13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăPoliticăPlângerea lui Orban împotriva lui Dăncilă, varianta Băsescu

Plângerea lui Orban împotriva lui Dăncilă, varianta Băsescu

Ludovic Orban, președintele PNL, i-a făcut plângere penală premierului Viorica Dăncilă, pe care o acuză, printre altele, de înaltă trădare. Traian Băsescu a declarat, sâmbătă seara, la România TV, că decizia nu i-a aparținut lui Orban, ci altor persoane.

Băsescu a spus că a discutat cu mai mulți ambasadori acreditați la București și că aceștia sunt de părere că Orban a executat un ordin venit fie de la președintele Klaus Iohannis, fie de la Angela Merkel, cu care Orban s-a întâlnit la Berlin, înainte de depunerea plângerii penale. Fostul președinte e de părere că Orban va fi demis de la șefia PNL.

”Am vorbit, în aceste zile, cu mai mulți ambasadori acreditați la București. Nimeni nu crede că e o sesizare independentă, făcută de Ludovic Orban de unul singur. În funcție de cine vorbești, o atribuie fie lui Klaus Iohannis, fie lui Merkel. El nici nu e în stare să o reproducă. Nimeni nu i-o atribuie lui. Vă dați seama cum sună nebunia asta în cancelarii? Au făcut-o de oaie, prima dată. Prima reacție, a președintelui, cu ”nu știu ce aranjează cu evreii” și a doua cu Orban, care face acuzații grave. Va cădea Orban, greșeala e mult prea mare. Eu vreau să cred că președintele Iohannis nu e implicat. ”, a spus Traian Băsescu.

 

O plângere neispirată, care se va solda cu “nimic”

 

Fostul șef se stat a declarat că plângerea penală formulată de preşedintele PNL, Ludovic Orban, împotriva premierului Viorica Dăncilă este una “neinspirată” şi care se va solda cu “nimic”.

“Suntem într-o situaţie inedită în care Opoziţia face o plângere penală prim-ministrului cu acuzaţia de înaltă trădare. Mai sunt vreo două-trei (acuzaţii – n.r.), dar înaltă trădare, adică greu de susţinut o astfel de acuzaţie, este efect al faptului că premierul a efectuat o vizită în Israel la invitaţia omologului israelian şi asta a şi stârnit reacţii, nu numai la noi. (…) Cred că a fost neinspirată ca acţiune, mai ales prin motivarea pe care a dat-o. Părerea mea este că se va solda cu nimic”, a declarat Traian Băsescu, sâmbătă, la România Tv.

Liderul PMP a mai spus, pe de altă parte, că nu crede că Parchetul va intra într-un “joc” care să conducă la suspendarea premierului de către şeful statului.

“Dacă, prin absurd, Parchetul ar intra, nu va intra preşedintele”, a completat el.

Fiind întrebat de ce nu vede posibilă varianta ca şeful statului să ajungă la suspendarea prim-ministrului din moment ce i-a cerut de mai multe ori demisia, Băsescu a spus: “Una e să-i ceri cu vorba şi alta e să te compromiţi într-un act oficial, pentru că niciodată nu se va putea materializa acuzaţia de înaltă trădare”.

 

Problema se află la premier

 

Liderul PMP a subliniat, însă, că originea problemei se află la premier, care nu l-ar fi informat pe preşedinte despre discutarea în Guvern a documentului privind subiectul mutării amabasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim.

“Dacă dăm puţin ceasul înapoi vedem că originea problemei este chiar la doamna Dăncilă, pentru că dânşii au discutat Nota referitoare la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim într-o şedinţă de Guvern. Şi dacă ne uităm la articolul 87 din Constituţie, articolul ăsta spune aşa: preşedintele României poate lua parte la şedinţa Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice. Această problemă a mutării ambasadei este o problemă de politică externă. Întrebare? A informat Guvernul pe preşedinte că are pe ordinea de zi o problemă de politică externă? Din câte ştiu eu nu a fost informat niciodată preşedintele”, a declarat el.

Liderul PMP a adăugat că în condiţiile în care şeful statului nu a fost informat de Guvern, premierul ar putea fi făcut vinovat de “lipsă de cooperare loială între instituţii, dar, asta nu există în Codul penal”.

“Cel mult în codul administrativ, dacă vreţi, de bune relaţii instituţionale, pentru că politicienii nu trebuie să se iubească, dar trebuie să aplice corect Constituţia şi această sancţiune nu există Codul penal pentru neinformarea preşedintelui legată de ordinea de zi. Şi atunci e doar o chestiune de cooperare loială între instituţii, dar, trecând peste cooperarea loială vorbim despre responsabilitatea morală. De unde a pornit acest scandal? De la faptul că premierul nu l-a informat pe preşedinte că are pe ordinea de zi un asemenea subiect. Preşedintele putea să participe sau nu, dar dacă nu a fost informat este clar că este responsabilitatea premierului, responsabilitatea morală pentru funcţionarea cu lipsă de loialitate faţă de instituţia prezidenţială”, a mai declarat Băsescu.

Cele mai citite

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă