarilor în două tururi

Proiectul iniţiat de parlamentarii USR, privind alegerea primarilor în două tururi, a fost respins de plenul Senatului, ieri, cu 47 de voturi „împotrivă” și 33 de voturi „pentru”, informează Agerpres.

Emanoil Ursache 0 comentarii

Argumentul principal juridic expus în raportul comun de respingere a proiectului, elaborat de Comisia juridică și cea de administrație, se referă la faptul că o schimbare de o asemenea amploare, cu mai puțin de un an înainte de alegeri, ar periclita principiul stabilității electorale.

„Semnalăm incidenţa în cauză a principiului stabilităţii legii electorale menţionat în cadrul Codului bunelor practici în materie electorală, potrivit căruia elementele fundamentale ale dreptului electoral şi, în special, sistemul electoral propriu-zis, componenţa comisiilor electorale şi delimitarea circumscripţiilor electorale, nu ar trebui să poată fi amendate cu mai puţin de un an înainte de alegeri”, se arată în documentul menționat.

USR vs PSD, în comisiile de specialitate

După cum era de așteptat, același punct de vedere a fost exprimat și de președintele Comisiei juridice, senatorul PSD Șerban Nicolae. Social-democratul a susținut în plen că termenul scurt rămas până la alegerile locale nu reprezintă decât o bulversare a legii electorale și că parlamentarii care urmăresc acest obiectiv nu fac decât să țină cont de niște „calcule politicianiste”.

De cealaltă parte, senatoarea USR Florina Presadă le-a cerut colegilor săi să voteze proiectul în cauză pentru a crește legitimitatea primarilor aleşi.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar forul decizional este Camera Deputaților. Proiectul USR face parte din categoria legilor organice.

Comentarii

loading...