9.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăPoliticăPiedică la Senat pentru alegerea primarilor în două tururi

Piedică la Senat pentru alegerea primarilor în două tururi

Argumentul principal juridic expus în raportul comun de respingere a proiectului, elaborat de Comisia juridică și cea de administrație, se referă la faptul că o schimbare de o asemenea amploare, cu mai puțin de un an înainte de alegeri, ar periclita principiul stabilității electorale.

„Semnalăm incidenţa în cauză a principiului stabilităţii legii electorale menţionat în cadrul Codului bunelor practici în materie electorală, potrivit căruia elementele fundamentale ale dreptului electoral şi, în special, sistemul electoral propriu-zis, componenţa comisiilor electorale şi delimitarea circumscripţiilor electorale, nu ar trebui să poată fi amendate cu mai puţin de un an înainte de alegeri”, se arată în documentul menționat.

USR vs PSD, în comisiile de specialitate

După cum era de așteptat, același punct de vedere a fost exprimat și de președintele Comisiei juridice, senatorul PSD Șerban Nicolae. Social-democratul a susținut în plen că termenul scurt rămas până la alegerile locale nu reprezintă decât o bulversare a legii electorale și că parlamentarii care urmăresc acest obiectiv nu fac decât să țină cont de niște „calcule politicianiste”.

De cealaltă parte, senatoarea USR Florina Presadă le-a cerut colegilor săi să voteze proiectul în cauză pentru a crește legitimitatea primarilor aleşi.

Senatul este prima Cameră sesizată, iar forul decizional este Camera Deputaților. Proiectul USR face parte din categoria legilor organice.

Cele mai citite

În timp ce Iohannis se află în Coreea de Sud, Coreea de Nord a simulat un “contraatac nuclear”

Armata din Coreea de Nord a simulat un "contraatac nuclear" împotriva Coreii de Sud, chiar în perioada în care o delegație oficială din România,...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile...

Seturi de mese si scaune pentru dining – cum alegi ceva potrivit pentru sufrageria ta

Seturile de mese și scaune sunt ideale pentru a fi poziționate într-un spațiu mare. Acestea sunt mari ca și volum și este nevoie de...
Ultima oră
Pe aceeași temă